NATO își testează în România noul sistem de arme, care ar putea schimba războiul modern

19

Dimensiune font:

| 09-07-2024 11:15

După luni întregi de amânări, NATO și-a adoptat primul său regulament antidronă, testându-și principiile în cadrul unor manevre de pe malul Mării Negre, marcate însă de apariția pe apă a altor ambarcațiuni. Noul sistem anti dronă urmărește să recâștige superioritatea aeriană a NATO și va schimba modul în care se poartă războaiele moderne, care se bazează foarte mult pe drone.

Obiectivul manevrelor Ramstein Legacy, din perioada 3 – 14 iunie, fusese acela de a întări apărarea aeriană și antirachetă printr-o suplimentară supraveghere vinzând atacuri ale unor sisteme fără pilot din Clasa I – o referire la drone mici, mini- și micro.

Unitățile participante au provenit din România, Germania, Portugalia, Ungaria, Franța, Turcia și Polonia, fiind sprijinte de avioane de război britanice și finlandeze. În plus, au mai fost invitate și alte trei companii care să-și introducă propria aparatură antidronă, respectiv, firma Echodyne, din Statele Unite, Grupul francez CS și Rohde & Schwartz – o firmă electronică germană.

“Class I UAS au devenit cel mai mare pericol constatat deocamdată de noi în decursul unui conflict militar. Cum, timp de mulți ani, superioritatea aeriană a fost unul dintre pilonii doctrinei NATO, recent, am constatat că situația s-a schimbat”, a declarat Cristian Coman, cercetător-șef la centrul NATO comun de informații, supraveghere și recunoaștere de la Biroul NATO de Comunicații și Informare (NCIA).

In prima zi de instrucție, participanților li s-a cerut să se familiarizeze cu capacitatea aparaturii – apartură de război electronică, radare și sisteme de comandă-control.

Următoarele zile s-au concentrat asupra unor manevre active, fiecare scenariu având o dificultate sporită. Printre cei implicați în această etapă s-au numărat ofițeri din cadrul Centrului Italian de Excelență C-UAS, care au jucat rolul inamicului.

“În cadrul acestor manevre, noi deținem rolul activ al inamicului, caz în care noi reprezentăm pericolul pe care participanții tebuie să îl identifice și să îl contracareze. Operăm niște drone care sunt comune și de uz civil”, le-a declarat reporterilor Federico Fugazzotto, comandor-locotenent al marinei italiene.

Printre modelele implicate s-au numărat drone americane de tip Parrot Disco, precum și două tipuri de drone DJI, produse în China. Participanții la manevre au fost sfătuiți să-și folosească aparatura de detectare ca să poată depista identitatea electronică a dronelor.

Potrivit declarațiilor lui Fugazzotto, scenariile tot mai complexe includ zboruri pe diverse distanțe, puncte de la sol care disimulează lansarea și atacuri simultane prin diverse sisteme.

Mirajul Crimeii

Pe măsură ce instrucția era în curs de desfășurare, experți din cadrul NCIA au confirmat pentru Defense News că un GPS a fost depistat și a afectat o serie de drone, deși oficialii nu au precizat sursa. Acest mod de interferență este legat de sistemele de navigare ale dronelor cu scopul de a le distruge sau de a le dezorienta.

“Atunci când ai avut la îndemână telecomanda dronei respective, unde deții de obicei controlul, indicatorul din mâna mea ar fixa o anume locație din Crimea”, a declarat penru Defense News Mario Behn, cercetător principal la NCIA. “Dar drona era încă aici, ceea ce, desigur, e practic imposibil, atâta vreme cât raza ei este una lungă”.

În ambele zile ale programului Ramstein Legacy, datele oferite de pagina web GPSJam demonstrau un mare număr GPS-uri, care acopereau toată Constanța.

Personalul militar de aici a fost destul de vag în privința tehnicilor și a aparaturii folosite în vederea eliminării interferenței, invocând temeri de securitate legate de dezvăluirea contramăsurilor occidentale.

O aglomerație crescândă s-a semnalat în zona din jurul bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, unde au fost folosite avioane finlandeze de tip F/A-18 și avioane britanice de război. Manevrele au marcat prima participare a Finlandei la o mobilizare în străinătate a NATO începând din aprilie 2023, când țara a aderat la NATO.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Un general de top al NATO pune degetul pe rană - Adevăratul motiv pentru care Alianța nu intervine în Ucraina
14/11/2024 00:26

Seful comitetului militar al NATO, olandezul Rob Bauer, consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare descurajează tările occidentale să-si implice propriile trupe pentru a ajuta Ucraina in r ...

Joe Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă. Atitudini complet schimbate față de campania electorală
14/11/2024 00:25

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Albă pentru a discuta despre transferul de putere cu preşedintele Joe Biden, după victoria sa in scrutinul din 5 noiembrie. "Bine ai venit ...

De ce își învelesc spaniolii mașinile în folie și le leagă de stâlpi?
14/11/2024 00:21

Imagini de film SF inundă Spania! Locuitorii din sud au inceput să-si invelească masinile in folie si să le lege de stalpi. Nu, nu este vorba de o nouă modă auto sau de o metodă inedită de protectie imp ...

Garduri ghimpate și sute de polițiști mobilizați la Parlamentul European pentru a face față unui protest al fermierilor
14/11/2024 00:19

In Cartierul European din Bruxelles, zona din jurul clădirii Parlamentului European a fost impanzită cu garduri metalice si garduri ghimpate, iar sute de politisti au fost mobilizati pentru a asigura ordinea ...

„Exil” pe o navă de croazieră, cât e Donald Trump la putere. O companie oferă o călătorie de patru ani în jurul lumii
14/11/2024 00:16

O linie de croazieră oferă o călătorie de patru ani in jurul lumii pentru cei care doresc o vacantă prelungită, departe de politică sau de situatia incertă de pe glob. Pretul pentru o cabină de o perso ...

Imagini dureroase cu sfârșitul Airbus-ului A318 ”Traian Vuia” de la TAROM: tăiat și trimis la fiare vechi
14/11/2024 00:09

Airbus-ul A318 „Traian Vuia,” odinioară o emblemă a flotei TAROM, a fost redus astăzi la piese de fier vechi, intr-o imagine dureroasă care reflectă nu doar finalul unui avion, ci si lipsa unei viziuni ...

TAROM scoate definitiv din serviciul comercial modelul Airbus A318
14/11/2024 00:07

Compania aeriană TAROM a scos definitiv din serviciul său comercial aparatele model Airbus A318, iar ultimul avion care a mai rămas activ in flotă este inmatriculat YR-ASA, si botezat ,,Aurel Vlaicu”. Ul ...

Scandal de proporţii în Spania: 20 de milioane de euro au fost găsiţi în pereţii casei fostului şef antifraudă, care a fost arestat împreună cu iubita sa
13/11/2024 13:49

 O anchetă declanşată de cea mai mare captură de cocaină din istoria Spaniei a dus la descoperirea a 20 de milioane de euro, bani lichizi, ascunşi in pereţii şi tavanul casei fostului şef de la co ...

Percheziții în România, după o anchetă pornită din Germania: Românii au încercat să păcălească fiscul german
13/11/2024 09:33

  Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice din judetul Mures au efectuat miercuri dimineata 11 perchezitii domiciliare, in baza unui ordin european de anchetă emis ...

Atenție pentru toți utilizatorii rețelelor de socializare - Avertismentul DNSC despre noile amenințări online
13/11/2024 08:40

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, marţis eară, asupra unei noi noi tentative de compromitere a conturilor Meta prin furtul codului de autentificare cu 2 factori. ”AVERT ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei