Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce în ce mai mult.
Dimensiune font:
Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce în ce mai mult.
Germenii sunt de fapt semințele de plante care nu pot încolți decât cu ajutorul apei. Procesul de germinare presupune înmuierea semințelor în apă pentru mai multe ore. Expuse la temperatura și gradul de umiditate necesare, semințele se dezvoltă într-un interval de 2 – 7 zile, în funcție de particularitățile fiecăreia.
Odată încolțite, avem în față germeni cu o lungime cuprinsă între 2 cm – 5 cm, mai exact plante foarte tinere cu un potențial nutritiv crescut.
În privința includerii germenilor în alimentație, trebuie să știi că poți consuma atât planta, cât și semințele. Aceste plante atât de tinere au un număr redus de calorii și surprind prin cantitatea mult mai ridicată de vitamine (C și K), fosfor, folate, magneziu prin comparație cu plantele negerminate. De asemenea, proteinele din germeni sunt mult mai ușor digerabile.
Printre beneficiile consumului de germeni pentru sănătatea și echilibrul organismului se regăsesc:
• reduc nivelul de colesterol din sânge și implicit mențin sănătatea sistemului cardiovascular;
• ajută la controlul glicemiei;
• datorită conținutului crescut de fibre, facilitează tranzitul intestinal;
• ajută la detoxifierea organismului, cu efecte benefice vizibile și la nivelul frumuseții pielii.
Beneficiile consumului de germeni: ce semințe să alegi?
Te întrebi ce semințe de germinat merită să alegi? Avem câteva sugestii care îți vor fi pe plac cu siguranță, așa că te invităm să arunci o privire rapidă peste o selecție de semințe ideale pentru o alimentație echilibrată nutritiv, îmbogățită cu gusturi inedite.
Semințe de creson sunt apreciate pentru rapiditatea cu care germinează, fiind o alegere inspirată pentru începători. În plus, cresonul, această plantă originară din Iran, se remarcă prin conținutul ridicat de iod, cât și prin multitudinea de vitamine: A, C, E și K.
Semințe de fasole Mung sunt o mină de aur pentru sănătate datorită multitudinii de vitamine din compoziție (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E), cât și a mineralelor și oligoelementelor (magneziu, fier, zinc, cupru, sodiu). Cantitatea crescută de proteine, aminoacizi și enzime fac acești germeni foarte ușor de digerat. Savoarea germenilor de fasole Mung se potrivește foarte bine în preparate de inspirație asiatică.
Semințe de broccoli sunt mai bogați în antioxidanți decât leguma ajunsă la maturitate, conferind organismului energie și încetinind procesul de îmbătrânire a celulelor. Mai mult, semințele de broccoli întăresc imunitatea organismului și au un puternic efect diuretic. Acești germeni aromați sunt perfecți ca topping pentru salatele preferate, supe sau chiar adăugați în smoothie-uri fresh.
Semințe de rucola sub formă de germeni imprimă preparatelor o notă mediteraneană, fiind foarte aromată. Gustul germenilor de rucola duc cu gândul la cel al nucilor, fiind însă prezent și izul vegetal.
Semințe de linte verde bogate în vitamina C și în complexul de vitamine B, acestea sunt sprijinul ideal pentru buna funcționare a sistemului imunitar și a sistemului nervos.
Semințe de ridichi susțin organismul prin efectul detoxifiant, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat și rinichi. De asemenea, acestea sunt bogate în fier, mineral care previne anemia, contribuie la oxigenarea țesuturilor și asigură organismului doza de energie necesară. Dacă nu îți place gustul foarte picant, orientează-te spre germenii de ridiche roșie.
Contraindicații în privința consumului de germeni
Deși beneficiile consumului de germeni sunt numeroase, este esențial să cunoști și potențialele riscuri. Așadar, germenii consumați în stare crudă pot conține bacterii dăunătoare care cresc riscul de toxiinfecții alimentare. Acest risc este cauzat de modul de cultivare, mai ales dacă gradul de umiditate sau temperatura sunt prea crescute.
De asemenea iată de ce să bei sucuri verzi zilnic
Sucurile proaspăt stoarse din legume și fructe verzi reprezintă cel mai simplu mod de a ne asigura necesarul zilnic de fructe și legume pe zi, așa cum recomandă și specialiștii.
Atunci când consumăm fructele și legumele sub formă de suc proaspăt, vitaminele, mineralele, antioxidanții și enzimele sunt mult mai ușor de asimilat de organism
Nutrientii din fructe și legume sunt absorbiți în maximum 15 minute de celulele din corp și sunt gata să înceapă „munca” de reparație și reconstrucție a acestora.
Sucul verde este: alcalinizant, detoxifiant, energizant, vitaminizant, mineralizant, regenerant, antioxidant, antitumoral, reglator al metabolismului.
Reguli de preparare a sucurilor verzi alcaline
Pentru a obtine efectele optime este bine sa tii cont de cateva reguli de preparare
Se pot combina intre ele in sucurile verzi:
• diverse frunze: patrunjel, marar, loboda, apio, macris, spanac, telina, broccoli
• pulberi verzi: spirulina, chlorella, orz verde, ovaz verde, iarba de grau
• dintre fructe doar: mar, lime, lamaie
Beneficii la nivelul sistemului imunitar
Consumul de sucuri proaspete verzi contribuie la sănătatea organismului prin întărirea sistemului imunitar, eliminarea toxinelor, prevenirea cancerului și a altor boli grave. Totodată, pielea, părul și unghiile vor fi mult mai sănătoase, ceea ce se va vedea în aspectul acestora.
Sucurile verzi stoarse doar din frunze și legume verzi ne ajută să evităm o fluctuație a glicemiei. Fructoza din fructe este transformată în glucoza în organism, ceea ce duce la o creștere a glicemiei. Eliminarea fructelor din suc ne permite să ne menținem glicemia constantă.
Totodată, pentru cei care suferă de diabet este foarte important ca sucurile să fie stoarse doar din legume și fructe cu un indice glicemic scăzut. De exemplu, dacă se aleg fructe, acestea vor fi mai puțin dulci: mere acrișoare, lămâi verzi etc.
Asigură sănătatea organelor vitale
Sucurile verzi asigură sănătatea organelor vitale, în special cea hepatică. Cercetătorii au aflat că legume precum broccoli sunt excelente atunci când vrei să faci o cură de detoxifiere a ficatului, asigurând eliminarea eficientă a toxinelor din organism.
Rutina de a bea un pahar de suc verde pe zi se poate transforma într-o metodă eficientă de îmbunătățire a sănătății generale. Mai multă energie, un stomac mai sănătos, un sistem imunitar mai bun și o detoxifiere eficientă sunt doar câteva dintre beneficiile oferite de sucurile verzi.
În concluzie, un stil de viaţă sănătos trebuie să includă o alimentaţie echilibrată, fără excese, care să ne sporească starea de bine.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau