Proiect nou la Primărie: râul Nicolina în subteran, Bahluiul în derivă
Dimensiune font:
Primăria are în pregătire un proiect prin intermediul căruia râul Nicolina ar urma să fie parțial canalizat în subteran. Municipalitatea are în vedere tronsonul de la confluența cu râul Bahlui și până la Piața CUG. Peste proiectul lansat acum 10 ani pentru amenajări la Bahlui s-a așternut praful.
Proiectul este în stadiu incipient: în bugetul pe anul 2025, au fost prevăzute fonduri pentru proiectare și, recent, a fost emis un certificat de urbanism. Potrivit reprezentanților Primăriei, urmează să fie organizată o licitație pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. La amenajarea arhitecturală a râului Bahlui s-a lucrat pe documentații (proiectări și actualizări) de-a lungul a 10 ani, fără ca proiectul să ajungă să fie și efectiv implementat.
Care este scopul proiectului
În buget a fost alocată suma de 250.000 lei pentru amenajarea canalizației la râul Nicolina. „Amenajarea cursului de apă Nicolina, pe tronsonul Piața CUG – confluență cu râul Bahlui, prin trecerea în subteran”, este obiectul certificatului de urbanism recent emis de Primărie.
Reprezentanții municipalității au evitat să acorde foarte multe detalii, invocând că proiectul este în pregătire, iar componentele acestuia vor fi stabilite după întocmirea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic.
Purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga a declarat că traseul care va fi trecut în subteran va rezulta din aceste documentații: râul ar putea fi canalizat în subteran pe porțiuni mai mici sau mai mari, sau integral pe un anumit sector și nu neapărat pe întregul tronson analizat. „Nu putem afirma asta”, a spus Buraga despre implementarea ultimei soluții enumerate. El a subliniat că vor fi analizate „toate oportunitățile” în ceea ce privește amenajările de la suprafață.
„Prin canalizația râului Nicolina se dorește amenajarea unei casete care poate prelua debitele inclusiv cele excepționale, prin amenajări hidrotehnice în amonte de intrare în colector sau casetă. Zona astfel creată va putea fi utilizată ca parcuri urbane, căi de comunicații, piste pentru biciclete. Similar în Municipiul Iași avem pârâul Cacaina care este canalizat din zona C.A. Rosetti cu deversare parțial în râul Bahlui, parțial în colectorul tranzit din zona Pod Tudor Vladimirescu”, a mai spus Sebastian Buraga.
La acest moment, Primăria nu a putut avansa un nivel estimat pentru realizarea investiției.
Un alt proiect în completare: „Delta urbană”
În bugetul pe anul 2025 mai apare un proiect nou, dar tot la nivel de intenție pentru întocmirea de documentații tehnice. „Proiectare, taxe, avize pentru amenajare Delta urbană la confluența pârâul Nicolina cu râul Bahlui”, este obiectul proiectului pentru care au fost prevăzuți 150.000 lei.
Confluența dintre râurile Nicolina (stânga) și Bahlui (dreapta), din zona podului Cerna, pod dintre cartierele Mircea cel Bătrân și Alexandru cel Bun
Nici despre acest proiect Primăria nu a oferit detalii relevante. „Delta urbană reprezintă amenajarea naturală a confluenței râului Bahlui cu râul Nicolina, amonte de pod Cerna prin lucrări hidrotehnice specifice punând în evidență fauna și vegetația din zona de confluență. Se va amenaja o arie urbană, naturală”, a declarat Sebastian Buraga.
El a susținut că cele două proiecte (canalizație râu Nicolina și Delta urbană) sunt complementare. În bugetul pe 2025 mai există o intenție la capitolul „proiecte noi”: sunt alocați alți 250.000 lei pentru proiectarea regularizării pârâului Cacaina, dar, despre această inițiativă, nu au fost încă furnizate detalii.
În urmă cu peste 10 ani, Primăria a lansat un proiect de amenajare arhitecturală a râului Bahlui, dar implementarea investiției a fost ratată. În campania electorală din 2016, amenajarea râului Bahlui a fost unul dintre proiectele pe care primarul Mihai Chirica a susținut că le va derula, la acel moment fiind prezentate inclusiv randări foto și video. În cei 10 ani, Primăria a proiectat și reproiectat investiția, iar 2022 avea în plan lansarea unui concurs de soluții arhitecturale.
Una dintre intențiile Primăriei era ca râul Bahlui să devină navigabil pentru ambarcațiuni ușoare între zona campusului Tudor Vladimirescu și Podul de Piatră. De asemenea, urmau să fie construite debarcadere, poduri pietonale, piste pentru biciclete și alte facilități de agrement.
În schimb, singurul pas concret pentru amenajarea zonei Bahluiului a constat într-o acțiune de plantare organizată în primăvara anului 2024, campanie care fusese inițiată în anul 2022.
În bugetul pe acest an, proiectul amenajării arhitecturale a râului Bahlui nu este de găsit. Dar, Primăria a reintrodus o altă inițiativă veche tot de aproape 10 ani: construirea pasajelor supraterane din Podu Roș. Municipalitatea a prevăzut fonduri atât pentru reluarea proiectării (peste 5 milioane lei), cât și un credit de angajament (o promisiune de finanțare) în valoare de 90 milioane lei în eventualitatea în care, anul acesta, va fi lansată și licitația de lucrări, lucru foarte puțin probabil.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau