Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudella” aduce excelența muzicală în prim-plan la Iași
Dimensiune font:
Între 6 și 8 mai 2025, Iașul va deveni punctul de atracție pentru lumea muzicii academice din România, odată cu desfășurarea celei de-a IX-a ediții a Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella”. Organizat de Asociația Culturală „Sonos Alumni” în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, concursul se adresează studenților și masteranzilor din instituțiile de învățământ superior de muzică din țară, oferindu-le o scenă profesională unde talentul, pregătirea și emoția artistică își dau mâna pentru a crea momente memorabile.
Concursul își propune, ca la fiecare ediție, să stimuleze performanța muzicală prin promovarea tinerilor interpreți și a repertoriului românesc, fiind structurat pe patru secțiuni – Suflători, Percuție, Pian și Muzică de Cameră – care se succed bienal. Prin această alternanță, organizatorii oferă șansa afirmării unei palete largi de instrumentiști, susținând în același timp misiunea de valorizare a muzicii românești pentru scenă, fie ea destinată vocii sau instrumentelor solistice.
„Ne dăm silința, ediție de ediție, să le oferim candidaților vizibilitate, competitivitate, evaluare corectă, public entuziast în sală, dar și premii stimulante. Traseul viitorilor artiști în formare necesită studiu individual temeinic, pregătire emoțională și psihologică, fără de care nu s-ar crea acea magie a scenei de concert, dar necesită și spațiu de lansare pe scena valorilor naționale, cu interpretări live ce atestă tehnica și nivelul de performanță”, declară prof. univ. dr. Elena Ovănescu, președinta Asociației Sonos Alumni și una dintre inițiatoarele acestui eveniment de referință pentru viața artistică universitară.
Premii importante în bani
Premiile acordate în cadrul acestei ediții însumează 10.000 de lei, oferind recunoaștere și susținere financiară tinerilor muzicieni, în funcție de rezultatele lor. La fiecare secțiune se vor acorda distincțiile clasice – premiile I, II, III și mențiune – dar și Marele Premiu „Eduard Caudella”, în semn de apreciere pentru cea mai remarcabilă interpretare a competiției.
Profesionalismul concursului este consolidat și prin componența juriului, format din profesori și personalități ale muzicii academice din marile centre universitare – Iași, Cluj, Timișoara și București – sub președinția prof. univ. dr. Ciprian Ion, decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”.
Înscrierea în concurs este deschisă până pe 30 aprilie 2025 și se realizează exclusiv online, prin completarea formularului pus la dispoziție pe pagina oficială de Facebook a concursului. Organizatorii încurajează înscrierea din timp, pentru ca procesul de selecție și programare să decurgă eficient.
Ediția din acest an va fi inaugurată printr-un concert de deschidere ce va avea loc marți, 6 mai, de la ora 19.00, în Sala „Eduard Caudella” a Casei Balș, spațiu emblematic al vieții muzicale ieșene. Evenimentul va fi susținut de pianistul Paul Cristian Ionescu, laureat al Marelui Premiu „Eduard Caudella” la ediția 2023, într-un recital ce se anunță deopotrivă elegant și inspirațional. Competiția se va încheia cu gala laureaților, programată pentru joi, 8 mai, tot la ora 19.00, în același spațiu, unde publicul meloman, juriul, participanții și membrii comunității academice vor celebra împreună excelența interpretativă a noii generații de muzicieni. Maura ANGHEL
Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudella” rămâne una dintre cele mai relevante platforme de afirmare artistică pentru tinerii interpreți din România, o punte între efortul individual și recunoașterea națională, între pasiune și performanță.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau