Eva și Zlata, surorile gemene care au fugit din Odesa, cu mama lor sunt doar câteva dintre sutele de familii care au venit la Iași. Aici, refugiatele au primit sprijin partea autorităților și a organizațiilor non-guvernamentale pentru a depăși acest moment critic. Având în vedere faptul că Salvați Copiii Iași a preluat mii de astfel de cazuri, conducerea organizației a decis să înființeze un centru de informare specializat, în care refugiații pot primi sprijin.
„Am plecat la sfârșitul lui februarie, după care am stat câteva zile în Moldova. Eram foarte speriați și traumatizați de ceea ce se întâmpla acol, dincolo de experiența plecării de acasă. Când am ajuns în România am întâmpinat bariera lingvistică dar datorită voluntarilor și organizațiilor am reușit să o depășim. Ne-am acomodat foarte bine aici”, a spus una dintre refugiatele care a ajuns la Salvați Copiii Iași.
Echipa Salvați Copiii colaborează cu autoritățile locale, susținând financiar transportul persoanelor care intră pe teritoriul României prin punctele de frontieră aflate la granița cu Republica Moldova.
„Când a început războiul, ea și soțul ei și-au pierdut locurile de muncă și nu au mai reușit să acopere rata lunară. Au lăsat totul în urmă, iar de pe 11 mai locuiesc în Centrul de tranzit eGros Iași. Astăzi, familia este incCând a început războiul, ea și soțul ei și-au pierdut locurile de muncă și nu au mai reușit să acopere rata lunară. Au lăsat totul în urmă, iar de pe 11 mai locuiesc în Centrul de tranzit eGros Iași. Astăzi, familia este inclusă în programul de asistență umanitară al Salvați Copiii România”, au transmis reprezentanții Salvați Copiii Iași.
Problemele au fost rezolvate parțial pentru ucrainenii ajunși în România. Refugiații spun că au nevoie de sprijin financiar pentru a putea supraviețui.
„Noi am sperat să mergem mai repede acasă. Nu ne așteptam ca războiul să dureze atât de mult. Bugetele famiilor a scăzut foarte mult. Nu mai avem niciun ajutor financiar de acasă”, a mai spus ucraineanca.
Acum, părinții încearcă să își integreze copiii la școlile din Iași pentru a nu pierde studiile.
„Este o necesitate de a munci și multă lume și-ar dori să meargă la serviciu. De asemenea, vrem să ne trimitem copiii la școală. Trebuie să se facă clase special pentru ei. Până acum, elevii au învățat prin diferite platforme on-line dar trebuie să se găsească soluții pentru a-i integra pe cei mici în școli. Mămicile se tem ca aceștia să nu piardă anul”, a mai spus refugiata.
Organizația Salvați Copiii este prezentă la punctul de trecere a frontierei din Sculeni (Iași) și Tabăra de tranzit Huși (Vaslui), evaluând constant nevoile și oferind asistență umanitară. Echipele de teren ale organizației asigură produse de primă necesitate (produse de îngrijire personală și articole de îmbrăcăminte), consiliere, comunicare în limba ucraineană, informare privind protecția temporară, colaborând cu reprezentanții autorităților prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția de Frontieră).
Până în prezent, la Infopoint Vama Sculeni, angajații Salvați Copiii au oferit suport material și consiliere informaționalăpentru 4.919 persoane – 1.533 de copii și 3.386 de adulți, iar în Tabăra de tranzit Huși, județul Vaslui, 679 de persoane – 222 de copii și 457 de adulți – au beneficiat de aceste servicii. Până la momentul actual au fost sprijinite financiar 10 transporturi pentru 216 copii și 231 de adulți. Printre aceste persoane, s-a aflat și un grup de 9 copii și 3 adulți proveniți din sistemul de protecție a copilului din Ucraina, preluarea acestora fiind realizată în colaborare cu DGASPC Iași. Aceștia sunt în continuare cazați la Centrul de Servicii Sociale Bucium.
„La patru luni de la începerea războiului la scară largă, constatăm o nevoie crescută de a sprijini persoanele care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România. Ele au nevoie în special de informații, îndrumare și consiliere pentru a accesa drepturile și serviciile disponibile pentru ei, cum ar fi accesarea sistemului de învățământ, a serviciilor medicale, a locurilor de muncă sau a serviciilor de consiliere emoțională”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
3.123 de copii și 5.723 de adulți au primit asistență umanitară complexă
Începând cu data de 9 mai, cei 52 de copii din Centrul de Servicii Sociale Bucium primesc zilnic sprijinul Salvați Copiii. În total,3.123 de copii și 5.723 de adulți au primit asistență umanitară complexă, prin echipele Organizației Salvați Copiii, la nivelul județelor Iași și Vaslui, de la începutul invaziei militare din Ucraina.
Cei 38 de copii cazați la Centrul de Servicii Sociale Bucium provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina- Instituția Municipală de Asistență Socială a Copiilor și Familiilor „Casa Bună” a Consiliului Regional Dnipropetrovsk, iar acum sunt înscriși la Școala Gimnazială „Veronica Micle”, Iași, în cadrul grupelor de preșcolari, ciclul primar și gimnazial. Activitatea face parte din programul de sprijin al Salvați Copiii, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Centrul de Servicii Sociale Bucium. În cadrul acestui demers, se are în vedere susținerea copiilor în continuarea parcursului educațional prin intermediul activităţilor interculturale şi educative derulate în spiritul respectului faţă de diversitate, încrederii şi înţelegerii, a solidarităţii şi a toleranţei reciproce. Spații prietenoase se pregătesc, de asemenea, în Centrul Bucium, pentru desfășurarea de activități educaționale. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau