Autoritățile din Turcia injectează oxigen în Marea Marmara pentru a evita moartea prin asfixiere a florei şi faunei marine
Dimensiune font:
| 25-06-2021 11:05
Turcia a început de marţi să injecteze oxigen în Marea Marmara pentru a evita moartea prin asfixiere a florei şi faunei marine, ameninţate de un strat de mucilagiu, care îi acoperă suprafaţa de la sfârşitul lunii mai, relatează EFE
"Mucusul de mare" se răspândeşte în Marea Marmara, la sud de Istanbul, ajungând deja în zona de coastă. Fenomenul este favorizat de temperaturile crescute şi reprezintă un pericol pentru viaţa marină şi un inconvenient pentru industria pescuitului, scrie Agerpres.ro.
Substanţa vâscoasă este produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme. Schimbările climatice, dar şi poluarea au contribuit la proliferarea materiei organice, cunoscută şi sub numele de mucilagiu marin. Conţine o mare varietate de microorganisme şi poate "înflori" atunci când apele reziduale, bogate în substanţe organice, sunt deversate în mare.
În pofida aspectului dezagreabil, care îi alungă pe turişti, mucilagiul nu este toxic pentru oameni, dar reduce oxigenul disponibil în apă, iar această substanţă vâscoasă şi cenuşie poate sufoca viaţa marină.
După trei săptămâni de eforturi pentru a strânge stratul vâscos de pe suprafaţa mării, autorităţile au lansat un proiect pilot de îmbogăţire a apei cu oxigen.
"Ridicând nivel de oxigen, însufleţim fauna şi totodată mucilagiul: reînviind organismul acesta devine o sursă de hrană pentru faună", a declarat agenţiei Anadolu ministrul turc al mediului, Murat Kurum.
Se speră ca prin această tehnică mucusul de mare să dispară.
Cercetătorii au instalat 16 aparate de oxigenare, la o adâncime de 30 de metri de golful Izmit, în partea orientală a Mării Marmara, unde nu există practic curenţi, la periferia de est a Istanbulului.
Deşi s-au desfăşurat operaţiuni similare în Canada, este prima oară când se testează această tehnică în ape sărate, a explicat Kurum presei. Autorităţile au strâns deja 5.300 metri cubi de mucilagiu, a adăugat el.
Pe termen lung însă, singurele soluţii pentru a împiedica mucilagiul să devină un fenomen sezonier este o mai bună epurare a apelor şi evitarea aruncării de deşeuri în mare. Experţii avertizează totuşi că, în condiţiile evacuării unor mari cantităţi de ape uzate în mare şi a schimbărilor climatice, astfel de probleme ecologice vor continua.
Un cutremur de 4 grade s-a produs, duminică dimineata, chiar in ziua alegerilor prezidentiale.
Seismul a avut loc in zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute.
In ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 07 ...
Racheta rusească Oresnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei si Occidentului.
Potrivit sursei citate, opinia este exprimată ...
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei in 2022 se intorc la casele lor din Donbas sub ocupatia rusă, deoarece nu pot tine pasul cu costul vietii pe teritoriul controlat de Ucraina.
130.000 de ucraineni s- ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, reiese de pe ...
CFR SA anunţă că sambătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact ...
Gafă de proportii a echipei de campanie a candidatului independent la prezidentiale Mircea Geoană: vineri seara a transmis un mesaj de sustinere pentru acesta din partea galeriei echipei de fotbal Farul Const ...
Fermele de troli si boti au devenit arme digitale puternice in campaniile electorale din Romania. Aceste retele creează un flux constant de dezinformare si manipulare pe retelele sociale, influentand perceptia ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de vreme severă, valabilă in 23 de judeţe, pe parcursul zilei de sambătă.
UPDATE 23 noiembrie, ora 10.15:& ...
In timp ce Rusia amenintă că noua bază antirachetă a SUA din Redzikowo, Polonia, „este o tintă prioritară pentru o potentială neutralizare”, premierul polonez avertizează cu privire la „amenintare ...
Seful NATO, Mark Rutte, il vizitează pe presedintele ales al SUA, Donald Trump, la resedinta sa din Florida, a relatat vineri ziarul olandez De Telegraaf, citand surse.
Rutte a zburat cu un avion guvernamenta ...
Adauga comentariul tau