Mărirea şi decăderea lui DINU PATRICIU

default

Dimensiune font:

| 23-01-2013 08:33

Mărirea şi decăderea lui DINU PATRICIU

 

 

 

 

Anul 2012 s-a încheiat foarte prost pentru omul de afaceri Dinu Patriciu. Din toate direcţiile, necazurile s-au năpustit asupra sa. Sursa răului? Deciziile de business neinspirate, deşi perfect justificate, luate acum 4-5 ani

«O criză înseamnă o schimbare de proprietate. Blocajul mental al majorităţii îţi oferă oportunităţi», spunea Dinu Patriciu în toamna lui 2010, la o conferinţă de business, unde participase pentru a-şi promova proaspăt lansatul lanţ de retail mic.ro. Impunător, de la cei doi metri de eleganţă ai săi, explica uşor relaxat câtorva zeci bune de antreprenori despre cum se fac banii. Dacă în acel moment – 2010 – ar fi lansat o ofertă de subscripţie publică pentru proiectul său de retail, Patriciu ar fi strâns o sumă mai mare decât cea pe care i-au plătit-o kazahii pentru Rompetrol, atât de solidă era credibilitatea sa în mediul de afaceri local. Am ales citatul de mai sus şi pentru că descrie perfect strategia sa de business din anii de după 2007. A cumpărat ieftin şi mult, folosindu-se de muntele de cash rezultat din exitul de la Rompetrol. Zeci de milioane s-au dus pe investiţii „exotice“, media, IT, energie verde. Grosul banilor a fost însă investit în imobiliare, domeniul din care a făcut primul milion şi în care excelase, cel puţin până atunci, magnatul român. Deşi a făcut afaceri în cele mai variate domenii, de la rafinare de petrol până la agricultură, afacerile de real-estate şi imobiliare au fost o constantă pentru Patriciu, reprezentând întotdeauna cel puţin 25%-30% din totalul businessului. Şi tot imobiliarele pot fi o explicaţie, cel puţin din punctul de vedere al businessului, pentru problemele de acum.
 

 


Primul milion

Despre Patriciu se poate spune orice, mai puţin că-i lipseşte iniţiativa, spiritul antreprenorial, killer-instict-ul, dacă vreţi. În fond, cine se mai poate lăuda că are pe peretele biroului autorizaţia de funcţionare a unei societăţi comerciale private cu numărul de serie 00000001? Alpha Construct şi Investiţii Imobiliare SA se numea prima companie privată din România. Informaţiile despre primele activităţi ale Alpha sunt rare, şi amintirile lui Patriciu înceţoşate, presupunând că ar fi dorit să le împărtăşească (Am trimis o solicitare pe mail, fără a insista, având în vedere starea de sănătate a omului de afaceri. Toate declaraţiile sale din acest text sunt din presa vremii şi din Capital – n.r.). Cert este că Alpha a achiziţionat câteva terenuri, a intrat într-o asociere cu antreprize de stat şi a proiectat şi executat diverse lucrări de construcţii, inclusiv în afara ţării. „Am firma de arhitectură şi decoraţiuni interioare Alpha, prima firmă înregistrată în România. Cifra de afaceri este cam de un milion anual. Deci sunt milionar“, răspundea Dinu Patriciu întrebării directe a unui reporter al Academiei Caţavencu în 1991. Natural, având în vedere pregătirea de arhitect şi expertiza căpătată proiectând palate şi hoteluri pentru şeicii din Abu Dhabi în ultimii ani ai comunismului. Patriciu se ocupa de real estate şi dezvoltări imobiliare într-o vreme când în România principalul jucător privat în economie era Generalul Store.

Un milion, mai multe milioane

Potrivit site-ului actualului său business imobiliar, Dinu Patriciu Global Properties, până în 1998, omul de afaceri dezvoltase şi vânduse peste 40.000 mp de spaţii rezidenţiale şi de birouri moderne, el fiind şi unul dintre principalii achizitori de terenuri, mărturie stând şi azi 4,4 ha de teren în zona Străuleşti, cumpărate atunci. „Chestia cu primul milion de dolari e un basm, dar e un basm bazat pe realitate. Realitatea este că într-adevăr cu greu faci primul milion, cu greu faci primele zece, și după aia încep să se acumuleze mult mai ușor, deoarece capitalismul se bazează pe un vechi proverb românesc - ban la ban trage. Nu e deloc liric, așa e realitatea“, povestea Patriciu. Din 1994 până în 2000, perioada de aur, la propriu, a presei româneşti, omul de afaceri a fost acţionar şi o vreme administrator al firmei care edita cotidianul „Ziua“, alături de Sorin Roşca Stănescu, unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai săi. De fapt, diversitatea afacerilor din acea perioadă este atât de mare, încât nu ar fi suficient spaţiul acestui material doar pentru a menţiona firmele în care a avut acţiuni. Tot de atunci, din 1995, datează şi primele legături cu lumea petroliştilor, însă e vorba doar despre shipping şi export-import.

Miliardul Rompetrol

Deja internaţionalizat, asociat în diverse combinaţii cu parteneri occidentali şi proprietar de off-shore-uri, Patriciu a încercat prima oară să cumpere rafinăria Petromidia în 1997 - fără succes. În 1998, achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol SA, de la administratori şi salariaţi, făcându-şi debutul ca petrolist. Având vehiculul adecvat, a cumpărat mai întâi rafinăria Vega şi apoi, în 2001, rafinăria Petromidia, valoarea totală a contractului de privatizare fiind de 615 mil. dolari. Odată cu Rompetrol şi expunerea publică implicită, se relevă şi o altă faţetă a personalităţii omului de afaceri. S-a implicat total în businessul petrolier, reuşind să administreze excelent o afacere complicată şi făcând pasul de la antreprenor la manager. „Instinctul antreprenorial al lui Dinu Patriciu se trezea mai ales când era vorba despre imobiliare“, ne spune un fost partener de afaceri care a dorit să rămână anonim. Dovadă stă şi faptul că la preluarea Petromidia, Patriciu visa să dezvolte un mega-parc industrial şi tehnologic pe terenurile de lângă rafinărie. După exitul parţial din Rompetrol – a vândut 75% din acţiunile sale companiei kazahe KazMunaiGaz contra a 1,6 mld. dolari – a avut, practic, şi banii necesari investiţiilor imobiliare. „Cred că atunci când, după ce a reconstruit Petromidia şi a reuşit să o vândă la un preţ spectaculos, a fost cel mai fericit“, ne declară Sorin Roşca Stănescu.

Cash pe vremea lipsei finanţărilor

„Păi, cum altfel? Tu nu ştii din ce se fac cei mai mulţi bani? Imobiliare, petrol şi avioane“, îi spunea despre cum investeşte unei colege de la Capital, Dinu Patriciu în timpul unui interviu postvânzare Rompetrol. Mai elaborat, filosofia sa de business reiese din declaraţia următoare, făcută în 2009: „Cumpăr, dezvolt şi apoi vând. Venture-capital. Asta am făcut toată viaţa. Asta se va întâmpla cu toate investiţiile mele ajunse la maturitate. Eu nu fac afaceri de familie“. Paradoxal, imediat după vârful carierei sale de afaceri, a început şi declinul. Trustul Adevărul, în care a investit în jur de 60 mil. euro şi la care a renunţat anul trecut, fără ca să fie făcut public vreun preţ al tranzacţiei. Eşecul s-a produs nu pentru că n-ar fi fost bani, ci pentru că au fost prea mulţi. Pur şi simplu, accesul facil la buzunarele largi ale patronului a condus la investiţii nesănătoase, neadecvate la realitatea din piaţa media. La fel mic.ro şi Minimax, afaceri falimentare, care i-au adus în final datorii de 265 mil. euro. Probabil că nu s-ar fi apucat niciodată de afacerea de retail, dacă nu ar fi fost criza imobiliară. Argumentul care l-a convins, pomenit deseori de el, a fost că în criză era foarte ieftin şi facil să obţii sute de spaţii cu vad comercial. El vroia 2.000.

Deseori schimbarea subită de inspiraţie în afaceri este pusă pe seama „camarilei“ ce s-a adunat în jurul său, însă lucrurile sunt mai complicate. „Şi mărirea, şi decăderea ţin de trei împrejurări. Conjunctura economică şi politică; talentul omului de afaceri şi forma în care el se află; oamenii pe care îi are în subordine, adică echipa. Aşa a reuşit când a reuşit şi aşa a pierdut când a pierdut“, explică Roşca Stănescu. Alţi colaboratori spun că, odată ajuns cel mai bogat român, Patriciu s-a schimbat. „Zbura, dar era de înţeles, reuşise lucruri pe care nimeni nu le mai reuşise în România. Era, deja, în altă ligă şi poate unii dintre noi nu mai eram la fel de competitivi“, ne declară Luiza Şarpe, director de comunicare la Rompetrol până în 2008. Şi dacă tot a venit vorba de criză, momentul Lehman Brothers l-a prins pe Patriciu într-o pasă excepţională: avea lichidităţi masive şi încredere nesfârşită în talentul său în afaceri. Mai ales în imobiliare.

Începutul sfârșitului

În luna mai 2008, cel mai bogat român anunţă un mega-proiect imobiliar în asociere cu fondul Immorent, cu o valoare de 300 mil. euro. Este vorba despre Smart City, un proiect mixt, ce includea şi un turn de 110 metri, viitorul sediul al Rompetrol, dezvoltat pe terenul său de la Străuleşti, în zona de nord-vest a Capitalei. Apoi, în noiembrie, a cumpărat fondul Fabian, plătind un preţ de 50,8 mil. euro, dar preluând pe lângă activele imobiliare, cu o valoare de piaţă de 138,3 mil. euro, şi datorii de 76,1 mil. euro. În 2009 a plătit 80 mil. euro pentru a prelua controlul asupra fondurilor de investiţii cu active în Germania, Suedia, Olanda, Polonia şi Franţa, Deutsche Land şi Rutley European. Activele celor două erau de 1,1 mld. euro, însă şi datoriile de aproape un miliard. Patriciu explica, într-un interviu pentru Capital din 2010, că pentru el criza e plină de oportunităţi. Spunea că se aşteaptă ca preţurile la imobiliare să scadă şi mai mult, oferindu-i lui şansa de a cumpăra şi mai ieftin. „Patriciu se comporta ca un mare investitor. Era pe achiziţii şi încerca prin declaraţiile sale publice să influenţeze piaţa“, spune un important consultant imobiliar. Mai exact, una spunea, şi alta făcea. „N-a făcut o mişcare greşită. A investit când trebuia, pe preţul cel mai mic. Probabil că nu s-a aşteptat totuşi ca această criză să dureze atât de mult“, spune consultantul care critică doar felul în care şi-a construit portofoliul. Deşi are câteva active, clădiri de birouri mai ales, foarte bune, pline de chiriaşi, în portofoliul său se află şi active dezastruoase, clădiri de birouri care stau aproape goale de ani de zile. Rezultatul achiziţiilor imobiliare agresive n-a fost deloc cel scontant, intuiţia îl trădase. Probabil că, spun consultanţii, omul de afaceri se aştepta la o revenire a pieţei imobiliare pe parcursul lui 2011. În loc de asta, criza s-a adâncit, şi Patriciu a început să vândă din active, multe în pierdere. Astfel că la jumătatea anului trecut, portofoliul său imobiliar, compus din 140 de imobile, era evaluat la 1,5 mld. euro, însă şi datoriile au rămas binişor peste un miliard. În termeni de business, a rămas cu o avere blocată în active nelichide.

Rămăşiţele imperiului

Acum, la începutul anului 2013, Dinu Patriciu se află într-o poziţie delicată. Se află în recuperare la o clinică din Milano în urma unui transplant de ficat. Urmează, probabil, un proces de partaj, în urma divorţului de soţia sa. Mulţi creditori au deschis procese de executare silită a unor firme ale sale, şi, lucru de neimaginat în urmă cu 2-3 ani, are sechestre pe diverse bunuri personale. Afacerile sunt grupate sub umbrela DP Holding condus de câţiva avocaţi şi de fostul consultant britanic Melanie Anne Chen, ce are şi calitate de administrator al afacerilor. Nu toate veştile sunt proaste. Liberty Bank, investiţia sa din Georgia, este profitabilă şi cu afaceri în creştere. Va avea Dinu Patriciu puterea să revină? Fratele său, partener de afaceri în acelaşi timp, nu doreşte să comenteze nimic, dar nu-şi poate ascunde amărăciunea. Sorin Roşca Stănescu răspunde cu un „nu“ categoric, şi ştie ce vorbeşte. Potrivit unor surse Capital în acest moment, deşi nu există oficial niciun anunţ, se negociază vânzarea întregului său portofoliu imobiliar. De asemenea, surse bancare spun că milionarul şi-a lichidat toate depozitele bancare din România, respectiv conturile de private-banking pe care le avea la o importantă bancă cu capital străin. Printr-o întorsătură ciudată a sorţii, afacerile imobiliare care odată l-au propulsat în elita businessului românesc au fost cele care l-au şi doborât.

”Era un om care ştia să ne axeze, ne asculta ideile, îşi lua notiţe întotdeauna” - Adrian Volintiru, fost director în cadrul Rompetrol, actul şef al AVAS

”Confirm că am trecut, înain­te de Crăciun, printr-o ope­raţie de transplant de ficat, care a decurs bine. După o săptămână în secţia de terapie intensivă, am început recuperarea. Acest proces absolut normal pentru o astfel de situaţie va mai dura aproximativ 2-3 luni” - Dinu Patriciu
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei