Fostul președinte republican Donald Trump a făcut din tarifele vamale și reducerile de taxe o parte importantă a promisiunilor sale de campanie, în timp ce majoritatea alegătorilor afirmă că economia este principala lor preocupare înaintea alegerilor prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, transmite agenția Reuters.  Potrivit celor mai recente sondaje de opinie naționale, Donald Trump o devansează pe vicepreședinta democrată Kamala Harris în ceea ce privește problemele economice în ochii majorității alegătorilor.

Reducerile de impozite pe care le-a promis ar putea crește deficitul public federal cu o sumă cuprinsă între 3.600 și 6.600 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu, în funcție de propunerile care vor fi adoptate, potrivit mai multor specialiști în buget.

În comparație, aceștia estimează că reducerile de cheltuieli și de impozite anunțate de rivala sa democrată ar avea un impact mai redus asupra finanțelor publice și ar putea chiar contribui la reducerea deficitului SUA, cu un interval cuprins între o reducere de 400 de miliarde de dolari a deficitului și o creștere de 1.400 de miliarde de dolari în zece ani, în funcție de măsurile aplicate.

Iată care sunt propunerile privind tarifele și taxele făcute de Donald Trump în timpul campaniei electorale: 

TAXE PE IMPORTURI

Fostul președinte republican a evocat perspectiva impunerii unor taxe vamale forfetare de 10-20 % pentru aproape toate produsele importate în Statele Unite, precum și a unor taxe de cel puțin 60 % pentru importurile din China, cu scopul declarat de a stimula activitatea de producție din SUA.

Donald Trump a anunțat la 23 septembrie că va impune taxe vamale de 200% la importurile de John Deere în cazul în care grupul își va continua planul de relocare a producției în Mexic. Aceste comentarii au dus la prăbușirea prețului acțiunilor producătorului de echipamente agricole.

În timp ce fostul magnat imobiliar a declarat adesea că va impune tarife de 200% producătorilor de automobile care își vor muta producția în Mexic, acesta nu a mai amenințat niciodată public o companie din sectorul agricol cu același tratament. Este probabil ca astfel de taxe să încalce Acordul nord-american de liber schimb pe care administrația Trump l-a semnat cu Canada și Mexic în 2020.

În timpul unui discurs susținut la Detroit, Michigan, la 10 octombrie, Donald Trump a avertizat că orice vehicul importat prin frontiera de sud a SUA va fi supus unor tarife de până la 200%. El a adăugat că va recompensa producătorii din SUA cu subvenții pentru cercetare și dezvoltare.

 

National Retail Federation, care reprezintă Walmart și alte companii care reprezintă aproape jumătate din volumul total al transportului maritim, se numără printre grupurile industriale care se opun taxelor propuse de Donald Trump. Economiștii au avertizat că tarifele vor stimula inflația.

Luna trecută, un sondaj Reuters/Ipsos a arătat că o majoritate restrânsă a alegătorilor americani sprijină promisiunea lui Donald Trump de a crește taxele pe importuri, în special din China.

În discursul de la Detroit, fostul președinte republican a promis că, dacă va reveni la Casa Albă, va notifica oficial Ciudad de Mexico și Ottawa cu privire la intenția sa de a renegocia acordul lor comercial trilateral pentru a răspunde preocupărilor legate de vehiculele chinezești.

REDUCERI FISCALE PENTRU PRODUCĂTORII LOCALI

La începutul lunii septembrie, Donald Trump a promis să reducă rata de impozitare pentru companiile care produc în Statele Unite de la 21 % la 15 %. El își exprimase anterior intenția de a reduce această rată de impozitare la 15%, dar fără a impune condiții privind locul de producție.

În timpul mandatului său prezidențial, din ianuarie 2017 până în ianuarie 2021, republicanul a redus semnificativ rata impozitului pe profit de la 35% la 21%.  

ORE SUPLIMENTARE ȘI BACȘIȘURI NEIMPOZABILE

Dacă va câștiga alegerile, Donald Trump a declarat, la 12 septembrie, că orele suplimentare nu vor mai fi impozitate, în cadrul unor reduceri fiscale mai ample.

El a anunțat, de asemenea, că dorește să adopte o lege care să pună capăt impozitării bacșișurilor. Kamala Harris a făcut o promisiune similară. Deocamdată, legea cere angajaților să includă bacșișurile în declarația fiscală.

SCĂDEREA IMPOZITELOR PE VENIT ȘI PE AVERE

Donald Trump intenționează să ducă mai departe reducerile fiscale pe care le-a prezentat Congresului în 2017, reducând impozitele pentru toate persoanele fizice, inclusiv pentru cei mai bogați americani.

Experții fiscali și bugetari estimează că o astfel de măsură ar costa între 3.300 și 4.000 de miliarde de dolari în zece ani.

ÎNCETAREA „DUBLEI IMPOZITĂRI” A EXPATRIAȚILOR

Candidatul republican a promis să reducă impozitele plătite de cetățenii americani care locuiesc în străinătate, fără să ofere detalii.  Expatriații sunt obligați să depună declarații fiscale și să plătească impozite în Statele Unite „în același mod” ca și rezidenții din țară, potrivit Serviciului Federal de Venituri Interne (IRS).

ALTE MĂSURI

Pe lângă reducerile fiscale și tarifele vamale, Donald Trump promite să sprijine industriile petrolului și gazelor naturale prin noi conducte și prin reautorizarea fracturării hidraulice pe terenurile federale, cu scopul de a stimula economia.

La 24 septembrie, el a declarat că va „repune în funcțiune” rezervația naturală arctică din Alaska, unde administrația Biden a anulat contractele de petrol și gaze.

Donald Trump a declarat, de asemenea, că ar lua în considerare eliminarea bonusului de 7.500 de dolari pentru achiziționarea unui vehicul electric. Când se afla la Casa Albă, el încercase deja să elimine acest tip de ajutor, care a fost prelungit ulterior de Joe Biden.