Un nou scandal zguduie sistemul medial ieșean
Dimensiune font:
Joi, DNA şi DGA au descins în forță în două spitale din Iași - Institutul de Boli Cardiovasculare Cardiovasculare „Profesor Doctor George I.M. Georgescu” și Institutul de Psihiatrie Socola. Dosarul penal instrumentat de procurori vizează suspiciuni privind infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2020-2025. Mai mulți medici, printre care și managerul IBCV, sunt acuzați ca ar fi luat bani pentru operații și consulații.
Percheziţiile au fost făcute în 12 locaţii, dintre care două sunt sedii de instituţii publice situate în municipiul Iaşi, iar restul sunt domicilii ale unor persoane fizice. Cele două instituţii publice sunt spitale de stat. Unul e Institutul de Boli Cardiovasculare, iar celălalt Institutul de Psihiatrie Socola.
Ţinta principală a acestei investigaţii ar fi chiar managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, suspectat în legătură cu eliberarea neconformă a unor adeverinţe medicale. Avocații pacienților susțin însă că acuzațiile sunt nefondate. „Au fost niște investigații care au avut loc, cu trimitere din partea medicului curant al doamnei către Institut, fără absolut nimic nelegal în spate. Despre clienta mea se pretinde în mod nereal că ar fi dat bani și produse, dar și mită pentru directorul acestui institut”, explică Ciprian Mitoșeriu, avocatul unei paciente.
„Nici noi nu am știut de ce a fost chemat. Este vorba de infracțiuni de dare și luare de mită”, spune Rozica Suditu, avocata altui pacient.
Surse din anchetă vorbesc despre șpagă nu doar sub formă de bani, ci și de produse agricole.
Foști pacienți, aduși la DNA Iași pentru audieri
Cel mai probabil, detaliile acestui nou scandal de corupţie vor fi furnizate de procurorii anticorupţie după finalizarea percheziţiilor. Pe lângă managerul IBCV, medicul Grigore Tinică, la audieri vizat în dosar a ajuns și medicul cardiolog Igor Nedelciuc, de la același spital, dar și vărul acestuia, psihiatrul Gheorghe Nedelciuc, de la Institutul Socola.
„Știm până în acest moment că s-a început urmărirea penală pentru fapte de luare de mită dată la începutul anului 2025. Procurorii spun că ar fi pretins mită medicii pentru îndeplinirea actelor medicale, pentru investigații medicale, pentru intervenții medicale”, spune Sandra Grădinaru, avocatul medicilor acuzați.
Implicat în dosar ar fi și reprezentantul unei clinici de imagistică, care, spun surse din anchetă, ar fi intermediat mita. „Este angajat la un spital și nu este medic. Lucrează la spital ca personal auxiliar. Dosarul vizează acuzații de trafic de influență și complicitate la luări de mită”, spune Dragomir Tomașeschi, avocat.
Nici DGA, nici DNA nu au oferit detalii despre amploarea dosarului instrumentat, despre sumele care ar fi fost pretinse şi primite. „Procurorii din cadrul Direcţiei Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, săvârşite în perioada 2020-2025. În cursul zilei de 10 aprilie, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale, se efectuează percheziţii în 12 locaţii, dintre care două sunt sedii de instituţii publice situate în municipiul Iaşi, iar restul sunt domicilii ale unor persoane fizice. Una dintre cele două instituţii unde se află procurorii anticorupţie este Institutul de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iaşi”, se arată în comunicatul DNA.
În cauză, procurorii au anunţat că beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor de la Direcţia Generală Anticorupţie, Brigada de Operaţiuni Speciale Iaşi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.
Cine este Grigore Tinică
Profesorul Grigore Tinică este unul dintre cei mai importanți chirurgi cardiovasculari din Europa și a venit în România, din Republica Moldova, acum aproape 30 de ani, pentru specializare și doctorat. Între 1988 și 1991 a fost medic-chirurg la Spitalul Clinic Republican, Chișinău. Între 1991 și 1996 a urmat doctoratul la UMF Iași, devenind medic primar chirurgie cardiovasculară.
Din 2005, conduce Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Este primul cardiolog din România care a efectuat o operație pe cord cu laser, la fel cum, cu ani în urmă, în 2000, efectua prima operația pe cord deschis de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași.
A efectuat în jur de 10.000 de intervenții chirurgicale cardiovasculare și a coordonat medical un proiect de suflet, intitulat „100 de inimi pentru 100 de copii".
Profesorul Tinică a fondat Centrul de Tratament Intervențional al Fibrilației Atriale în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, România (2012) și a realizat în premieră națională sau regională a peste 50 de tipuri de intervenții chirurgicale cardiovasculare.
Maria STANCU, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau