Ciucă: Cercetarea şi inovarea sunt elemente principale în jurul cărora trebuie construită România de mâine
Dimensiune font:
Cercetarea şi inovarea sunt elemente principale în jurul cărora trebuie construită România de mâine, iar investiţia în ele constituie cheia pentru a fi competitivi în economia globală, a subliniat premierul Nicolae Ciucă, marţi, în discursul rostit la prima ediţie a Galei Cercetării Româneşti, eveniment organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării la Ateneul Român.
"Rolul cercetării ştiinţifice este fundamental în existenţa oricărei societăţi moderne. Avem nevoie de cercetare, tehnologiile avansate necesită o înţelegere profundă şi subtilă atât în ceea ce priveşte dimensiunea materială, cât şi în ceea ce priveşte dimensiunea umană a existenţei. Cercetarea şi inovarea sunt elemente principale, în jurul cărora trebuie construită România de mâine, iar Guvernul pe care îl conduc tratează acest domeniu cu maximă seriozitate. Investiţia în cercetare şi inovare este cheia pentru a fi competitivi în economia globală. De aceea, pentru anul 2023, am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut. Aşa cum ne-am asumat în programul de guvernare, în anul 2024, cercetarea va avea un buget de 1% din Produsul Intern Brut. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiţii în valoare de 60 de miliarde de lei, conform Planului Naţional aprobat în septembrie, anul trecut, de Guvernul României. Aceste investiţii se vor întoarce înapoi prin creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor românilor", a precizat Ciucă, citat de Agerpres.
Potrivit prim-ministrului, componenta de cercetare, dezvoltare şi inovare are un loc important şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din cele 260 de milioane de euro alocaţi investiţiilor în acest sector, 183 de milioane fiind destinaţi atragerii în România a celor mai buni cercetători, români şi străini, care să desfăşoare în ţara noastră activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare.
"Au fost deja depuse 295 de cereri de finanţare de către universităţi şi institute de cercetare, aplicaţiile lor aflându-se acum în procedura de evaluare. Vor fi selectaţi 120 de beneficiari, care vor primi finanţări de până la 1,4 milioane de euro. Ne dorim să facilităm accesul cercetătorilor români la reţelele internaţionale de cercetare, să promovăm proiecte situate în avangarda cercetării ştiinţifice mondiale atât în domeniul cercetării ştiinţifice aplicate, cât şi în domeniul cercetării fundamentale şi să sprijinim, unde este posibil, utilizarea rezultatelor cercetării în industria şi economia autohtonă", a punctat Ciucă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau