La Iaşi, infracţionalitatea scade, iar justiţia devine tot mai expeditivă
Dimensiune font:
În primul semestru al acesui an, numărul proceselor penale aflate pe rolurile celor şapte instanţe din judeţ (Judecătoria Iaşi, Tribunalul Iaşi, Curtea de Apel Iaşi, Judecătoriile Paşcani, Hârlău, Răducăneni şi Tribunalul Militar) e, practic, la jumătate faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acum sunt 5.296, atunci au fost 10.284.
E greu de crezut că infacţionalitatea a scăzut atât de abrupt. A scăzut, ce-i drept şi asta, în speciale prezenţei tot mai consistente a camerelor de supravghere, care au ajuns să fie instalate şi-n cele mai izolate cătune. Mai curând e vorba că, mulţumită digitalizării, justiţia devine tot mai expeditivă...
Din totalul proceselor judecate în perioada 3 ianuarie – 31 martie a.c., 4.985 încă sunt pe fond. 3.179 au fost deja amânate, nu s-a încheiat cercetarea judecătorească, din restul de 1.806, 342 sunt în pronunţare, ceea ce înseamnă că vom avea verdictele în cursul acestei. După tipul sentinţelor, restul dosarelor se împarte aşa: 334 condamări, 710 admiteri (liberare condiţionată, constestaţii la executare, reducerea pedepsei, eşantionarea plăţii amenzii penale etc.), 302 respingeri (speţele mai înainte menţionate), 108 încetări ale procesului penal ori a urmăririi penale, 8 renunţări la a-l mai judeca pe infractor, nu se justifică timpul pierdut, efortul depus şi banii cheltuiţi, prejudiciile au fost minore. Şi mai sunt cinci sentinţe de achitare. 543 dosare sunt încă la camera preliminară.
Infracţiunile la regimul rutier domină piaţa
De departe, cele mai mari bătăi de cap dau celor care nu respectă legislaţia rutieră. 1.050 de şoferi ieşeni şi-au cam luat adio de la permis. Din aceştia, 451 pentru că au condus băuţi, 81 pentru că s-au sustras de la recoltarea probelor biologice, 281 fără permis, 54 pentru părăsirea locului accidentului sau ştergerea urmelor acestuia ori pentru conducerea unor vehicule neînmatriculate. În realitate, numărul acesui tip de infracţiuni e mult mai mare, numai că magistraţii judecă dosarele, nu fiecare tip de infracţiune în parte. Şi sunt destui indivizi care au fost inculpaţie pentru mai multor fapte din cele menţionate.
Nici accidentele soldate cu vicitime omeneşti n-au fost puţine. 78 vătămări din culpă şi ucideri din culpă.
Bătăuşii, mai mulţi ca hoţii şi tâlharii
Noul Cod Penal (NCP) prevede pedepse infime pentru bătăuşi, hoţi şi tâlhari. De regulă, se după cu suspendare. Doar în stare de recidivă sau la tâlhării soldate cu moartea victimei. De la începutul an, s-au ales cu condamnări 545 bătăuşi (lovire sau alte violenţe), 367 hoţi şi-au primit blândele sentinţe, precum şi 113 tâlhari. Unul a fost sancţionat dur de justiţia ieşeană şi trimis după gratii pentru ani buni. Că s-a lăsat cu moartea victimei.
Tot la capitolul infracţiuni săvârşite cu violenţă, şi asemenea dosare au fost numeroase. 130 omoruri sau tentativă la omor, 87 cazuri de omor calificat şi şase loviri cauzatoare de moarte.
Încă puzderie de scandalagii
Cei mai mulţi sunt cei condamnaţi pentru distrugere, 60. Urmează cei 50 care au făcut scandal în public şi i-au înjurat pe poliţiştii chemaţi să-i potolească. E vorba despre cazurile de ultraj. Alţii 39 s-au ales cu dosar penal şi au fost condamnaţi pentru „tulburarea liniştii şi ordinii publice” şi încă şapte pentru ultraj contra bunelor moravuri.
Nicio prostituată, niciun violator, mulţi traficanţi de droguri
Prostituatele nu mai fac trotuarul, acţionează mult mai discret, dau anunţuri pe site-urile de matrimoniale. Explicabil de ce nu s-a dat vreo sentinţă în astfel de speţă. În cazul violatorilor, care şi ei lipsesc de la inventar, explicaţia e cu totul alta. Pepsele extrem de dure îi fac să se gândească de două ori înainte de a trece la treabă.
***
Mai sunt pe lista condamnaţilor 27 traficanţi de minori, zece proxeneţi, cinci traficani de carne vie, 16 şantajişti şi 106 traficanţi de droguri.
Lista se încheie cu 15 condamnări pentru lipsire de libertate în mod ilegal, 29 de ameninţare sau violare de domiciliu şi 43 cazuri de nerespectarea ordinelor de protecţie.
17 fraieri au fost condamnaţi pentru evadare, evadare nu din închisoare, ci pentru că au plecat de-acasă, fiind plasaţi în arest la domiciliu şi n-au anunţat poliţia.
În fine, s-au mai judecat 184 cereri de liberare condiţionată, dar foarte puţine dintre acestea au fost admise, doar 29. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau