Blockchain și Bitcoin: ce a apărut mai devreme?
Dimensiune font:
Mulți nu doar asociază, dar consideră ferm că între bitcoin și blockchain există o relație de interdependență. În acest articol ne propunem drept scop să facem diferența între aceste 2 noțiuni.
Ce a apărut mai înainte - blockchainul sau bitcoinul?
De fapt, tehnologia de blockchain este utilizată în tranzacțiile cu bitcoins. Astfel, acestea sunt 2 noțiuni diferite, dar complementare în cazul bitcoinului și a altor criptomonede care utilizează blockchainul. Aceeași tehnologie blockchain permite și minarea bitcoinilor - creatorul primului bloc trebuie să identifice o formulă matematică unică și să calculeze părintele acestui bloc. Anume pentru aceste operațiuni de calcul este nevoie de tehnică de calcul cu caracteristici destul de impresionante.
Bitcoin utilizează blockchain - principii de bază
Precum am menționat, bitcoinul aplică tehnologia blockchain chiar din momentul lansării sale. Ce presupune acest lucru? În continuare enumerăm câteva aspecte pe care le presupune utilizarea acestei tehnologii în bitcoin.
- hash-urile sunt unice, acestea nu pot fi reproduse sau dublate. La fiecare nouă tranzacție se crează un nou hash, care nu are nici o legătură cu vreunul precedent. Astfel se păstrează principiul de descentralizare
- orice tentativă de hacking se exclude prin faptul că nu îți va reuși să recuperezi numărul inițial al hash-ului.
- Nimeni nu cunoaște frecvența cu care apare un nou hash - algoritmul calculează și determină această frecvență
- blocurile și baza de date a acestora este disponibilă în spațiul public, dar, totodată, este complet anonimă și protejată de la hacking.
Perspectivele de dezvoltare a blockchain-ului și a bitcoinului
Blockchain-ul deja s-a manifestat ca un sistem, ca o tehnologie care oferă prea multe avantaje pentru a fi ignorat. Este evident că, odată cu dezvoltarea relațiilor economice, cresc și anumite costuri legate de întreținerea tehnică, securitate, personal. În acest sens, blockchainul prezintă anumite avantaje, o parte dintre care le enumerăm în continuare.
● Reducere semnificativă a timpului petrecut cu procedurile financiare. Nu mai este nevoie să pierzi ore întregi pentru a face o tranzacție, a depune sau a retrage fonduri prin intermediul băncii.
● Reducerea costurilor tehnice - nu mai este nevoie de dispozitive, echipamente, servere puternice pentru a stoca cantități mari de informații pentru o perioadă lungă de timp.
● Reducerea riscului de monopol în domeniul companiilor specializate în nișa financiar-bancară.
● Reducerea riscurilor legate de fraude monetare și alte acțiuni ilegale legate de securitatea fondurilor.
Totodată, aceste avantaje, cu siguranță, sunt foarte atractive din perspectiva cetățeanului de rând, nu și din perspectiva statului. Blockchainul reduce semnificativ numărul de instrumente prin care statul poate gestiona viața social economică a societății pe care o conduce.
Un alt factor important care, cel mai curând, va determina evoluția blockchain-ului și a bitcoinului este restricționarea recentă a activității de minare de către organele de conducere a Chinei. Efectiv, acest factor pare a fi unul cu influență exclusiv negativă. Totodată, dacă să analizăm situația din alt punct de vedere, acest eveniment poate avea și un impact pozitiv asupra bitcoinului și blockchainului.
Acest efect pozitiv se manifestă prin faptul că acum, odată ce se va reduce activitatea de minerit, situația bitcoinului se va stabiliza puțin - se va reduce gradul de volatilitate a acestei criptomonede. Plus la aceasta, având în vedere că o bună parte din capacitate mondială de minat aparținea minerilor din China, decizia de a restricționa această activitatea va contribui la descentralizarea emiterii de BTC.
Evident, dacă să analizăm aceste fenomene pe termen scurt, volatilitatea criptomonedelor va fi una în creștere. În același timp, în perspectivă lungă, aceste măsuri vor avea și efecte pozitive precum descentralizarea și stabilitatea criptomonedei. Drept dovadă a acestor efecte poate servi valoare BTC care deja a reușit să crească din momentul instalării restricțiilor. Se prognozează că aceasta va înregistra în continuare o dinamică pozitivă, doar că acum - și puțin mai stabilă. Efectele mai sus descrise sunt valabile și în cazul blockchain-ului. Acesta este direct dependent de criptomonede (dependență reciprocă).
Concluzie
Bitcoinul și blockchainul sunt noțiuni diferite, dar, cu anumite lucruri în comun. La început de drum, aceste noțiuni erau complementare - se completau reciproc. Cert rămâne faptul că perspectivele de dezvoltare a acestora sunt destul de optimiste. Nu ezita să investești și tu în propriile fonduri crypto, plus că, acum poți face acest lucru prin intermediul crypto engine - o platformă orientată, în primu rând, spre securitatea și comoditatea ta!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau