Cât plătește armata română pentru dotarea cu veste antiglonț și căști Kevlar. Firma câștigătoare, deținută de băieții deștepți din apărare
Dimensiune font:
În anul 2018, Ministerul Apărării decidea achiziționarea de veste antiglonț și căști de protecție din Kevlar. Ce impresiona la acest contract de achiziție era numărul mare de produse comandate: peste 65.000. În condițiile în care întreaga armată române are puțin peste 70.000 de militari, iar forțele terestre circa 45.000, achiziția a fost una de anvergură, dovadă și prețul achiziției: peste 150 de milioane lei.
Contractul a ajuns să valoreze azi aproape 200 de milioane
În 28 august 2018, Ministerul Apărării atribuia achiziționarea a peste 65.000 de veste antiglonț cu plăci ceramice nivel IV și alte 65.000 de căști de protecție din Kevlar. Valoarea estimată, fără TVA, era de 125 milioane lei pentru vestele antiglonț și peste 25 de milioane, pentru căștile din Kevlar. Astfel, valoarea totală a contractului era stabilită la suma de 151 milioane lei. Contractul semnat era unul cadru, firma câștigătoare urmând să livreze produsele pe o perioadă de șapte ani, durata maximă admisă pentru contractele cadru.
În luna octombrie a acestui an, MApN a acordat un contract subsecvent, în valoarea de 13 milioane lei, pentru achiziționarea de veste și căști în conformitate cu acordul cadru semnat în anul 2018. A fost cel de-al treilea contract subsecvent încheiat în acest an, după cele încheiate în aprilie și mai, pentru 10 și 13 milioane lei. În total, din 2018 și până acum nu mai puțin de 22 de contracte subsecvente au fost atribuite astfel. Spre exemplu, în anul 2020, nu mai puțin de 48 de milioane lei erau plătite pentru veste și căștile din Kevlar. Potrivit ultimului anunț de pe site-ul licitațiilor publice Seap.ro, valoarea totală a contractului a ajuns la suma de 197,6 milioane lei, echivalentul a 39,5 milioane euro.
Potrivit datelor din SEAP, procedura de achiziție a fost una fost una restrânsă, unde doar agenții economici care îndeplinesc criteriile de calificare şi selecţie stabilite de autoritatea contractantă au dreptul de a depune oferte în etapa ulterioară, nefiind organizată o licitație electronică, contractul fiind atribuit după criteriul prețului cel mai mic. Anunțul privind licitația a fost publicat în luna aprilie, și atribuit patru luni mai târziu. Potrivit datelor publice, MApN a primit o singură ofertă, una pentru veste și una pentru căștile din Kevlar, ambele de la aceeași firmă, Stimpex S.A. din București.
Potrivit Legii 98/2016 privind achizițiile publice, „numărul minim de candidaţi indicat în anunţul de participare conform dispoziţiilor alin. (3) trebuie să fie suficient pentru a asigura o concurenţă reală şi, în orice situaţie, nu poate fi mai mic de 5”, se arată în articolul 78, paragraful 3, al actului normativ.
Stimpex SA, sute de contracte cu statul
Potrivit datelor publice de la Ministerul Finanțelor, anul trecut societatea Stimpex SA a avut o cifră de afaceri netă de 194 milioane lei, în creștere cu 80% față de anul precedent, realizând un profit net de aproape 8 milioane lei și având aproape 178 de angajați, cu 30% mai mult față de anul precedent. Firma are datorii de 24 milioane lei, în creștere în ultimii ani, pe măsură ce a crescut și cifra de afaceri a companiei.
Acești ultimi ani sunt caracterizați și de o perioadă în care firma a reușit să câștige zeci de contracte cu statul român. Potrivit platformei Confidas, Stimpex SA, înființată în 1991, a avut până în prezent 630 de contracte publice. Potrivit datelor din SEAP, din anul 2008 până în prezent au fost 172 de contracte publice câștigate, cu o valoare totală de 2,8 miliarde lei, adică echivalentul a 575 milioane euro. Anul acesta, firma a reușit să câștige 33 de contracte în valoare totală de 815 milioane lei. Recordul a fost stabilit însă în anul 2021, cele 40 de contracte câștigate în acel an însumând 945 milioane lei.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Stimpex SA are 39 de acționari, însă cei mai importanți sunt Marcel Istrate (33,55%), Cristian Toroipan (13,75%), Isidior Stamatoiu (8,75%) și Costel Chivu (7,24%). Ca administratori figurează Marcel Istrate, Marin Ștefan și Vlad Constantin Istrate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau