Luminația, Sărbătoarea luminii și a amintirii veșnice

luminatia-IS

Dimensiune font:

| 01-11-2024 08:00

 * pe 1 noiembrie, când soarele se retrage discret, cimitirele romano-catolice și greco-catolice încep să se umple de lumini tremurătoare și flori așezate cu grijă * fiecare loc de veci devine un altar de lumină și amintire, iar miile de candele aprinse revarsă o lumină caldă, ca o mângâiere a celor vii pentru sufletele plecate în veșnicie * este sărbătoarea Luminației, Ziua Morților, când porțile Tărâmului de Dincolo par să se deschidă pentru câteva ore, lăsând sufletele celor dragi să vină alături de cei pe care i-au iubit * este o comuniune tăcută, sfioasă, în care dorul și iubirea aduc împreună lumea celor vii și a celor plecați

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credincioșii romano-catolici și greco-catolici celebrează Luminația sau Sărbătoarea luminii și a amintirii veșnice. Cunoscută și ca Ziua Morților sau Ziua Tuturor Sfinților, este o sărbătoare profundă și semnificativă, marcând un moment de comuniune spirituală între cei vii și cei adormiți întru Domnul. Această zi este dedicată pomenirii sufletelor celor plecați, iar în multe biserici și cimitire, flăcările tremurătoare ale lumânărilor aprinse de credincioși transformă fiecare mormânt într-un altar de lumină și amintire. În comunitățile romano-catolice din Moldova, tradiția Luminației este păstrată cu devotament. De altfel, Iașul are una dintre cele mai mari comunități romano-catolice din România, alături de parohii importante în județele Neamț, Bacău și Suceava. În aceste locuri, cimitirele devin, în seara de 1 noiembrie, adevărate locuri de pelerinaj, unde credincioșii vin să aprindă lumânări, să ofere flori și să rostească rugăciuni pentru odihna sufletelor celor dragi.

Pentru cei ce vin să aprindă o lumânare, momentul nu este doar o simplă rememorare a celor dragi, ci o ceremonie a iubirii fără sfârșit. În timp ce flacăra candelei tremură, parcă sufletele plecate sunt din nou aici, într-o prezență diafană și tăcută. Fiecare lumânare este o promisiune că amintirea lor va rămâne vie, iar fiecare rugăciune rostită în șoaptă este un mesaj de iubire ce transcende timp și spațiu.

Întoarcerea simbolică acasă

În toate colțurile lumii creștine, semnificația este aceeași – o întoarcere simbolică a celor adormiți acasă. În multe locuri, cimitirele sunt acoperite de un covor de flori și mii de lumânări care transformă întunericul în lumină caldă, prietenoasă. Flacăra candelei are o forță aproape magică, un dans efemer care, pentru câteva clipe, pare să poarte poveștile celor plecați. În acele clipe, crucile, pietrele funerare și aleile se transformă în porți deschise spre lumea celor plecați, iar lumina candelelor devine o punte între aici și dincolo. „Tradiția spune că, în noaptea de Luminație, sufletele celor dragi vin să-și vadă familiile. Este noaptea în care dorul devine o stare de grație, în care lacrimile sunt mai mult de alinare decât de tristețe. Aici, în tăcerea cimitirului luminat, durerea pierderii se împletește cu recunoștința pentru amintirile împărtășite. Fiecare familie aduce un omagiu personal – flori, dulciuri pentru copii, ofrande simbolice pentru cei plecați, toate parte dintr-un gest colectiv de iubire necondiționată”, ne-a spus Maria Antal, din satul Butea, o comunitate romano-catolică foarte importantă.

Tradiția aprinderii candelelor, prezentă de sute de ani, își are originile în Evul Mediu, când oamenii se adunau în cimitire pentru a-și aduce aminte de cei ce i-au părăsit. De atunci, acest ritual de comemorare a rămas o practică vie, iar gestul de a aprinde o lumânare a devenit o declarație că memoria celor dragi va dăinui, chiar și atunci când cuvintele sunt prea puține.

Poveștile nespuse ale cimitirului

Luminația este și un prilej de a privi dincolo de tristețea despărțirii și de a sărbători viața celor plecați. Pentru mulți, fiecare mormânt adăpostește o poveste, o viață cu bucurii și necazuri, cu iubire și regrete. Cimitirele, în această noapte, sunt o carte nescrisă a istoriei unei comunități – o carte cu pagini pline de amintiri și chipuri dragi. Fiecare piatră funerară poartă un nume și un an, dar și o poveste, iar lumina candelelor pare să le aducă pe toate la suprafață, într-un șir nesfârșit de amintiri. „Legenda spune că, în această noapte, sufletele celor morți își revăd casele, copiii și nepoții, bucurându-se de prezența lor în tăcere. Este o întâlnire tainică și plină de mister, în care tristețea despărțirii este depășită de speranța revederii simbolice. E ca și cum, pentru o clipă, cei dragi revin la viață prin amintirile celor ce încă le simt prezența”, a mai spus Maria Antal.

Pe lângă momentul aprinderii lumânărilor, în unele locuri oamenii împart mâncare sau dulciuri în amintirea celor plecați. Tradiția de a împărți dulciuri copiilor în cimitir adaugă un strop de viață acestei sărbători, împletind trecutul cu prezentul. Cei mici, curioși și poate mai puțin afectați de semnificația profundă a momentului, primesc aceste ofrande ca pe niște daruri, păstrând astfel vie tradiția care leagă generațiile. „Merg în fiecare an la cimitir, la Focuri. Acolo este familia mea, ne adunăm la fiecare sărbătoare. Aprindem lumânări pentru cei plecați la Cer, ne bucurăm de cei care mai suntem”, a completat Loredana Barbu. Prin gesturi mici și simple – o lumânare, o floare, o rugăciune – Luminația devine o declarație tăcută de iubire pentru cei plecați. Fiecare aprindere de flacără este o promisiune că ei vor rămâne în sufletele noastre. Ziua Morților nu este doar despre pierdere, ci și despre speranța că legătura de iubire va rămâne vie, în ciuda timpului care trece.

Maura ANGHEL

Întâlnirea dintre lumi

Luminația este, așadar, o sărbătoare a luminii, a amintirii și a iubirii eterne. În acele clipe de liniște și lumină, oamenii par să simtă mai aproape prezența celor plecați, în acea stare de comuniune care trece dincolo de cuvinte. Este o noapte în care granițele dintre lumi par să se dizolve, iar noi toți – vii și plecați – suntem adunați sub același cer.

În final, poate că adevărata semnificație a acestei sărbători nu este doar în comemorarea celor care au trecut în veșnicie, ci în păstrarea vie a amintirilor, a poveștilor și a iubirii. Luminația este o invitație de a nu uita, de a celebra viața în toate formele sale și de a prețui amintirile celor care, chiar dacă nu mai sunt printre noi, rămân vii în inimile noastre.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Cei mai buni studenți din UAIC au fost premiați cu 90.000 de lei
01/11/2024 07:00

* la prima editie a Galei Studentilor UAIC au fost acordate 85 de premii, la categoriile „Rezultate scolare obtinute in anul universitar 2023-2024”, „Proiecte ale asociatiilor studentesti&rdqu ...

Poliția Locală ridică, zilnic, zeci de autoturisme de pe străzile orașului
01/11/2024 06:58

* soferii care aleg să parcheze neregulamentar riscă două sau trei puncte penalizare şi amenzi cuprinse intre 750 şi 1.500 de lei * totodată, există şi costuri suplimentare, in valoare de 420 de lei, pe ...

Tot mai mulți ieșeni își petrec sărbătorile de iarnă în țările calde
01/11/2024 06:51

* „Foarte multi clienti au achizitionat pachete pentru destinatii precum Tenerife, unde temperatura medie in lunile de iarnă este de 17 grade Celsius. Thailanda este un alt punct de atractie... Si vacant ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
31/10/2024 23:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Mihai Chirica: „Niciodată în ultimii 150 de ani Iașul nu a traversat vremuri mai bune”
31/10/2024 23:52

* joi, 31 octombrie, au depus jurămantul 20 dintre cei 27 consilieri locali * doi consilieri au lipsit motivat, iar alti 5, cei supleanti, vor depune jurămantul in a doua jumătate a lunii viitoare, după ce ...

Doar doi studenți ieșeni au solicitat ajutorul pentru cazare, acordat de stat!
31/10/2024 22:53

Ajutorul de la stat pentru studentii care provin din familii cu venituri mici nu prea i-a interesat pe studentii ieseni. Suma prea mică, de 224 de lei, dar si birocratia excesivă pentru dosar ii descurajează ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
31/10/2024 20:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Teroristul din Feredeni a încălcat de 188 ori ordinul de protecţie
31/10/2024 20:55

* la ultima acţiune, cea care i-a adus şi condamnarea, a tocmit doi mercenari * unul din aceştia, vechi recidivist, a primit cinci ani de inchisoare * cel de-al doilea, un pusti de 17 ani, a fost lovit la bu ...

Un subinspector de la Crima Organizată  a strâns de gât un agent de poliţie rurală
31/10/2024 20:54

* achitat in prima instanţă, acesta a fost condamnat de Curtea de Apel * a fost găsit vinovat de ultraj, primind o pedepasă de nouă luni inchisoare, evident cu suspendare * sentinţa e defin Costel M. a f ...

Percheziții la Iași
31/10/2024 16:09

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice pun in executare joi 21 de mandate de percheziţie domiciliară la mai multe persoane ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei