Drogul ‘Zombie’ face încă o victimă. Cine este tânărul din Arad care a murit acum din cauza stupefiantelor
Dimensiune font:
Doctorul Anthony Scalzo este cercetătorul care a descoperit efectele drogului K2 în anul 2010, după ce multă lume a sunat la Centrul de Dezintoxicare din Missouri pentru a raporta oameni care au consumat K2. Profesorul a afirmat că persoanele credeau că drogul va avea aceleaşi efecte ca cele ale marijuanei, însă cei afectaţi experimentaseră simptome bizare, precum halucinaţiile, starile nervoase puternice şi creşterea rapidă a tensiunii arteriale.
Drogul ‘Zombie’ face încă o victimă
Aproximativ 275 milioane de oameni din întreaga lume, care reprezintă 5,6% din populaţia globală în vârstă de 15-64 ani, au consumat droguri cel puţin o dată în 2016. Dintre aceştia 31 de milioane suferă de tulburări datorate consumului de droguri. La nivel global,13,8 milioane de tineri cu vârste între 15 şi 16 ani au consumat canabis în ultimul an, echivalentul unei rate de 5,6% .
Potrivit OMS în 2015 au murit aproximativ 450.000 de persoane ca urmare a consumului de droguri. Dintre aceste decese, 167.750 au fost asociate direct cu consumul de droguri , în principal supradoze. Restul au fost induse indirect de consumul de droguri şi au inclus decesele legate de HIV şi hepatita C.
Opioizii au continuat să provoace cele mai multe decese, reprezentând 76% din decesele datorate consumului de droguri. Datele pentru cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Turcia, arată că utilizarea pe parcursul vieții în aceste țări a amfetaminelor și a „ecstasy” este între două și trei ori mai mare în rândul celor sub 35 de ani decât în rândul persoanelor în vârstă.
Utilizarea în trecut a majorității medicamentelor este de până la șapte ori mai mare în rândul tinerilor. Cu toate acestea, utilizarea actuală a „ecstasy” este de aproape 20 de ori mai mare printre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani decât printre cei cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani.
În schimb, ratele prevalenței consumului pe parcursul vieții a cocainei în Europa în rândul celor cu vârste între 15 și 24 de ani și a celor cu vârste între 45 și 54 de ani sunt comparabile, în timp ce consumul de canabis pe întreaga durată a vieții este mult mai ridicat în rândul celor sub 35 de ani.
În România, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populaţia generală – GPS 2016, se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului oricărui tip de drog ilicit de 7,6%. Prevalenţa în ultimul an a acestui tip de consum este de 4,1%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 1,8%.
Faţă de studiul anterior, se observă creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum. Diferenţele de tendinţă înregistrate pot fi explicate prin revigorarea interesului pentru noile substanţe psihoactive, dar şi prin evoluţia consumului de canabis, care, deşi înregistrează cele mai mici valori din Europa, îşi continuă tendinţa ascendentă.
Ratele sunt de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), prevalența de-a lungul vieții fiind de 15,3%, prevalenţa în ultimul an 9,4%, iar pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 4,5%. Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, atât în populația generală, cât și în cea școlară.
După canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%. Consumul de opiacee, preponderent pe cale injectabilă, continuă să fie observat, în special în rândul consumatorilor din București, în cazul studiilor realizate în grupurile populaționale mari (GPS, ESPAD), nefiind remarcat un astfel de consum. Consumatorii de droguri injectabile utilizează, ca și droguri de policonsum, heroina și noile substanțe psihoactive.
În contextul celor scrise mai sus, este vorba de o analiză a Ministerului Sănătății din 26 IUNIE 2019, aflăm de un nou caz de consum de K2 (drogul Zombie), în cazul unui tânăr de numai 23 de ani din Arad. Acesta și-a pierdut viața prins în plasa viciului care continuă să facă victime pe bandă rulantă: drogul care stă la baza fenomenului „Zombie”.
Utilizarea canabinoidelor sintetice a avut efecte asupra comportamentului, inducând stări de paranoia, anxietate, atacuri de panică şi episoade psihotice . Împreună, toate aceste efecte au fost denumite ,,efectul zombie” conform campaniei educaţionale K2/Zombie DC, din Washington DC.
Cine este tânărul din Arad care a murit acum din cauza stupefiantelor
Tânărul din Arad, pe numele lui, Richard Farcaș, locuia singur. Împins se pare de anturaj și de teribilismul tipic vârstelor de adolescență, a început să se drogheze. Așa a ajuns la mila traficanților drogului „Zombie”.
„A stat un an în pușcărie, timp în care iubita lui a născut fetița lui. Când el a ieșit ea nu l-a mai vrut înpoi, fetița nu era pe numele lui, nici nu îl prea lăsa să o vadă. A reînceput să consume droguri și alcool. Nu mai era curios de nimic, noi debeaga îl încurajam să își refacă viața, nu mai era curios de nimeni și de nimic. Era tânăr avea în jur de 23 de ani”, a povestit sora lui Richard, potrivit ziardearad.
Drogul ‘Zombie’ face încă o victimă. Cine este tânărul din Arad care a murit acum din cauza stupefiantelor
Drogul ‘Zombie’ face încă o victimă. Cine este tânărul din Arad care a murit acum din cauza stupefiantelor (FOTO: FACEBOOK)
Sora tânărului spune că ar fi putut să o ia de la zero, să își refacă viața. Lucra la spălătorie, însă orice ar fi făcut, nu putea să scape de anturaj și de drogurile care se țineau scai de el.
„O putea lua de la capăt. Mai lucra la spălătorie, însă nu prea putea, deoarece prietenii veneau după el, drogurile parcă îl urmăreau. Dacă nu lua și intra în sevraje atunci nu mai conștientiza. A început cu iarbă, apoi a început să fumeze soricioaică. Asta i-a adus și moartea”, a mai spus tânăra.
Richard a murit pe 23 decembrie 2019, în apartamentul său. Se droga împreună cu alți doi tineri, iar la un moment dat, după ce i s-a făcut rău, pur și simplu s-a prăbușit pe podea. Speriați, prietenii au fugit și l-au abandonat să agonizeze.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau