Alimentele care combat oboseala. Asta trebuie să mănânce toți românii care se simt epuizați
Dimensiune font:
Nu doar stilul de viață și anumite boli fac ca organismul să se epuizeze. dar și unele dezechilibre alimentare. Află, așadar, care sunt alimentele pe care este bine să le consumi cât mai des atunci când ești obosit.
Alimentele care combat oboseala
Un organism care nu primește nutrimentele necesare, corespunzătoare calitativ și cantitativ, experimentează mai ușor senzația de oboseală. Iată ded ce anume trebuie să ții cont ca să ai un tonus bun.
Nu trebuie să sari peste cele trei mese principale ale zilei și peste cele 2 gustări. Acest lucru ajută la stabilizarea glicemiei, dar și la menținerea unui nivel constant al energiei.
Astfel un mic dejun antioboseală trebuie să aducă un sfert din necesarul energetic cotidian. Iar prima masă a zilei este bine să includă: cereale sau pâine integrală ( care sunt surse de carbohidrați cu absorbție lentă), un fruct (pentru aportul de vitamine), un produs lactat (lapte, iaurt, cașcaval, ce furnizează proteine și calciu), un ceai sau o cafea.
De asemenea, hidratarea este foarte importantă, iar unul dintre semnele deshidratării este oboseala. Prin urmare, ai grijă să bei cel puțin 1,5 l de apă pe zi. Ceaiurile și supele te ajută, de asemenea, să fii hidratat.
Consumul în exces de alcool duce la deshidratare, asta fiind și o cauză a senzației de epuizare. Să mai eviți și mesele îmbelșugate, bogate în grăsimi animale deoarece se digeră greu, putând să cauzeze oboseală.
Ia vitamine şi minerale antioboseală
Stările de oboseală mai pot și semnul unei carențe de magneziu. Pentru a le învinge, este bine să se consume zilnic alimente care au în componență acest mineral: nuci, smochine, cartofi, lactate, pâine neagră, fasole uscată, mazăre, banane. De asemenea, ai grijă ca din dieta ta să nu-ți lipsească nici alimente care conțin seleniu, cum ar fi pește, carne, gălbenuș, fasole, brânzeturi, mineral care combate oboseala și surmenajul.
De asemenea, în cazul în care anemia este sursa oboselii, trebuie să consumi alimente bogate în fier. De altfel, există 2 tipuri de fier: heminic şi nonheminic, care se absorb diferit în organism. Carnea de vită, cea de pasăre, peştele şi fructele de mare conţin fier heminic, iar forma nonheminică este prezentă în vegetale precum fasole, spanac, mazăre, linte, stafide, migdale, nuci şi seminţe. În plus, este bine de ştiut că fierul heminic este mai bine absorbit de organism (25%) în comparaţie cu varianta nonheminică (1-5%).
Alte substanţe nutritive care mai ajută la combaterea oboselii sunt vitamina C din portocale, lămâi, kiwi, varză, şi vitaminele din complexul B regăsite în cereale integrale, carne, orez nedecorticat, lactate, drojdie de bere. Cei care au o alimentaţie deficitară pot să ia suplimente alimentare sub formă de comprimate, dar la recomandarea medicului.
Evită să bei multă cafea!
Pentru a combate oboseala, multe persoane consumă diverse excitante, cum ar fi cafeaua sau diverse băuturi energizante. Ele reuşesc să îndepărteze oboseala pentru scurt timp, însă starea de moleşeală revine, la fel ca şi tendința de a le consuma din nou. Se creează astfel un cerc vicios, care nu doar că nu îndepărtează oboseala, dar favorizează şi insomniile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau