Planurile lui Donald Trump în primele sale zile de mandat
Dimensiune font:
Mai multe tarife comerciale, numeroase grațieri, reducerea migrației și a protecției mediului. Acestea sunt doar câteva dintre prioritățile anunțate de noul președinte al SUA la început de mandat.
Prin măsurile de politică internă și externă pe care le va lua în primele zile de mandat, președintele Donald Trump dorește să arate alegătorilor săi că își ia în serios promisiunile electorale și să amintească întregii lumii că SUA este și rămâne o mare putere.
Ocolirea Congresului
Cel mai probabil instrument la care va apela președintele american pentru a pune lucrurile în mișcare cât mai repede este așa-numitul "Executive Order" - prin care președintele emite direct ordine sau decrete executive. Acestea ocolesc Congresul și pot fi utilizate în domenii precum securitatea națională sau politica externă. Mai multe astfel de decrete vor fi gata până la 20 ianuarie, urmând a fi semnate de Trump.
La 8 decembrie, în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC, Trump a precizat că încă din prima sa zi de mandat va semna "o mulțime" de decrete referitoare la economie, energie și frontiera cu Mexicul.
Totuși aceste decrete nu îi conferă președintelui puteri atotcuprinzătoare, ele putând fi folosite doar pentru a direcționa activitatea ramurii executive, spune, într-un interviu acordat DW, Dan Mallinson, profesor de politică și administrație la Pennsylvania State University din Harrisburg.
Vorbim însă de puteri de mare anvergură, care includ promisiunea lui Trump de a închide granița cu Mexicul, explică Mallinson. "Alte ordine executive marchează însă procesul lent al legislației federale, care poate dura ani de zile".
Imigrația și expulzările în masă
Frontiera cu Mexicul și persoanele care intră în SUA venind din această țară au fost și rămân una dintre principalele preocupări ale lui Donald Trump. În timpul primului său mandat, președintele a dorit să sigileze complet granița de sud a SUA prin ridicarea unui zid și să forțeze Mexicul să plătească pentru el.
Patru ani mai târziu promisiunea de a securiza frontierele țării și de a opri migrația ilegală l-a ajutat să obțină un al doilea mandat. Trump va relua probabil măsurile anterioare care impun solicitanților de azil să aștepte în Mexic până când cererile lor sunt procesate.
Migranții care se află deja ilegal în țară urmează să fie trimiși acasă în cadrul celei mai mari acțiuni de expulzare din istoria țării. Trump promite să se concentreze înainte de toate asupra infractorilor, iar ulterior de migranții fără documente.
În pofida acestor planuri și a posibilelor ordine vizând accelerarea expulzărilor, punerea în aplicare a acestui plan nu numai că va lua timp, dar va necesita și sprijinul autorităților locale și de stat. În plus sunt de așteptat obiecții juridice. Însă lupta împotriva migrației ilegale nu se va opri aici, în condițiile în care Donald Trump ar putea frâna inclusiv procedurile pentru migrația legală, de exemplu prin îngreunarea și creșterea costurilor de solicitare a permiselor de muncă, a cărților verzi și a vizelor. Acest lucru ar putea avea un impact asupra forței de muncă și a studenților.
Trump a confirmat la NBC că una dintre prioritățile sale în prima zi de mandat va fi abolirea, dacă este posibil prin decret, a principiului cetățeniei obținute la naștere. El a catalogat ca fiind ridicol acest principiu conform căruia fiecare copil născut pe teritoriul SUA primește cetățenia americană. Totuși, planul său ar putea fi dificil de pus în practică în condițiile în care această reglementare este înscrisă în legea fundamentală.
Amenințarea cu tarifele comerciale
O altă prioritate a președintelui american este comerțul. El a propus recent impunerea unui tarif comercial general de zece procente pentru toate bunurile importate în SUA. Trump are în vedere tarife chiar mai mari pentru Mexic, Canada și China, cei mai mari parteneri comerciali ai Statelor Unite.
"Nu este încă clar cum vor fi puse în aplicare aceste măsuri sau dacă anumite țări vor fi forțate să se așeze la masa negocierilor prin amenințarea cu tarifele", spune Mallinson. Totuși, analizând primul mandat al lui Trump, acesta consideră că este probabil ca Trump să introducă cel puțin câteva tarife noi.
Deși președintele este autorizat să aplice tarife pentru diferite categorii de bunuri, impunerea unui tarif comercial general pentru toate mărfurile este mult mai complexă. O astfel de măsură ar conduce la haos și ar fi contestată în instanță.
De asemenea, tarifele ar putea exacerba problemele interne. "Furia față de inflație l-a ajutat pe Trump să câștige alegerile, dar el ar putea pierde rapid bunăvoința poporului dacă măsurile sale de politică economică determină creșterea prețurilor sau slăbirea economiei", este convins Mallinson.
O nouă retragere din Acordul de la Paris privind schimbările climatice
Deși mediul înconjurător este mai puțin important pentru alegătorii americani decât economia sau migrația, Trump nu a scăpat din vedere nici acest aspect.
Încă din timpul primului său mandat, SUA s-au retras din Acordul de la Paris privind clima, care vizează reducerea emisiilor de CO2 și combaterea schimbărilor climatice. Succesorul său, Joe Biden, a revenit asupra acestei decizii în prima sa zi de mandat.
Trump își repetă acum vechiul slogan de campanie "Drill baby, drill" și promite să crească producția de petrol. Având în vedere accentul pus pe fracturarea hidraulică și pe combustibili fosili, nu ar fi o surpriză dacă unul dintre primele sale acte oficiale s-ar referi la retragerea (din nou) din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
De altfel, Trump a arătat cât se poate de limpede că prea puțin îi pasă de energia eoliană regenerabilă și de vehiculele electrice. Reticențele sale l-ar putea determina să reducă protecția mediului prin noi ordine executive și să încetinească ritmul proiectelor de energie regenerabilă.
Grațiere pentru cei care au luat cu asalt Capitoliul
Președintele american poate grația persoanele condamnate pentru infracțiuni penale în temeiul legislației federale și întrerupe o pedeapsă cu închisoarea. Trump a precizat că ia în considerare grațierea majorății celor câteva sute de condamnați pentru luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021. "Probabil că voi face asta destul de repede", a confirmat el la emisiunea "Meet the Press". O prioritate pentru el va fi iertarea condamnaților care au pledat vinovați pentru infracțiuni precum agresiuni asupra polițiștilor. Acești oameni nu au avut altă opțiune decât să pledeze vinovați, a subliniat Trump.
Rămâne de văzut dacă Trump se va grația pe el însuși pentru infracțiuni prevăzute de legea federală.
Doar echipa lui Trump știe ce are de gând să facă președintele în primele zile după revenirea la Casa Albă. Este însă limpede că el va trebui să acționeze rapid, în condițiile în care republicanii ar putea pierde majoritatea în Senat sau în Camera Reprezentanților la alegerile intermediare de peste doi ani.
"Președinții intră în funcție cu sentimentul că au primit un mandat și un capital politic care se diminuează rapid", spune Mallinson. "El nu poate candida din nou în 2028, așa că trebuie să realizeze tot ceea ce și-a propus pe parcursul unui singur mandat"
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau