Criza ostaticilor în Algeria în plină desfăşurare, Titus Corlăţean îndeamnă la prudenţă
Dimensiune font:
Situaţia ostaticilor reţinuţi de miercuri, de către un grup de islamişti înarmaţi, la un complex de industrializare a gazelor naturale din estul Algeriei este într-o permanentă schimbare după operaţiunea armată efectuată joi de armata algeriană. Multe dintre datele referitoare la situaţia ostaticilor furnizate de agenţiile de presă nu sunt confirmate oficial. România se numără printre ţările care au ostatici în Algeria şi, de aceea, la Ministerul Afacerilor Externe din Bucureşti a fost înfiinţată o celulă de criză.
Cele mai recente informaţii de presă referitoare la situaţia de la complexul Tiguentourine (situat la 40 km de In Amenas şi la 1.300 km sud-est de Alger) vorbesc despre eliberarea, de către armata algeriană, a aproximativ 600 de conaţionali şi a cel puţin cinci cetăţeni străini /un francez, doi britanici, un kenyan şi un irlandez/. Un număr de ostatici ar fi reuşit să evadeze.
În jur de 50 de persoane, dintre care 35 de ostatici, şi-au pierdut viaţa în timpul operaţiunii militare algeriene, conform Al Jazeera. Agenţia Reuters a relatat despre uciderea a numai şase ostatici şi a opt terorişti.
Luarea de ostatici a fost revendicată de o grupare islamistă afiliată la Al-Qaida, provenind din nordul Mali. Brigada Khaled Abu Abbas este condusă de Mokhtar Belmokhtar, un lider islamist activ în Sahel, care anul trecut a avut disensiuni cu alţi lideri islamişti fondând respectiva miliţie. "Suntem membri ai Al-Qaida şi provenim din nordul Mali", a indicat un combatant islamist, contactat telefonic de ziarişti. Această grupare a avertizat deja "că va riposta la orice intervenţie militară în Mali", conform aceleiaşi surse.
Postul tv Al Jazeera a informat că şeful comandoului islamist, Abu el-Baraa, ar fi fost omorât în timpul atacului elefctuat de militarii algerieni.
Pe teren, grupul petrolier britanic British Petroleum, care face parte din respectiva companie multinaţională energetică, a anunţat evacuarea din Algeria a ''unui grup de angajaţi care nu au un rol esenţial'', în contextul crizei ostaticilor.
Acţiunea teroristă din Algeria a fost condamnată cu fermitate în plan internaţional, iar statele care au ostatici au constituit celule de criză.
După ce a participat la o reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe /CAE/, joi, la Bruxelles, ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că a avut discuţii cu câţiva din miniştrii direct interesaţi de evoluţiile dramatice din Algeria, cu care a stabilit să menţină un contact permanent în legătura cu situaţia ostaticilor.
Titus Corlăţean a refuzat să precizeze despre câţi ostatici români ar fi vorba şi a recomandat presei multă prudenţă în difuzarea informaţiilor despre evoluţiile legate de luarea de ostatici. ''Am recomandat acasă şi MAE, şi altor instituţii, şi am solicitat şi presei române, să fie prudentă în comentarii până când această situaţie nu este gestionată şi până când nu vom avea o soluţionare şi voi continua să fac acest lucru. Spun acest lucru pentru că am primit întrebări inclusiv legate de evenimentele în curs şi am recomandarea să fie toată lumea extrem de reţinută până nu vom avea informaţii confirmate, verificate'', a spus şeful diplomaţiei române. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau