Un nou trend turistic ne propune „concediul de somn”
Dimensiune font:
Puține persoane s-ar gândi la concediu drept perioada ideală a anului în care să dormi cât mai mult, însă un nou trend turistic vine tocmai cu această propunere. Merită el însă luat în seamă când studiem ofertele pentru vacanță?
Site-ul The Conversation ne propune un exercițiu de imaginație: gândește-te cum ar fi să ajungi după un zbor obositor la hotelul la care ți-ai făcut rezervare și să fii întâmpinat de un angajat care are în fișa postului rolul unic de a-ți face somnul cât mai odihnitor. Îți oferă un „meniu” de perne din care să alegi și te invită la o meditație pentru somn la proxima ocazie.
Îți desfaci bagajele într-o cameră dotată cu un pat smart ce folosește A.I., jaluzele care țin afară orice rază de lumină, ochelari care blochează lumina albastră și pături speciale proiectate pentru un somn cât mai odihnitor.
Sună ca scenariul unui film futurist și unul nu neapărat reușit. Însă „turismul de somn” își propune tocmai acest lucru: oferirea unui concediu care să garanteze un somn cât mai bun și recuperarea orelor nedormite în restul anului.
Acest trend emergent e noua găselniță a industriei globale a turismului de „wellness”, pe care agenția Forbes o evalua anul trecut la peste 800 de miliarde de dolari și despre care unele prognoze estimează că va crește la peste un trilion de dolari anul acesta și până la aproape 1,4 trilioane de dolari în 2027.
Ca atare, resorturi de lux destinate somnului și camere gândite special pentru dormit apar în hoteluri din întreaga lume pentru a-i atrage pe turiștii ce simt că au nevoie de relaxare, odihnă și recuperare în concediu. Dar chiar avem nevoie să plecăm de acasă doar pentru a dormi bine?
„Turismul de somn” speculează o problemă reală
The Conversation comentează că apariția acestui trend turistic ar putea fi un rezultat al faptului că milioane de persoane din jurul lumii suferă de deprivare cronică de somn.
De exemplu, studii făcute în Australia arată că peste o treime din adulți nu dorm între 7 și 9 ore pe noapte, cât este recomandarea specialiștilor, și că acest lucru costă economia locală în fiecare an în jur de 45 de miliarde de dolari australieni (aproximativ 30 de miliarde de dolari americani).
Somnul inadecvat este corelat cu probleme de sănătate pe termen lung, printre acestea numărându-se boli cardiace, boli metabolice și probleme de sănătate mintală.
Dar chiar ne poate ajuta un hotel scump să dormim mai bine?
Multe dintre serviciile legate de somn oferite de acest sector turistic emergent sunt menite să optimizeze camera pentru dormit, o componentă de bază a așa-zisei „igiene” a somnului. Acesta este termenul folosit de specialiști pentru a descrie o serie de practici sănătoase legate de somn, ca de exemplu să dormi într-un pat cu o saltea și o pernă confortabilă, să dormi într-o cameră fără stimulenți auditivi (deci fără muzică „chillout” în timpul dormitului) și să te relaxezi înainte de culcare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau