Vitamina D - ce este şi care sunt semnele deficitului vitaminei D din organism
Dimensiune font:
Vitamina D este un micronutrient solubil în grasimi și face parte din numărul celor 24 de micronutrienti esentiali pentru funcționarea corectă a organismului, alături de alte vitamine (A, B, C, D, E si K), minerale (calciu, magneziu) sau microelemente (fier, zinc, seleniu, mangan).
De unde obținem vitamina D
În mod obișnuit, corpul poate produce singur vitamina D atunci când ne expunem la soare: substanța chimică numită 7-dehidrocolesterol din corp reacționează cu razele soarelui și se transformă într-o formă activă a vitaminei (calciferol).
Vitamina D poate fi obținută și prin consumul de alimente bogate în vitamina D, dar acestea nu sunt atât de numeroase. Găsim vitamina D mai ales în ouă și pește gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele. De asemenea, există și alimente care pot fi fortificate cu vitamina D, precum ar fi laptele, iaurtul sau cerealele.
Nu în ultimul rând, suplimentele alimentare cu vitamina D pot veni în ajutorul persoanelor care nu se expun la soare foarte des sau care nu consumă pește, pentru a preveni un eventual deficit.
Diferența între vitamina D2 și vitamina D3
Suplimentele alimentare pot conține vitamina D3 sau vitamina D2. Ambele forme pot ajuta la corectarea deficitului de vitamina D, dar în general se recomandă vitamina D3 deoarece aceasta este ușor mai activă și, prin urmare, poate crește nivelul de vitamina D din corp puțin mai repede. În acelaști timp, vitamina D3 este forma produsă în mod natural de oameni, dar și de animale, în timp ce vitamina D2, numită și ergocalciferol, este de origine vegetală.
Care sunt beneficiile vitaminei D
Vitamina D are mai multe roluri importante în corp:
1. Susține absorbția de calciu și ajută la menținerea nivelurilor optime de calciu și fosfor în sânge - ceea ce se traduce prin oase puternice și dinți sănătoși.
2. Un aport adecvat de vitamina D susține funcția imunitară a corpului și astfel se poate reduce riscul de boli autoimmune (diabet de tip 1, artrita reumatoidă etc.).
3. Minimizează șansele de apariție a bolilor de inimă: un nivel scăzut de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
4. Susține sănătatea mintală: încurajează starea de bine și buna dispoziție, poate reduce simptomele asociate cu anxietatea și depresia.
De ce apare deficitul de vitamina D
Corpul poate produce vitamina D dacă ne expunem la soare zilnic, timp de 15-20 de minute, însă cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de mai mulți factori, cum ar fi ora de expunere la soare, anotimpul și culoarea pielii. Pe timpul iernii, de exemplu, producem vitamina D în cantități foarte mici, dat fiind că avem mai puțin soare și petrecem mai mult timp în interior.
Persoanele cu pielea mai închisă la culoare pot avea deficit de vitamina D dat fiind că acest tip de piele are mai multă melanină, care poate reduce abilitatea sa de a sinteza vitamina D de la soare.
De asemenea, persoanele vârstnice se expun mai puțin la lumina soarelui și pot avea probleme cu absorbția vitaminei D.
Pentru a depista deficitul de vitamina D, este suficient să se efectueze un test de sânge iar în funcție de rezultate, medicul va decide care va fi necesarul de vitamina D ce trebuie suplimentat, de regulă prin capsule sau picături.
Simptomele deficitului de vitamina D
În general, majoritatea oamenilor care au deficit de vitamina D nu prezintă simptome, însă dacă deficiența devine cronică, aceasta poate duce la:
• dureri de oase
• dureri articulare
• slăbiciune musculară sau spasme
• probleme cu dezvoltarea oaselor sau a dinților
• oboseală
• schimbări de dispoziție
Ca urmare, oasele slăbite pot contribui la apariația osteoporozei, crescând riscul de căderi și fracturi, în special la adulții în vârstă.
În același timp, deficitul cronic de vitamina D la bebeluși și la copiii care sunt în plină dezvoltare, poate duce la rahitism (înmuiere a țesuturilor osoase care duce la malformarea oaselor și articulațiilor), de aceea medicul pediatru poate prescrie vitamina D.
Cum prevenim deficitul de vitamina D
Persoanele sănătoase pot preveni deficitul de vitamina D prin expunerea repetată la lumina soarelui și prin consumul săptămânal de alimente ce conțin vitamina D (ouă, pește, ficat de vită, ulei din ficat de cod) sau de alimente fortificate cu vitamina D.
Însă anumite categorii de oameni - vârstnicii, sugarii, persoanele care suferă de boli ce limitează absorbția de grăsimi, persoanele obeze sau supraponderale cât și persoanele cu pielea închisă la culoare - au nevoie obligatoriu de suplimentare cu vitamina D pe care să o ia doar la recomandarea medicului.
Cum se administrează suplimentele cu vitamina D
Vitamina D este solubilă în grăsimi, iar asta înseamnă că aceasta trebuie administrată cu puțină apă, neapărat după o masă bogată în grăsimi, cum ar fi prânzul. Pentru a spori absorbția de vitamina D, aceasta poate fi luată odată cu suplimentele ce conțin ulei de pește. Absorbția acizilor grași omega-3 din uleiul de pește nu va fi afectată de vitamina D.
În concluzie, vitamina D este deosebit de importantă pentru sănătate, de aceea trebuie să ne asigurăm că ne expunem suficient la soare, să consumăm alimente ce conțin vitamina D sau să luăm suplimente alimentare. De asemenea, este important să testăm anual nivelul de vitamina D din corp, cu ajutorul analizelor de sânge, pentru a preveni sau a corecta deficitul.
Acest articol este doar cu titlu informativ. Pentru orice probleme de sănătate adresaţi-vă medicului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau