Ministrul Energiei anunță că, în acest moment, energia eoliană asigură mai mult de 30% din producția națională
Dimensiune font:
România produce peste 30% din energie din surse eoliene, în timp real, completate de 20% hidro și 11% fotovoltaic, a transmis joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, printr-o postare pe Facebook.
„Avem parte de o zi în care vântul aduce vești bune! Turbinele eoliene contribuie acum cu mai mult de 30% la producția de energie electrică a țării. Este un reper important, care indică direcția clară a tranziției energetice și locul tot mai vizibil al României în peisajul energiei regenerabile din Europa. Dacă adăugăm și energia hidro (20%), cea solară (11%) și primele capacități de stocare (18 MW instalați), ajungem la un total de circa 63% energie curată. La acestea se adaugă aproape 19% energie nucleară, ceea ce înseamnă că peste 82% din energia produsă în prezent are un impact redus asupra mediului. Acest progres este rezultatul investițiilor strategice în tehnologii verzi și în soluții pentru echilibrarea sistemului”, a subliniat ministrul.
Burduja a precizat că în ultimii ani, Ministerul Energiei a direcționat sume semnificative spre modernizarea sectorului. Prin Fondul pentru Modernizare, sunt disponibile peste 2 miliarde de euro pentru proiecte în domeniul energiei regenerabile și al infrastructurii de transport și distribuție. Alte 1,5 miliarde de euro sunt puse la dispoziție pentru extinderea capacităților de producție din surse regenerabile, prin apeluri aflate deja în desfășurare. Totodată, 300 de milioane de euro sunt dedicate special dezvoltării unităților de stocare cu baterii – un element-cheie pentru eficiența rețelelor electrice moderne.
„Rezultatele sunt deja vizibile. În decurs de un an, am crescut capacitatea de stocare a energiei în baterii de la 8 MWh la aproape 400 MWh. Hidroelectrica a semnat recent contractul pentru prima instalație de stocare cu baterii Li-ion, care va fi amplasată la Parcul Eolian Crucea Nord și va avea o capacitate de 72 MWh. Proiectul, în valoare de aproape 80 de milioane de lei, va fi finalizat în decurs de un an, iar partenerii sunt două companii românești – Prime Batteries Technology și Enevo Group – care contribuie cu soluții tehnologice de ultimă generație dezvoltate local”, a menționat oficialul.
Potrivit acestuia, aceste investiții reduc dezechilibrele din sistemul energetic, optimizează performanța turbinelor și contribuie la creșterea stabilității și eficienței întregii rețele naționale de electricitate.
„Ținta noastră este ambițioasă, dar realizabilă: vrem să atingem o capacitate de stocare de peste 3.000 MWh până în 2030 și să consolidăm un mix energetic în care sursele curate, sigure și competitive să domine. Ne propunem dublarea capacității naționale de producție și transformarea României într-un lider regional în domeniul energiei curate, cu un sistem energetic sigur, eficient și accesibil”, a concluzionat Burduja.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau