Efectele economice ale coronavirusului au început să se vadă în tota mai multe locuri, de la gigantul american Apple, care a avertizat că vor fi probleme cu livrările de iPhone și va consemna venituri mai mici, până la Coreea de Sud, unde președintele țării a spus că situația este una de urgență economică.
Restricțiile tot mai dure în privința circulației persoanelor și mărfurilor au ajutat la limitarea răspândirii virusului în afara provinciei Hubei, dar asta a avut un efect economic major asupra Chinei și lumii.
Analiștii Nomura au redus iar prognoza de creștere a Chinei în primul trimestru, până la 3%, adică jumătate din ritmul din trimestrul patru, adăugând că există riscul ca avansul PIB să slăbească și mai mult. ”Deja au fost făcute prea multe daune, iar politicile de stimulare a economiei nu vor fi prea eficiente”, spune Nomura.
”China trece printr-o situație foarte rară: Șocuri simultane atât în ofertă, cât și în cerere”.
Hong Kong a majorat subvențiile acordate mediului de afaceri și spitalelor la 3,6 mld. dolari pentru a atenua efectul economice asupra centrului financiar guvernat de Beijing.
Tot în Asia, statisticile economice arată că Japonia, a treia cea mai mare economie din lume, dar și centrul financiar regional Singapore, se apropie de recesiune.
Potrivit ultimei raportări zilnice, coronavirusul a mai provocat 98 de decese în China continentală, totalul ajungând la 1.868.
De asemenea, au fost consemnate 1.886 de noi infecții, bilanțul epidemiei urcând la 72.436. Ultima oară când numărul de infecții din China COntinentală a fost mai mic s-a consemnat pe 30 ianuarie, iar numărul de decese nu a scăzut sub 100 de pe 11 februarie.
În afara Chinei sunt 827 de cazuri în 26 de țări, cinci oameni murind din cauza virusului.
80% dintre cei infectați au simptome ușoare, iar 14% au complicații severe
Adauga comentariul tau