Mare atenție, șoferi! A intrat în vigoare o nouă lege: Ce se întâmplă cu amenzile contravenționale primite în trafic
Dimensiune font:
Vești importante pentru toți șoferii români: A intrat în vigoare o nouă lege! Aceasta simplifică procedura achitării amenzilor contravenționale, creând un avantaj semnificativ atât pentru șoferi, cât și pentru autoritățile locale. Astfel, cei sancționați ar fi trebuit să poată achita amenzile în orice localitate din țară, în baza unui cod unic al procesului-verbal.
Legea 282/2021, apărută pe 2 decembrie în Monitorul Oficial 1.149, vizează, de fapt, modificarea Legii 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, prin care, printre altele, s-a introdus teoretic un cont unic destinat plății amenzilor rutiere, ce va permite șoferilor sancționați să plătească amenzile de oriunde din țară.
La modul concret, legea nouă stabilește că, “dacă agentul constatator constată în acelaşi timp mai multe contravenţii săvârşite de aceeaşi persoană, pentru amenzile prevăzute la alin. (1) (de circulație – n. red.) se încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii distinct de celelalte”, având o serie de evidenţă unică.
Astfel, este introdusă o derogare de la OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, care prevede că, „dacă o persoana săvârșește mai multe contravenții constatate în același timp de același agent constatator, se încheie un singur proces-verbal”.
Emiterea unui proces-verbal doar pentru contravențiile rutiere e necesară deoarece doar acestea vor putea fi plătite în contul unic, în baza unei serii de evidență, de asemenea, unică, nu și alte amenzi contravenționale. Astfel, cei sancționați pentru încălcarea regulilor de circulație vor putea plăti amenzile de oriunde în contul unic.
În acest sens, inițiatorii noii legi subliniază faptul că „se impune instituirea unor norme având ca obiect situația în care, prin același proces-verbal, sunt constatate două sau mai multe contravenții, în același timp, de către același agent constatator, dintre care unele sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier – n. red.), ce ar trebui achitate în contul unic special constituit, iar altele sunt prevăzute de alte acte normative (…)”.
În vara anului 2018, autoritățile au luat o serie de măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, indiferent dacă vorbim despre cele rutiere sau de alt fel. O primă măsură apărută atunci a fost introducerea unui cont unic în care șoferii să poată plăti de oriunde amenzile rutiere, în baza unui cod unic al procesului-verbal, nu doar în localitatea de domiciliu.
Apariția efectivă a contului unic pentru plata amenzilor rutiere a tot fost amânată din cauza neîndeplinirii unor condiții tehnice, acesta nefiind funcțional nici în ziua de azi. Totuși, așa cum a scris și redacția noastră la începutul anului, amenzile (rutiere) contravenționale pot fi plătite și acum într-un cont al Fiscului, dar procedura e mai complicată decât în cazul contului unic ce urmează să apară.
Totodată, prin Legea 203/2018 a fost modificat termenul în care se poate plăti o amendă contravențională la jumătate din minimul acesteia. Concret, acest termen a crescut considerabil în vara lui 2018 – de la 48 de ore la 15 zile. În plus, plata în 15 zile a jumătate din minimul amenzii a devenit posibilă în mai multe situații, conform avocatnet.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau