„Învățământul preuniversitar are nevoie, obligatoriu, de o reformă profundă”
Dimensiune font:
* consideră profesorul ieșean Sergiu Enea, inspector general adjunct în cadrul ISJ, care candidează pentru un mandat de senator la alegerile parlamentare din decembrie
Profesor cu un nivel ridicat de expertiză, Sergiu Enea susține că vrea să pună umărul la ridicarea nivelului educațional din regiune. „Este nevoie, obligatoriu, de o reformă profundă. Au fost foarte multe încercări. Fac aici trimitere la Legea educației naționale din anul 2011, însă sistemul acesta de învățământ este extraordinar de conservator, așa încât există o reticență foarte mare la schimbare, chiar dacă într-adevăr schimbarea este necesară. Sigur, învățământul românesc nu poate să reflecte altceva decât societatea în care ne aflăm, el este o oglindă fidelă a societății, cu bune și cu rele”, consideră prof. Sergiu Enea.
„Noi, la Iași, la peste 120.000 de elevi din învățământul de stat, avem doar 22 de clase de învățământ dual. Asta înseamnă 462 de elevi. Faceți dumneavoastră un raport, ce înseamnă acești 462 de elevi la necesarul pieței de muncă”
Printre măsurile pe care domnia-sa le consideră absolul necesare pentru a ridica nivelul de pregătire al tinerilor se află și reașezarea educației tehnologice, promovarea învățământului dual. „În primul rând, schimbarea se leagă de tipul de învățământ pe care noi vrem să-l facem. În acest moment, vorbind de învățământul liceal, acesta suferă foarte mult la nivel de orientare școlară. Desigur că în cadrul învățământului liceal predomină învățământul teoretic. Ori noi, în România - în județul Iași, de asemenea, nu mai avem specialiști în domenii care sunt foarte bănoase, nu avem instalatori serioși, nu avem mecanici auto serioși și așa mai departe. Facem foarte mult învățământ teoretic, ajung elevii la bacalaureat, îl vor lua... bun, dar mai departe? De aceea, un lucru care trebuie făcut repede, urgent, urgent, este o recalibrare a învățământului teoretic în raport cu cel tehnologic sau dual. În programul pe care noi îl propunem alegătorilor, pentru următorii 5 ani, se regăsesc 100.000 de elevi în învățământul dual, că nu avem specialiști. Dar eu aș pune o oglindă sistemului, să ne uităm cum stăm la nivelul absolvenților de liceu în raport cu ceea ce se cere pe piața muncii. Noi, la Iași, la peste 120.000 de elevi din învățământul de stat, avem doar 22 de clase de învățământ dual. Asta înseamnă 462 de elevi. Faceți dumneavoastră un raport, ce înseamnă acești 462 de elevi la necesarul pieței de muncă...”, a precizat Sergiu Enea.
Printre specializările cu cele mai numeroase solicitări de personal calificat se numără, conform afirmațiilor prof. Enea, cele de brutar, patiser, preparator produse făinoase, bucătar, cofetar-patiser, comerciant, vânzător, electrician de exploatare joasă tensiune, electromecanic instalații, lăcătuș construcții, lăcătuș mecanic, mecanic aeronave, mecanic agricol, mecanic auto, operator la mașini cu comandă numerică, prepator de produse din carne și pește, sudor. „În momentul acesta aici m-aș focusa eu foarte mult, pe învățământul tehnologic și dual, foarte mult blamat în acest moment din varii motive”, a precizat prof. Sergiu Enea.
(Comandat de Partidul Social Democrat – PSD, Organizația Județeană Iași. Executat de Ziarul Evenimentul SRL, portal: www.ziarulevenimentul.ro, CMF: 11240017)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau