Kovesi nu se dezminte - 'Antrenată' în România, șefa EPPO vrea să facă legile și în Slovacia
Dimensiune font:
Biroul Procurorului Public European (EPPO, Parchetul European) a estimat luni că proiectul de reformă a Codului Penal din Slovacia reprezintă ''un risc grav de încălcare a statului de drept'' susceptibil să afecteze bugetul Uniunii Europene, transmite AFP.
Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, i-a trimis o scrisoare Comisiei Europene în legătură cu reformele propuse de guvernul condus de premierul populist Robert Fico.
Reformele respective se referă la flexibilizarea sancţiunilor pentru corupţie şi delicte economice, suprimarea protecţiei avertizorilor de integritate şi desfiinţarea biroului procurorului dedicat cazurilor de corupţie la nivel înalt şi criminalităţii organizate în această ţară membră UE cu 5,4 milioane de locuitori.
''Pe baza unei analize aprofundate a modificărilor propuse, şefa Parchetului European a ajuns la concluzia că ele constituie un risc grav de încălcare a statului de drept în acest sens în legătură cu reglementarea privind condiţionalitatea'', indică un comunicat al EPPO.
Reglementarea privind condiţionalitatea, adoptată în decembrie 2020 cu scopul protejării bugetului UE, permite suspendarea virării de fonduri europene unei ţări aflate în situaţia încălcării principiilor statului de drept. Activarea suspendării poate fi făcută de Consiliul UE, la propunerea Comisiei Europene.
Executivul UE a exprimat deja temeri faţă de proiectele de reforme din Slovacia. Într-o scrisoare trimisă în 5 decembrie, Comisia Europeană i-a cerut guvernului slovac să renunţe la recurgerea la o procedură legislativă accelerată.
EPPO, la care în prezent participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.
Patru state membre ale UE - Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda - au ales să nu ia parte la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie. Noul guvern de la Varşovia a început însă demersurile pentru participarea Poloniei la EPPO.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau