Comisia Europeană închide oficial MCV pentru România și Bulgaria! Ursula von der Leyen: 'A sosit momentul să recunoaștem eforturile'

UE  s

Dimensiune font:

| 15-09-2023 12:27

 Ursula von der Leyen


Comisia Europeană închide vineri în mod oficial mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) pentru Bulgaria și România. Mecanismul de cooperare și de verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiție și în cel al măsurilor anticorupție, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei. Comisia abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism.
„Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani. Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare. Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre.”, a declarat Ursula von der Leyen.

 

De la începutul MCV, în 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria și România în ceea ce privește reformele vizate de acest mecanism. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport referitor la România. În cazul ambelor state membre, Comisia a concluzionat că acestea și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune și trebuiau să acționeze în continuare pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile rapoartelor. Activitatea de punere în aplicare a angajamentelor respective a fost finalizată în iunie 2023.
 

 

 

La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul și Parlamentul European că intenționează să închidă în mod oficial MCV pentru Bulgaria și România, toate angajamentele specifice formulate în concluziile rapoartelor MCV fiind acum puse în practică. Potrivit deciziilor de instituire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile anunțate astăzi reflectă concluzia Comisiei potrivit căreia această constatare este valabilă în prezent pentru ambele state membre.

 

Comisia așteaptă cu interes continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.

Context
La 1 ianuarie 2007, data la care au aderat la UE, Bulgaria și România mai aveau încă progrese de realizat în ceea ce privește reforma justiției și măsurile anticorupție, precum și, în cazul Bulgariei, în ceea ce privește combaterea criminalității organizate. Comisia a instituit MCV ca măsură tranzitorie pentru a ajuta cele două țări să remedieze aceste deficiențe. Activitatea din cadrul MCV a început în 2007 și, în tot acest timp, a încurajat și a monitorizat procesul de reforme pe baza obiectivelor de referință. Astfel cum se prevede în deciziile privind MCV din 2006, acest mecanism se închide odată ce sunt îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință.


În ianuarie 2017, Comisia a efectuat o evaluare cuprinzătoare a rezultatelor obținute în cei zece ani de existență a mecanismului, evaluare care a oferit o imagine clară a importantelor progrese realizate. Comisia a adresat o serie de recomandări specifice care, dacă sunt îndeplinite în mod ireversibil de ambele state membre, ar fi suficiente pentru a încheia procesul MCV.

În raportul său din octombrie 2019 privind MCV, Comisia a concluzionat că Bulgaria a îndeplinit în mod satisfăcător recomandările rămase din cadrul MCV și a înregistrat suficiente progrese în ceea ce privește concretizarea angajamentelor asumate la momentul aderării sale la UE, drept pentru care toate obiectivele de referință pot fi închise, considerându-se că au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Bulgaria trebuia să ia în continuare măsuri pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile raportului, care a fost finalizată în iunie 2023. De atunci, Bulgaria nu mai face obiectul monitorizării sau al rapoartelor din cadrul MCV, monitorizarea sa desfășurându-se în cadrul ciclului anual privind statul de drept odată cu Raportul anual al Comisiei privind statul de drept.

În mod similar, în raportul privind MCV din noiembrie 2022, Comisia a concluzionat că progresele realizate de România sunt suficiente pentru a considera că angajamentele asumate la momentul aderării sale la UE sunt îndeplinite și că toate obiectivele de referință sunt realizate în mod satisfăcător și pot fi închise. România trebuia să ia în continuare măsuri pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile raportului, care a fost finalizată în iunie 2023.

După ce a informat Consiliul și Parlamentul, în iulie 2023, cu privire la intenția sa de a închide MCV, Comisia a adoptat astăzi două decizii de abrogare a Deciziilor 2006/928/CE și 2006/929/CE ale Comisiei, punând astfel capăt în mod oficial acestui mecanism.

Evoluția situației statului de drept în Uniune a creat un nou context pentru cooperarea Comisiei cu Bulgaria și România. Îndeosebi ciclul privind statul de drept, lansat de Comisie în 2019, a asigurat un cadru continuu care permite o perspectivă pe termen lung pentru a însoți reforme durabile, împreună cu Bulgaria și România, precum și cu alte state membre. În cadrul acestui ciclu, Raportul anual al Comisiei privind statul de drept, care, începând din 2022, include și recomandări adresate statelor membre, acționează ca instrument cu rol preventiv, aprofundând dialogul și conștientizarea comună a aspectelor legate de statul de drept. Acesta permite și monitorizarea punerii în aplicare a multora dintre reformele convenite de Bulgaria și România. Progresele înregistrate de acestea au fost monitorizate, după caz, și în cadrul semestrului european. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Temeri tot mai mari că Argentina se va retrage din acordul climatic de la Paris. Javier Milei: Criza climatică, o
17/11/2024 09:05

Presedintele de extremă dreapta ar putea anunta iesirea tării din acord după intalnirea cu Donald Trump. Există o ingrijorare tot mai mare că presedintele de extremă dreapta din Argentina, Javier Milei, ...

Miliardarul rus Pavel Durov se oferă să plătească pentru fertilizare in vitro femeilor care vor să aibă un copil folosind sperma sa / El pretinde că are peste 100 de copii în 12 țări
17/11/2024 09:03

Fondatorul miliardar al Telegram se oferă să plătească pentru procesul de fertilizare in vitro (FIV) al femeilor eligibile din punct de vedere medical care sunt interesate să aibă un copil folosind sperma ...

Kelemen Hunor anunță că UDMR vrea la guvernare. Cu o singură mare condiție
17/11/2024 09:00

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambătă, la Deva, că doreşte ca Uniunea să facă parte din viitoarea majoritatea parlamentară, după alegerile generale, insă exclude o colaborare cu AUR. . ...

VIDEO Razie într-un club cunoscut din centrul Capitalei: polițiștii au găsit droguri, iar localul a fost închis pentru mai multe nereguli
16/11/2024 17:23

  Politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Sector 1 au descins noaptea trecută in clubul Nether de pe Calea Victoriei din Bucuresti. După ce s-au constat m ...

Viktor Orban cere UE să revizuiască SANCȚIUNILE și regulile „idioate” impuse Rusiei
16/11/2024 00:32

Premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care detine prin rotatie sefia Consiliului European a cerut, vineri, public, Uniunii Europene să-şi revizuiască politicile de sancţiuni şi regulile birocratice „idi ...

Ucrainenii, mai preocupaţi să obţină garanţii de securitate, decât de recuperarea teritoriilor pierdute
16/11/2024 00:31

După realegerea lui Donald Trump, Ucraina şi-a schimbat prioritatea de la recupererea teritoriilor la obţinerea unor garantii de securitate in eventualitatea unui armistitiu, relatează The New York Times. ...

Parcul arheologic Pompeii a introdus o limită de 20.000 de vizitatori pe zi
15/11/2024 18:46

 Celebrul parc arheologic Pompeii, situat in sudul Italiei, a introdus vineri o limită de 20.000 de vizitatori pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă ...

Fisură în relația dintre Varșovia și Kiev: Ucrainenii par să aibă memoria scurtă
15/11/2024 17:15

Ministrul polonez al apărării, vicepremierul Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că ucrainenii "au uitat de ajutorul oferit de Polonia" si l-a criticat pe presedintele Volodimir Zelenski. "Nu se poate s ...

Fostul guvernator al regiunii Kursk recunoaşte că trupe ruse au jefuit casele oamenilor din zona de graniţă
15/11/2024 13:10

Fostul guvernator al regiunii ruse de frontieră Kursk, Roman Starovoit, a recunoscut joi că soldaţi ruşi trimişi de Moscova să apere regiunea in faţa incursiunii ucrainene au jefuit case abandonate ale l ...

Cum au ajuns la lopată David Popovici, Amalia Enache și Mihai Morar
15/11/2024 12:35

Pare o imagine socantă să-i vezi pe campionul olimpic David Popovici, pe prezentatoarea de stiri Amalia Enache ori pe omul de radio Mihai Morar cu lopata in mană. Si totusi, acestia si-au lăsat preocupăril ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei