Mărţişorul şi Ziua Internaţională a Femeii, celebrate prin evenimente organizate de ambasade ale României
Dimensiune font:
Ziua Internaţională a Femeii şi sărbătoarea Mărţişorului sunt sărbătorite prin numeroase evenimente organizate în străinătate în această perioadă de ambasade ale României.
La Madrid, a fost inaugurată, la 6 martie, expoziţia de costume tradiţionale şi covoare româneşti, intitulată "Magia Culorii", eveniment organizat la Centrul Cultural Militar cu prilejul Zilei Femeii. Vernisajul a avut loc în prezenţa deţinătoarei colecţiei, jurnalista română Cristina Liberis. Publicul prezent s-a bucurat şi de un recital de chitară clasică, interpretat de artistul Laurenţiu Topală. Expoziţia este deschisă publicului până la data de 8 Martie, în centrul Madridului (incinta Centro Cultural de los Ejercitos, Calle Gran Via 13), în intervalul orar 15.00-19.00, conform paginii de Facebook a Ambasadei României în Spania, scrie Agerpres.
Ce s-a întâmplat în pakistan
În Pakistan, la o acţiune dedicată marcării tradiţiei Mărţişorului şi a Zilei Internaţionale a Femeii desfăşurată în 5 martie au participat aproximativ 60 de doamne din comunitatea de români care locuiesc în capitala pakistaneză.
Participantelor la acţiune li s-a transmis un mesaj în care au fost subliniate aspecte privind tradiţia Mărţişorului în România, faptul că aceasta a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial UNESCO, fiind specifică României, Bulgariei, Republicii Moldova Serbiei şi Macedoniei de Nord. Au fost proiectate filmul "Femei Remarcabile din România" (realizat de către ONG Professional Women's Network Romania), o prezentare despre tradiţia Mărţişorului în România (realizată prin eforturile colectivului misiunii), scurte filmuleţe de promovare a României şi imagini cu ţara noastră. Fundalul sonor a fost acoperit cu muzică instrumentală românească, în interpretarea unor artişti români celebri precum Gheorghe Zamfir şi Dumitru Farcaş, conform unui comunicat difuzat de Ambasada României în Pakistan.
Sărbătoare și la Ambasada României în Franţa
Ambasada României în Franţa a găzduit la 4 martie o seară dedicată sărbătoririi rolului femeii în societatea contemporană, în contextul Zilei Internaţionale a Femeii şi al marcării a 50 de ani de Francofonie. La acest eveniment, ambasadorul Luca Niculescu a evocat femeile de origine română care, prin destinele lor extraordinare, au marcat secolul trecut sau perioada contemporană: "Iulia Haşdeu, prima româncă înscrisă la Sorbona, Maria Cuţarida-Crătunescu, prima româncă licenţiată în medicină, Virginia Andreescu Haret, prima femeie-arhitect din lume, Eliza Leonida Zamfirescu, prima femeie-inginer din Europa, Sarmiza Bilcescu, prima femeie din Europa licenţiată în drept, dar şi prima din lume cu un doctorat în drept şi prima avocată din România, sau Florica Bagdasar, prima femeie ministru în România (ministrul sănătăţii)", conform paginii de Facebook a Ambasadei României în Franţa.
Ambasada României la Washington
Tot în 4 martie, cu ocazia sărbătoririi Mărţişorului, Ambasada României la Washington împreună cu Immigration Research Forum au celebrat realizările de excepţie în arte şi ştiinţe a femeilor româno-americane, conform paginii de Facebook a ambasadei.
Prestigioasa Şcoală Internaţională din Copenhaga/CIS a găzduit la 3 martie un eveniment dedicat tradiţiei Mărţişorului la care a fost invitat personalul misiunii diplomatice române din Regatul Danemarcei, alături de 300 de elevi şi de dascălii lor. Ambasadorul României Alexandru Grădinar a prezentat pe înţelesul celor mici semnificaţia Mărţişorului, vestitor al primăverii în folclorul românesc, şi tradiţiile româneşti specifice acestei perioade din an, subliniind totodată şi simbolistica actuală a acestei datini, asociate speranţei şi prieteniei, a informat ambasada într-un comunicat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau