Ioana Pavelescu și Florin Mihăilescu, distinși pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo
Dimensiune font:
Ioana Pavelescu și Florin Mihăilescu, onorați pentru contribuția lor excepțională la cinematografia românească, la Gala Premiilor Gopo 2025
Actrița Ioana Pavelescu și directorul de imagine Florin Mihăilescu vor fi distinși în cadrul Galei Premiilor Gopo 2025, organizată pe 29 aprilie, cu trofee ce marchează contribuții remarcabile în domeniul artistic: Premiul pentru întreaga carieră și, respectiv, Premiul pentru întreaga activitate, conform anunțului publicat pe site-ul oficial premiilegopo.ro.
Ioana Pavelescu, fiica actriței Corina Constantinescu, și-a început cariera în film în 1969, în Pantoful Cenușăresei, ultimul film al regizorului Jean Georgescu. A fost consacrată de rolul Rusanda din Osânda (1976), în regia lui Sergiu Nicolaescu, parteneri de platou fiindu-i Amza Pellea și Gheorghe Dinică. De-a lungul anilor, colaborarea sa cu Nicolaescu a continuat cu producții notabile, printre care Războiul independenței (1977), Întâlnirea (1982), Viraj periculos (1982), Mircea (1989) și Punctul Zero (1996).
A lucrat și cu regizori importanți precum Alexandru Tatos – în Rătăcire (1978) și Întunecare (1986) – și a jucat în filme semnate de Doru Năstase, George Cornea, Cristiana Nicolae, Mircea Moldovan și Radu Nicoară. Pe scenă, a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț și a jucat în numeroase producții ale teatrelor bucureștene – Teatrul Mic, Bulandra, Teatrul Național sau Teatrul Evreiesc de Stat. A interpretat roluri memorabile în spectacole precum Anna Karenina, Zelda, Lear(a) sau Hoții de frumusețe.
Florin Mihăilescu, una dintre figurile-cheie ale cinematografiei românești din ultimele decenii, va fi recompensat pentru întreaga sa activitate în imagine de film, o contribuție esențială la stilistica vizuală a unor pelicule de referință. De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, a colaborat cu regizori precum Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc, Dan Pița, Lucian Pintilie și Stere Gulea, semnând imaginea unor filme precum Secvențe, Mere Roșii, Cursa, Iacob, Filip cel bun sau De ce trag clopotele, Mitică?
Debutul său în direcția de imagine a avut loc în 1974, odată cu serialul Un august în flăcări. Relațiile sale artistice constante cu cineaști de marcă au generat unele dintre cele mai vizual rafinate creații ale cinematografiei autohtone. Totodată, Mihăilescu a desfășurat o activitate intensă în mediul academic și publicistic, contribuind la formarea noilor generații de profesioniști din domeniu.
„Imaginea de film nu trebuie să se impună, ci să susțină armonia întregului. Când devine prea vocală, pierde esența artei cinematografice”, mărturisea artistul într-un interviu anterior.
Cele două distincții vor fi oferite în cadrul Galei Gopo din acest an, un eveniment care aduce în prim-plan performanțele de durată ale celor care au contribuit semnificativ la istoria filmului românesc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau