În acest an,. organizarea administrativ-teritorială a României s-ar putea schimba. Reorganizarea vine la 94 de ani de la prima împărțire a statului în judeţe. Consiliul Dirigent al Transilvaniei decide, la data de 2 ianuarie 1919, organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România.
Hotărârea prevedea împărţirea ţării noastre în 23 de judeţe şi numirea de prefecţi pentru fiecare dintre cele 23 de judeţe. Mai sunt numiţi în plus încă trei prefecţi pentru primăriile din oraşele Arad, Cluj şi Sibiu. Consiliul Dirigent al Transilvaniei ia această hotărâre la puţin timp după formarea “României Mari“, la data de 1 decembrie 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei cu România. Consiliul Dirigent a fost guvernul Transilvaniei, organism desemnat pe 2 decembrie 1918 de Marele Sfat Naţional, ales la rândul său de Adunarea de la Alba Iulia. Preşedintele Consiliului Dirigent a fost Iuliu Maniu. Atât sediul Marelui Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), cât şi cel al Consiliului Dirigent (guvernul Transilvaniei) a fost stabilit la Sibiu.
Consiliul Dirigent al Transilvaniei ia această hotărâre la puţin timp după formarea “României Mari“, la data de 1 decembrie 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei cu România. Consiliul Dirigent a fost guvernul Transilvaniei, organism desemnat pe 2 decembrie 1918 de Marele Sfat Naţional, ales la rândul său de Adunarea de la Alba Iulia. Preşedintele Consiliului Dirigent a fost Iuliu Maniu. Atât sediul Marelui Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), cât şi cel al Consiliului Dirigent (guvernul Transilvaniei) a fost stabilit la Sibiu.
Adauga comentariul tau