Furie cu WiFi. Ieșenii și-au mutat certurile în online
Dimensiune font:
* dacă în anii ’90 bătrânii se certau la coada de la butelii, în 2025 nervii orașului s-au mutat pe grupurile de Facebook * aceste spații au devenit nu doar o agora digitală, ci și un ring de box cu emoticoane și majuscule * sociologii spun că ieșeanul preferă să se certe în online pentru că strada a devenit prea obositoare, iar Facebook oferă protecție, vizibilitate și… reacții
Ieșeanul modern, cu telefonul în mână și cu nervii la purtător, a găsit o nouă scenă pentru răfuieli: nu în piață, nu pe scară, nu la CUG în așteptarea tramvaiului 9, ci pe Facebook. Mai exact, pe tot felul de grupuri. Acolo, printre amintiri cu șaorma de la Tutora, poze cu tramvaie ruginite și glume despre pisici se încing adevărate bătălii de comentarii. Se ceartă pentru locuri de parcare, sensuri giratorii, greșeli gramaticale și uneori, doar pentru sport. Online-ul ieșean a devenit un ring de box în care nimeni nu e cu adevărat knock-out.
Offline-ul e scump, online-ul e gratis și fără risc
Certurile urbane s-au mutat în online dintr-un motiv simplu: acolo nu riști nimic. Nu riști să fii lovit, umilit față în față, sau să îți pierzi locul în tramvai. „Pe Facebook, poți fi gladiator fără să ridici vocea cu adevărat. Emoția e reală, dar consecințele sunt virtuale. Pe Facebook, poți să spui ‘eşti analfabet funcţional’ fără să-ţi iei o palmă. Pe stradă, e mai greu”, a spus psihologul Letiția Popa.
Postările banale – despre câinii vagabonzi, locuri de parcare, tramvaie care întârzie sau sensuri giratorii greșit desenate – devin declanșatoare de certuri urbane virtuale. Tensiunea se acumulează, iar comentariile se înmulțesc.
Coada de la CUG, odinioară un teren fertil pentru înjurături articulate și scântei verbale autentice, s-a transformat. Azi, oamenii stau cu ochii în ecrane. Te înjură în gând și tastează furia în altă parte. Preferă să lase un comentariu ironic la o postare cu un TIR blocat la intrare în Iași decât să își exprime frustrarea față în față cu o doamnă care „doar întreabă” la ghișeu.
Parcările și tramvaiele, motivele clasice de scandal
Istoric vorbind, Iașul a avut întotdeauna o cultură vie a discuției aprinse. De la disputele dintre boierii de pe Lăpușneanu, până la vociferările din Piața Nicolina, ieșeanul s-a exprimat direct și colorat. Astăzi însă, mahalaua s-a digitalizat. Tastatura a devenit bârfitoarea supremă. Într-un clasament general, parcările sunt locuri de bătaie digitală. Spre exemplu, o replică de genul „A mai parcat un bou pe trotuar!” a adunat 300 de comentarii, 50 de insulte și două amenințări cu jandarmeria. Tramvaiele vechi adună amintiri și blesteme. „Încă merg cu cutiile astea de sardine! Ce face Primăria?”, se întreabă un ieșean, iar discuția degenerează rapid în teorii ale conspirației. „După cum se vede, tonul certăreților nu s-a înmuiat, doar s-a mutat. În online, există o formă de dezinhibare toxică. E mai ușor să fii agresiv când nu ai în față o privire, o reacție umană”, adaugă psihoterapeutul.
Mutarea conflictelor în online poate fi un semn de adaptare. O supapă pentru frustrare. Dar atunci când ieșeanul preferă să își spună nemulțumirea într-un GIF cu o pisică furioasă în loc să ceară clar „Vă rog frumos, respectați rândul”, ceva se pierde. Poate chiar capacitatea de a conviețui în același spațiu, nu doar în aceeași rețea.
Ieșeanul nu s-a schimbat. Doar și-a schimbat canalul de exprimare. Nu mai ridică tonul în fața alimentarei, dar scrie cu majuscule pe Facebook. Nu mai înjură în tramvai, dar lasă comentarii acide la postările vecinului. În plus, algoritmii Facebook favorizează conținutul cu angajament ridicat. Cu cât mai mulți nervi, cu atât mai multă vizibilitate. Practic, cu cât comentezi mai agresiv, cu atât ajungi în feed-ul altora. Ești văzut, reacționezi, exiști.
Dan DIMA
Pe rețelele sociale, ieșeanul devine brusc expert în urbanism, justiție, educație și, mai ales, în morală. Dar pe stradă, tace. Așteaptă. Ridică din sprâncene și postează mai târziu. Până și în tramvaiu, când cineva îl calcă pe picior, ieșeanul rostește doar: „Nu-i nimic, dom’le...” – dar în câteva minute va scrie un text lung pe Facebook, cu diacritice perfecte, despre „lipsa de civilizație și respect din orașul ăsta”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau