Aerisirea caloriferelor, pas cu pas. De ce, când și cum aerisim corect caloriferul?
Dimensiune font:
O operație aparent banală, însă importantă, aerisirea caloriferului nu durează mult, nu necesită cunoștințe de specialitate și oferă avantaje pe termen lung.
Economiile de energie, menținerea centralei într-o stare bună de funcționare și evitarea defecțiunilor premature sunt doar câteva motive pentru care să-ți aerisești caloriferele.
De ce este necesară aerisirea caloriferelor
În timpul funcționării sistemului compus din centrala termică și calorifere, apar mici infiltrații de aer care se aglomerează în timp și încep să încetinească debitul apei. Bulele de aer create generează și un zgomot specific, însă principalul efect negativ este reducerea transferului de căldură. Deoarece instalația nu mai este încălzită omogen, și centrala termică este forțată să funcționeze mai mult. Astfel, se reduce randamentul, se crește consumul de gaz și factura termică este și ea implicit mai mare. Un alt motiv important este prelungirea duratei de viață, nu doar a caloriferelor, ci chiar și a centralei. Instalația este mai puțin expusă riscului de coroziune, tu eviți riscul uzării premature a centralei termice prin suprasolicitare, iar temperaturile dorite din încăperi sunt atinse mai rapid. Procedura de aerisire a caloriferelor este simplă și aduce numai beneficii! Când efectuăm aerisirea caloriferelor?
Se recomandă aerisirea caloriferelor în fiecare an, eventual odată cu verificarea centralei. Intervalul ideal se situează însă la începutul toamnei, înaintea sezonului rece. Atunci, caloriferele nu sunt încă încălzite, iar tu vei putea înfrunta iarna fără bătăi de cap.
Dacă ai ratat momentul, nu-ți face griji: poți efectua aerisirea caloriferelor oricând e nevoie, însă mai ales dacă ai observat că se încălzesc inegal. Pentru a detecta un calorifer cu probleme, pune mâna la baza lui și începe să urci către partea de sus. Dacă simți o diferență de căldură substanțială între partea de sus și cea de jos, atunci caloriferul are un volum prea mare de aer, care nu permite circulația căldurii. Așa știi că este necesară aerisirea caloriferului.
Cum aerisim caloriferele
Probabil că ai o centrală termică proprie cu calorifere din oțel sau aluminiu. Există și alte scenarii (centrală termică de bloc, calorifere vechi fără aerisitor), discutate la finalul articolului.
În primul rând, trebuie să ai alături un vas și o cârpă. Unealta potrivită este cheia specială de aerisire care însoțește caloriferele din oțel sau aluminiu, însă, în lipsa ei, o șurubelniță cu cap plat sau un clește reglabil vor fi de-ajuns. Dacă nu dispui de o cheie tubulară, cleștele va fi folosit și la închiderea și deschiderea robinetelor.
- Oprește încălzirea, deoarece apa produsă de centrală poate fi fierbinte și te poate opări. Pentru mai multă siguranță, te poți echipa cu niște mănuși.
- Oprește robinetele de tur (sus) și retur (jos), folosind cleștele reglabil. Acest pas nu contribuie propriu-zis la aerisirea caloriferelor, însă poți evita eventuale inundații și echilibrezi și presiunea din circuit.
- Uită-te pe laterala caloriferului cel mai apropiat de centrală. Sus, în partea opusă robinetului de tur, vei găsi „aerisitorul”, un șurub înconjurat de capac. Pune vasul sub aerisitor și ține cârpa la îndemână.
- Acum, desfă lent șurubul cu cheia de aerisire, în sens invers acelor de ceasornic. La început, din calorifer va ieși aerul captat în interior. Apoi, va începe să curgă apă cu intermitențe. Încearcă să desfaci aerisitorul astfel încât apa să curgă în vasul de sub calorifer. Așteaptă ca fluxul de apă să devină constant. Dacă apa este închisă la culoare, în calorifere au apărut sedimente și nămoluri, fiind necesară spălarea lor chimică.
- Închide la loc aerisitorul imediat ce din calorifer iese numai apă și nu goli excesiv conținutul său. Acum, repetă operațiunea și la restul caloriferelor, continuând cu cele mai apropiate și terminând cu cel mai îndepărtat de centrală.
- Deschide robinetele de tur și retur ale caloriferelor și pornește centrala termică. Controlează robinetele și caloriferele pentru a depista scurgeri și a vedea dacă se încălzesc uniform. Urmărește presiunea de pe manometru și verifică dacă se situează între 1 și 1,5 bari. Dacă nu, va trebui să deschizi robinetul de umplere de sub centrală și să restabilești presiunea.
Caloriferele fără aerisitor sunt un caz aparte și necesită o atenție specială. Cu robinetele de tur și retur închise și centrala oprită, înfășoară piulița de sus (cea care face legătura din robinet și calorifer) într-o cârpă și desfă cât mai lent piulița. La fel ca în procedura de mai sus, așteaptă până ce fluxul de apă este constant și nu mai iese aer, apoi închide la loc.
Caloriferele din sistemul centralizat fac obiectul unei proceduri speciale, efectuată de distribuitor. Astfel, atunci cand este vorba de calorifere din otel, din fonta sau de calorifere din aluminiu conectate la un sistem termic centralizat, operatiunea de aerisire a acestora trebuie realizata prin deschiderea robinetilor din capatul coloanei de catre administratorul sau responsabilul blocului. In acelasi timp, poti face o solicitare la furnizorul de caldura, iar costurile pentru acest serviciu vor fi suportate de tine. (mathaus.ro, ariston.com)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau