Criza cerealelor blocate în porturile ucrainene. Putin vorbește într-un interviu despre rolul României
Dimensiune font:
Vladimir Putin spune că vina pentru criza alimentară care se preconizează la nivel global nu este a Rusiei. Acesta a afirmat pentru televiziunea de stat Rossiya 1 că după deminarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Rusia va asigura trecerea „în siguranță” a transporturilor navale de cereale din Ucraina către restul lumii. Putin a mai spus că o rută de export posibilă este și prin România, pe Dunăre.
Vladimir Putin a fost întrebat de cauzele crizei alimentare care se prefigurează la nivel global și de legătura cu creșterea prețurilor la gaze naturale și combustibil. Liderul de la Kremlin a negat că Rusia ar avea vreo vină în această situație și a respins responsabilitatea către SUA și politica financiară de acolo.
Vladimir Putin a spus că acuzațiile oficialilor de rang înalt privind blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale din porturile ucrainene sunt o „cacealma”.
Vladimir Putin: „În primul rând, sunt niște lucruri obiective. Lumea produce aproape 800 de milioane de tone de cereale, grâu pe an. Acum ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Așa că, 20 de milioane de tone din 800 de milioane de tone însumează 2,5%. Dar dacă continuăm de la faptul că grâul reprezintă doar 20% din toate produsele alimentare din lume – și în acest caz, nu sunt datele noastre, vin de la ONU – asta înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt doar 0,5%, practic nimic. Acesta este primul punct.
Al doilea. 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt potențiale exporturi. Astăzi, organismele oficiale americane mai spun că Ucraina ar putea exporta 6 milioane de tone de grâu. Potrivit ministerului nostru al Agriculturii, cifra nu este de 6, ci de aproape 5 milioane de tone, dar ok, să presupunem că este 6, plus că ar putea exporta 7 milioane de tone de porumb – aceasta este cifra ministerului nostru al agriculturii. Ne dăm seama că nu este mult.
În actualul an agricol 2021-2022, vom exporta 37 de milioane și, cred, vom mări aceste exporturi la 50 de milioane de tone în 2022-2023. Însă asta este o aproximare.
În ceea ce privește exportul cerealelor ucrainene, nu împiedicăm asta. Sunt câteva moduri de a exporta cerealele.
Primul. Îl poți exporta prin porturile controlate de Ucraina, în primul rând porturile din Marea Neagră – Odesa și cele din apropiere. Nu noi am minat zonele din apropierea portului – Ucraina a făcut asta.
Deja am spus către toți colegii noștri de multe ori – lăsați-i să demineze porturile și lăsați vasele încărcate cu cereale să plece. Vom garanta trecerea lor pașnică către apele internaționale fără nicio problemă. Nu sunt deloc probleme. Puteți s-o faceți.
Trebuie să înlăture minele și să ridice vasele pe care le-au scufundat intenționat în Marea Neagră pentru a face dificilă intrarea în porturile din sudul Ucrainei. Suntem pregătiți să facem asta, nu vom folosi procesul de deminare pentru a iniția un atac dinspre mare. Deja am spus asta. Acesta este primul punct.
Al doilea. Există o altă oportunitate: porturile din Marea Azov – Berdiansk și Mariupol – sunt sub controlul nostru, și suntem pregătiți să asigurăm o ieșire fără probleme din aceste porturi, inclusiv pentru cerealele ucrainene exportate. Puteți face asta, vă rog.
Deja lucrăm la procesul de deminare. Încheiem munca – odată, trupele ucrainene au amplasat trei straturi de mine. Acest proces se încheie. Vom creea logistica necesară. Nu este o problemă, vom face asta. Acesta este al doilea punct.
Al treilea. Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre și prin România.
Patru. Este de asemenea posibil prin Ungaria.
Și al cincilea, este de asemenea posibil să facem asta prin Polonia. Da, există unele probleme tehnice deoarece căile ferate au ecartamente diferite iar boghiurile de roți trebuie schimbate. Însă asta durează doar câteva ore, asta este tot.
În cele din urmă, cea mai ușoară cale este transportul cerealelor prin Belarus. Acesta este cel mai ușor și cel mai ieftin mod deoarece de acolo pot fi instant transportate către porturile baltice și mai departe către orice loc din lume.
Însă ar trebui să ridice sancțiunile aplicate Belarusului. Aceasta însă nu este problema noastră. În orice caz, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko spune așa: dacă cineva vrea să rezolve problema exportului de cereale ucrainene, dacă această problemă există, vă rog folosiți cea mai simplă metodă – prin Belarus. Nimeni nu vă va opri.
Așa că, problema transportului de grâne din Ucraina nu prea există”.
Întrebat cum ar funcționa logistic transportul de cereale din porturile aflate sub controlul Rusiei și în ce condiții, președintele rus spune că nu există condiții: „Sunt bineveniți. Vom oferi trecere pașnică, vom garanta căi sigure către aceste porturi și vom asigura intrarea în siguranță a navelor străine și trecerea prin Marea Azov și Marea Neagră în orice direcție. Apropo, unele nave sunt blocate în porturile ucrainene acum. Acestea sunt nave străine, zeci. Sunt pur și simplu încuiate iar echipajele lor sunt ținute ostatice”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau