Care este miza banilor în scandalul retragerii lui Lasconi și în puciul din USR
Dimensiune font:
USR a inovat în politică puciul în timpul campaniei. Statutul Uniunii are însă prevederi clare, nu este ambiguu: desemnarea candidatului la „prezidențiale” este atributul exclusiv al Congresului, nu ține de competența Biroului Național. O altă regulă care poate duce partidul spre zona penală ar fi mutarea banilor din subvenție către Nicușor Dan.
Dincolo de emoție, partizanat și intrigi politice, există încă legi privind finanțarea campaniilor electorale și un Statut al USR. Dacă le citim, înțelegem mai bine ce s-a întâmplat. Prima constatare esențială: Elenei Lasconi nu i-a fost retras sprijinul politic de USR. Formularea care aparține facțiunii Fritz-Moșteanu indică o dorință și nu o decizie statutară. Este evident că un grup important de lideri USR vrea ca Elena Lasconi să nu mai reprezinte partidul la prezidențiale.
E posibil ca, politic, ei să aibă datele și faptele de partea lor. Dar să ne uităm la Statutul USR și la lege. Se pot lua decizii peste noapte în mod statutar sau asistăm doar la un linșaj politic?
Diferența între propuneri și decizii
Articolul 80 din Statutul USR precizează că doar „Congresul desemnează, prin vot secret, candidatul USR la alegerile prezidențiale”. Statutar, în toate documentele interne, dar și în cele oficiale, Elena Lasconi este candidatul Uniunii.
Biroul Național sau Comitetul Politic, foruri inferioare Congresului, nu pot să schimbe prezidențiabilul ad-hoc și să anunțe că Elena Lasconi a fost înlocuită de Nicușor Dan. Se pot face propuneri, recomandări, dar nu decizii finale fără votul Congresului.
Concluzie: fără un Congres statutar convocat, Elena Lasconi este candidatul USR la prezidențiale. Până în acest moment nu a fost convocat Congresul, iar șansele ca acest lucru să se întâmple până pe 4 mai, primul tur al alegerilor prezidențiale, sunt aproape inexistente.
Pasul doi. Biroul Electoral Central a fost informat prin semnătura președintelui USR că partidul va fi reprezentat la alegerile prezidențiale de Elena Lasconi. Numele ei apare pe buletinele de vot pe care românii le vor primi la urne pe 4 mai.
Este încă un lucru bătut în cuie, gruparea Fritz-Moșteanu nu poate face nimic nici aici. Nici dacă o cere Elena Lasconi, numele ei nu mai poate fi șters de pe liste.
A scăzut atât de mult Lasconi în sondaje sau era slab plasată de la început?
De ce puciul nu a fost făcut înainte de depunerea listelor? Care era scorul Elenei Lasconi în sondajele USR, în luna martie, oare depășea 5%? Dacă era la fel ca astăzi, de ce s-a mers înainte, cu efectul bulversării electoratului?
Al treilea lucru important: ce se întâmplă cu banii USR? Partidul încasează subvenție de la bugetul de stat datorită rezultatelor de la locale și parlamentare. Mutarea banilor din contul USR către campania lui Nicușor Dan ar reprezenta o deturnare de fonduri, potrivit legii privind finanțarea campaniilor electorale și activității partidelor.
Concluzie: USR nu poate muta un leu din contul de subvenție către campania lui Nicușor Dan. Liderii USR îl pot împrumuta pe Nicușor Dan în nume personal, din propriul cont, sau îi pot acorda donații. În orice altă variantă, dacă se ating de banii din subvenție, intră sub incidența penalului. Prin comparație, de ce poate PSD da bani către candidatul Crin Antonescu? Pentru că totul a fost înregistrat înainte de campanie, iar candidatul reprezintă Alianța PSD-PNL-UDMR-minorități.
Spre exemplu, PMP a întrebat Autoritatea Electorală Permanentă dacă poate susține campania lui Nicușor Dan. Răspunsul a fost negativ, un partid nu poate susține din banii primiți ca subvenție un candidat care nu îl reprezintă în mod oficial. Altfel, repetăm cazul Călin Georgescu ajutat de prieteni binevoitori.
Ștampila e la ea
Elena Lasconi rămâne și după puciul de astăzi președintele USR, Biroul Național nu o poate schimba din funcție. Nici Comitetul Politic nu poate lua o astfel de decizie. Singura variantă posibilă este demisia sa. Elena Lasconi a susținut că nu se retrage din postura de candidat pentru Cotroceni și nici din cea de președinte de partid.
Până aici sunt lucrurile clare, Elena Lasconi este relativ protejată de Statut și de legi. Nu-i garantează succesul sau un viitor politic, dar îi dă dreptul să își continue campania electorală.
Problema majoră apare însă la bani. Statutul nu prevede cine ia decizia privind cheltuirea banilor USR. Regula în partid este ca Biroul Național să aprobe ce plătește partidul.
Site-ul de investigații Snoop.ro a dezvăluit că USR a angajat pentru campania Elenei Lasconi o firmă din Slovacia, condusă de Martin Burgr. Contractul a fost încheiat la finalul lunii februarie, iar USR a plătit deja 70.000 de euro, banii pentru luna martie. Burgr a fost adus la București să o facă președintă pe Lasconi așa cum reușise cu Zuzana Caputova în Slovacia, în 2019. Pentru campania electorală, care a început pe 4 aprilie, firma lui Burgr trebuie să mai încaseze alți 70.000 de euro.
Ce va face firma de consultanță politică? Va lucra pentru Elena Lasconi sau pentru USR? Nu știm ce scrie clar în contract. Poate să fie ignorată președinta USR de firma pe care a angajat-o? Liderii USR îi pot promite lui Burgr continuarea contractului și după luna mai, iar Lasconi va trebui să se bazeze pe alte sfaturi.
Practic, i-au retras banii din campanie
Tot gruparea Fritz-Moșteanu, care vrea eliminarea Elenei Lasconi, va face tot ce este posibil ca ea să nu aibă accesul la banii din subvenție. Anul trecut, USR a încasat de la bugetul de stat peste 65 de milioane de lei sub formă de subvenție.
Actuala subvenție lunară a USR este în jurul a 2,3 milioane de lei. Banii pe aprilie au fost virați, dar aici intervine lupta internă: cine are acces la ei.
Dominic Fritz a mai dat un mesaj important: donatorii USR să meargă către Nicușor Dan. Banii pe care candidații îi primesc după data de 4 aprilie, sub formă de împrumut, au un regim special. Un candidat care trece de pragul de 3% primește rambursare de la stat după alegeri. După ce candidatul a primit banii, îi poate trimite mai departe către cei care l-au împrumutat. Zero risc financiar dacă împrumuți un candidat cotat cu șanse, de tipul Nicușor Dan.
Dar cine riscă să o împrumute pe Elena Lasconi?
Ce a reușit USR astăzi a fost să o lase pe Elena Lasconi fără banii de campanie. Retragerea sprijinului politic nu s-a realizat statutar, dar banii contează.
Congresul a validat-o candidată pentru Palatul Cotroceni, dar, neîncrezători în forțele ei, liderii USR au decis să o arunce în luptă singură și fără muniție.
Cine dorea pe 9 aprilie să o voteze pe Elena Lasconi, o va vota, cel mai probabil și pe 4 mai. Dar dacă Nicușor Dan nu va intra în turul al doilea nici după acest puci, cine va fi responsabil? În cazul în care Nicușor Dan câștigă, succesul are întotdeauna mulți părinți. Doar eșecul o să rămână orfan.
La finalul zilei, un cuvânt apare mereu lângă numele USR. Scandal
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau