ISW: Kremlinul pregătește o operațiune în Moldova, asemănătoare cu cea practicată înainte de invazia în Ucraina
Dimensiune font:
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite susține că Rusia vrea să demareze „o operațiune hibridă” în Republica Moldova.
„Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Moldovei, foarte asemănătoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei”, scrie ISW în ultima analiză.
Evoluția
„Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a răspuns la o întrebare după discursul său la Duma de Stat a Rusiei din 14 februarie despre conflictul din Transnistria și a susținut în mod fals că Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) controlează guvernul Republicii Moldova. Lavrov a susținut că Occidentul a oprit procesul de negociere 5+2 în conflictul transnistrean. Procesul 5+2 a inclus Rusia, Ucraina, Transnistria, Moldova și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) ca mediatori și UE și SUA ca observatori. Lavrov a susținut că Rusia va „face totul” pentru a relua procesul 5+2.
Viceprim-ministrul moldovean, Oleg Serebrian, a declarat la 28 ianuarie că Moldova nu va reveni la procesul 5+2 atâta timp cât relațiile ruso-ucrainene nu se vor îmbunătăți și războiul Rusiei în Ucraina continuă.
Lavrov a susținut că în Transnistria sunt aproximativ 200.000 de cetățeni ruși și că Rusia este „îngrijorată de soarta lor” și „nu le va permite să devină victimele unei alte aventuri occidentale”. Lavrov a susținut în continuare că Moldova a decis să nu dea din bugetul de stat subvenții pentru regiuni precum Găgăuzia, care se opun integrării Moldovei în UE. Lavrov a comparat acțiunile moldovenești cu privire la Găgăuzia cu modul în care Occidentul a „refuzat” să-i acorde fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici timp să revizuiască Acordul de asociere al Ucrainei cu UE în 2013. Lavrov a susținut că Occidentul emite „ultimatumuri” similare Chișinăului cu privire la integrarea în UE”, arată ISW.
Problema acordurilor de la Minsk
„Kremlinul a acuzat anterior Ucraina că a abandonat și nesocotit Acordurile de la Minsk, care au stabilit armistițiul post-2014 în urma primei invazii ruse a Ucrainei și au implicat Ucraina, Rusia și OSCE cu Franța și Germania ca mediatori, iar președintele rus Vladimir Putin a susținut că presupusele încălcări ale Ucrainei ale Acordurilor de la Minsk au „forțat” Rusia să invadeze Ucraina în 2022. Kremlinul a folosit și ideea de a-și proteja „compatrioții din străinătate” pentru a justifica faptul că trupele ruse au ocupat Transnistria din 1992, precum și invaziile pe scară largă ale Rusiei în Ucraina în 2014 și 2022. Kremlinul a acuzat, de asemenea, SUA că orchestrează protestele care au izbucnit după retragerea lui Ianukovici din Acordul de Asociere cu UE în 2013 și a susținut că presupusa „lovitură” ulterioară susținută de SUA a forțat Rusia să invadeze Crimeea și să înceapă operațiuni militare în Donbas în 2014, totul pentru a-i proteja pe cei care „s-au opus loviturii de stat” și pe „compatrioții ruși din străinătate””, arată analiza americanilor de la ISW.
Ce urmărește Kremlinul, potrivit ISW?
„ISW continuă să evalueze că oficialii și purtătorii de cuvânt de la Kremlin au încercat să stabilească condiții de informare pentru a justifica posibilele eforturi rusești de a destabiliza Moldova și de a preveni integrarea acesteia în Occident, iar faptul că Lavrov a promovat aceste narațiuni – și a adăugat acuzații suplimentare – sugerează că Kremlinul orchestrează aceste eforturi mai ample în spațiul informațional.
Alți oficiali ai Ministerului de Externe al Rusiei, inclusiv purtătorul de cuvânt al MAE Maria Zakharova, au susținut anterior că autoritățile moldovenești încearcă să „strângă” economic Transnistria, împiedică o soluție diplomatică a conflictului transnistrean și se confruntă cu nemulțumirea internă larg răspândită față de Politicile guvernului moldovenesc.
Un milblogger afiliat la Kremlin s-a ocupat recent de problema Transnistriei pentru a promova consecvent narațiuni similare de la Kremlin și a afirmat că Moldova se „militarizează” pentru a „reintegra în forță” Transnistria în Moldova – un efort pentru care Rusia, a susținut milbloggerul, trebuie să pregătiți.
Autoritățile moldovenești au acuzat recent soldații ruși de menținere a păcii din Transnistria că desfășoară exerciții și folosesc arme în zona de securitate a Moldovei, încălcând protocoalele Comisiei mixte de control OSCE. Momentul unei posibile operațiuni hibride rusești în Moldova este neclar, dar Kremlinul stabilește condiții informaționale pentru a face posibilă în curând”, se arată în analiza specialiștilor de la ISW.
Poziția NATO
„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 14 februarie că NATO nu vede nicio amenințare imediată cu atacuri militare asupra unui membru NATO, dar a remarcat că există un „risc constant” de atacuri hibride. Stoltenberg a declarat că NATO lucrează pentru a îmbunătăți informațiile, partajarea informațiilor și colaborarea cu societatea civilă pentru a combate amenințările hibride. ISW a observat recent actori de la Kremlin, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, care stabilesc condiții informaționale pentru a justifica posibile atacuri hibride rusești asupra Moldovei, precum și asupra statelor baltice, Danemarca și Finlanda”, se arată în analiza ISW.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau