Cum a reușit un județ din România să reducă la jumătate numărul „flotanților electorali”. La nivel de țară s-a dublat față de 2020
Dimensiune font:
Numărul flotanţilor “electorali” s-a dublat faţă de 2020, potrivit verificărilor dispuse de Ministerul Afacerilor Interne, mai puţin în Bihor unde numărul persoanelor mutate temporar la un alt domiciliu a scăzut la jumătate.
Echipe ale Poliției și Jandarmeriei Bihor au verificat în ultimele săptămâni peste 2.600 de adrese din 16 unități administrativ-teritoriale din județ pentru care s-au solicitat vize de reședință, într-o campanie dispusă de prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea, cu scopul de a descuraja posibilele fraude electorale.
Verificări în teren
Verificările i-au vizat pe cei care au obţinut vize de flotant la nivelul județului Bihor în perioada 01 ianuarie - 10 aprilie 2024, după cum a explicat prefectul judeţului.
Verificările i-au vizat pe cei care au obţinut vize de flotant la nivelul județului Bihor în perioada 01 ianuarie - 10 aprilie 2024, după cum a explicat prefectul judeţului.
Rezultatul a fost surprinzător. În Bihor, numărul flotanților a scăzut cu cca 50% față de anul 2020, în contextul în care la nivel național se înregistrează creșteri cu până la 110%. Motivul?
„Suntem singurul județ din țară care a declanșat o campanie atât de amplă de descurajare a flotanților electorali. De aceea, observăm o atenuare a fenomenului față de anul 2020. Urmărim să eliminăm pe termen lung acest tip de comportament, iar alegerile să se desfășoare cu spirit civic, democratic și civilizat”, spune Țiplea, care a mai dispus o astfel de verificare şi în 2020, soldată cu 40 de dosare penale pentru fals în declaraţii, însă toate clasate în final.
S-au ferit
În total, în Bihor, numărul celor care dețin în prezent vize de flotant în cele 101 localităţi este de 14.382. În Brusturi, de pildă, în prezent sunt 117 flotanți (în urmă cu patru ani, erau 190 flotanți), în Spinuș numărul acestora a scăzut la 99 (de la 103 în 2020), în Gepiu sunt 146 (în urmă cu patru ani erau 324), în Sârbi sunt 289 posesori de vize de reședință (față de 569 în urmă cu patru ani), în Sâmbăta sunt 111 (față de 222 în urmă cu patru ani).
Există, însă, și câteva comune unde numărul flotanților care vor putea vota aici, deși își au domiciliile în alte localități este acum mai mare decât era în 2020, cum ar fi comuna Căpâlna, unde acum sunt 122 flotanţi, faţă de 96 în urmă cu patru ani, sau localitatea Hidișelu de Sus, unde acum sunt 270 flotanți, în timp ce în 2020 erau 247.
În timpul controalelor, echipele Poliției și Jandarmeriei nu au descoperit anul acesta nicio situație în care să existe mai mult de zece flotanți pe o aceeași adresă sau flotanți pe o adresă unde să nu existe în mod real o locuință.
„În majoritatea cazurilor, nu există mai mult de doi flotanți la aceeași adresă. S-au şmecherit primarii, îşi aduc rude şi afini”, spun surse din Poliţie.
Vize anulate
Cert e că în prezent există 324 de cazuri în care urmează să fie făcute noi verificări, fiind posibil inclusiv ca Direcția Județeană de Evidența Persoanelor Bihor să propună Direcției Generale de resort din cadrul Ministerului Afacerilor Interne anularea vizelor de flotant deja emise, în cazul în care persoanele care au primit vize de reședință nu vor fi găsite la adresele declarate ca reședințe.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau