Sindicaliştii de la Complexul Muzeal Naţional Iaşi au protestat la locul de muncă
Dimensiune font:
La Palatul Culturii, Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită într-un mod atipic. Aproape o sută de sindicalişti din Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi-au pus banderole albe la braţ şi au ieşit în holul central al Palatului Culturii. Ei au vrut să atragă atenţia asupra subfinanţării din Cultură şi inechităţile salariale din muzee, biblioteci şi centre culturale.
Protestatarii sunt nemulţumiţi că au salarii umilitoare, deşi fac parte dintr-o categorie de profesionişti cu pregătire academică remarcabilă şi au toate competenţele specifice. „În această zi cu o profundă semnificaţie pentru identitatea naţională, suntem solidari pentru a aduce cultura în prim planul societăţii dar şi pentru a arăta că este esenţială în evoluţia şi dezvoltarea naţiunii române. Acţiunea noastră vine ca un răspuns la ignorarea constantă a problemelor cu care ne confruntăm în acest sector de activitate vitregit şi asuprit, putem să spunem, de toate guvernele României”, a spus Celia Iacob, liderul sindicaliştilor din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi.
Protestatarii vor ca 1% din PIB să fie alocat Culturii, egalizarea salariilor angajaţilor din muzee şi biblioteci cu grila aplicată în cazul aceloraşi profesii din familia ocupaţională Educaţie. De asemenea, solicită eliminarea disproporţiilor salariale uriaşe dintre angajaţii din instituţiile de spectacol şi angajaţii din muzeele şi bibliotecile publice, de natură să inducă în corpul social percepţia că în domeniu există Cultură de gradul 1 şi Cultură de rang inferior.
Ei şi solicită şi deblocarea posturilor vacante şi suplimentarea schemelor de funcţii pentru a combate deficitul cronic de personal din instituţiile de cultură. „Cultura e o moştenire pe care trebuie să o păstrăm în prezent şi să o ducem în viitor. Avem obligaţia de a lăsa nepoţilor noştri o moştenire a strămoşilor noştri. Nemulţumirile noastre sunt ca ale întregii societăţi. Am ajuns în punctul în care nu mai putem funcţiona, iar când nu mai poţi funcţiona intri în moarte clinică. Nu mai avem personal pentru a asigura supravegherea exponatelor. Riscăm în orice moment ca muzeele să fie jefuite fără ca nimeni să observe”, a spus Mădălin Văleanu, cercetător.
Sindicaliştii solicită şi asigurarea unor condiţii decente de muncă, prin reabilitarea clădirilor ce pun în pericol atât sănătatea angajaţilor, cât şi patrimoniul cultural, stoparea depopulării şi deprofesionalizării domeniului Cultură, eliminarea politizării recrutării personalului din instituţiile de cultură, constituirea unor planuri reale de urgenţă pentru protejarea patrimoniului cultural şi construirea unor depozite regionale de urgenţă pentru evacuarea patrimoniului în caz de dezastre. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau