Ai o rană care nu se vindecă? Iată ce boli se pot ascunde în spatele ei!
Dimensiune font:
O rană care nu se vindecă în decurs de câteva săptămâni ar trebui să fie evaluată de un medic, deoarece poate indica o problemă de sănătate subiacentă, cum ar fi diabetul, probleme circulatorii sau o infecție.
În timp ce majoritatea rănilor se vindecă natural în câteva săptămâni, unele persistă, devenind răni care se vindecă greu, cauzând disconfort și crescând riscul de infecții sau complicații. Aceste răni care se vindecă greu sau, în unele cazuri, răni care nu se vindecă deloc, nu sunt doar o sursă de frustrare, ci pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții.
Cum arată o rană care nu se vindecă?
O rană care nu se vindecă poate avea un aspect distinctiv, care o diferențiază de o rană normală în proces de vindecare. De obicei, zona din jurul rănii este roșie și inflamată, iar roșeața poate crește în intensitate în timp.
Marginea rănii poate deveni întunecată, prezentând o culoare purpurie sau albastră, indicând o circulație sanguină deficitară. În loc ca rana să se închidă treptat, este posibil să observi că dimensiunea acesteia rămâne constantă sau chiar crește.
Suprafața rănii poate fi acoperită de țesut necrotic, de culoare neagră sau maro, și poate apărea o secreție care variază de la limpede la purulent, adesea însoțită de un miros neplăcut. În unele cazuri, rana poate sângera ușor la atingere, iar durerea poate fi constantă sau intensificată, indicând o infecție sau deteriorarea continuă a țesutului.
Rănile cronice sau rănile care nu se vindecă în mod normal, sunt adesea întâlnite în diverse condiții medicale. Iată câteva dintre cele mai frecvente tipuri: ulcerele diabetice (apar la persoanele cu diabet, de obicei la nivelul picioarelor, și sunt cauzate de neuropatie și circulație sanguină deficitară); ulcere de presiune; ulcere venoase (se dezvoltă din cauza insuficienței venoase cronice); rănile rezultate din terapie; rănile chirurgicale; rănile traumatice; ulcerele arteriale; rănile oncologice; rănile mixte care pot avea cauze multiple.
Cum se cicatrizează o rană
Rănile se vindecă în etape, cu cât rana este mai mică, cu atât se va vindeca mai repede. Cu cât rana este mai mare sau mai adâncă, cu atât durează mai mult procesul de cicatrizare.
Atunci când te tai, te zgârii sau te înțepi, rana va sângera. Sângele va începe să se coaguleze în câteva minute sau mai puțin și va opri sângerarea. Cheagurile de sânge se usucă și formează o crustă, care protejează țesutul de dedesubt de germeni.
Nu toate rănile sângerează. De exemplu, arsurile, unele răni prin înțepare și plăgile de presiune nu sângerează. Odată ce se formează crusta, sistemul imunitar al organismului începe să protejeze rana de infecții.
În următoarea etapă, rana devine ușor umflată, roșie sau roz și sensibilă. De asemenea, este posibil să vedeți că din rană se scurge puțin lichid transparent. Acest lichid ajută la curățarea zonei.
Vasele de sânge se deschid în zonă, astfel încât sângele poate aduce oxigen și nutrienți la rană. Oxigenul este esențial pentru vindecare. Celulele albe din sânge ajută la combaterea infecțiilor provocate de germeni și încep să repare rana.
Această etapă durează între 2 și 5 zile. O rană care nu se vindecă reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătate, afectând calitatea vieții persoanelor afectate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau