Legea regionalizării si voievozii, după modificarea Constituţiei
Dimensiune font:
* vicepremierul Liviu Dragnea spune că referendumul constituţional ar putea avea loc în septembrie
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a reafirmat ieri că în decembrie 2013, cel mai târziu, regiunile din România trebuie să fie funcţionale, cu structurile de conducere deja alese, pentru ca acestea să devină partenere directe cu Comisia Europeană. „Nu putem veni cu proiectul de lege în Parlament până nu se modifică Constituţia. Să existe noţiunea de regiune ca unitate administrativ-teritorială. Preconizăm să avem Referendum de modificare a Constituţiei în luna septembrie. Imediat, venim cu tot pachetul de legi în Parlament şi pregătim cadrul instituţional necesar pentru regionalizare. După modificarea Constituţiei şi apare noţiunea de regiune, în legislaţia electorală trebuie să apară funcţia de preşedinte al regiunii şi modalitatea de alegere a acestuia şi a Consiliului regiunii”, a declarat ieri Liviu Dragnea. El a precizat că „procesul de regionalizare se va derula în paralel şi în strânsă legătură cu procesul de descentralizare”.
„Vor pleca competenţe de la nivelul Guvernului către diverse regiuni, în special competenţe legate de dezvoltare regională. De asemenea, procesul de descentralizare a competenţelor de nivel ministerial către regiuni şi către judeţe va determina o subţiere a personalului la structurile de concentrate din judeţe şi automat şi la ministere, personalul se va diminua, în condiţiile în care o parte importantă din competenţe merge la nivel local”, a mai spus Dragnea.
Diminuare de personal în administraţie
Acesta a subliniat că, împreună cu ministrul Finanţelor, vicepremierul Daniel Chiţoiu, va coordona în perioada imediat următoare stabilirea normativelor de personal la nivelul ministerelor. „Aparatele proprii ale viitoarelor regiuni vor fi actualele agenţii de dezvoltare regională, deci nu vor fi angajări în plus. Vom păstra în continuare şi pentru regiuni normative de personal şi standarde de cost pentru cheltuielile de funcţionare. Tot procesul nu va genera cheltuieli în plus, ci dimpotrivă, s-ar putea să fie şi economic. Este un proces care va începe în următoarele două săptămâni. Sper să ajungem la o diminuare a personalului, cel puţin în administraţia locală, cu 10-15%”, a susţinut Dragnea.
Proiectele Elenei Udrea, oprite
În altă ordine de idei, Liviu Dragnea a anunţat că Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), iniţiat de fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, va fi închis. El a adăugat că lucrările care au fost începute se opresc la stadiul la care au fost găsite pe 31 decembrie 201, repredate ca şi amplasamente autorităţilor locale care le-au predat la minister urmând a fi încadrate în alte programe de finanţare pentru dezvoltarea locală. „PNDI este un program foarte scump. Am făcut o analiză cu colegii mei din minister şi decizia noastră a fost să închidem acest program, în perioada imediat următoare”, a completat Dragnea. (Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau