Parteneriat între Operă și Ateneul Național din Iași
Dimensiune font:
Opera Națională Română și Ateneul Național din Iași au semnat astăzi un protocol de parteneriat. Acordul prevede realizarea activităților de creație artistică, în domeniul artelor spectacolelor, implementarea, în parteneriat, a unor proiecte culturale, precum și atragerea de fonduri pentru promovarea și dezvoltarea inter-instituțională. „Acest parteneriat semnat astăzi, reprezintă o cale spre normalitate, un prim pas spre o colaborare punctuală între instituțiile de cultură din Iași. Dacă în urmă cu puțin timp, Corul de Copii al Municipiului Iași a urcat pe scena Operei ieșene, marți, 27 aprilie, patru dintre soliștii Operei vor participa în Requiem-ul de Mozart, de pe scena Ateneului”, a declarat managerul instituției, Andrei Apreotesei. „Ne întâlnim la doar câteva zile de momentul în care Ateneul Național din Iași va împlini 101 ani de la inaugurare, în 25 aprilie, pentru a realiza, prin acest acord, oficializarea parteneriatului pe care deja îl avem în desfășurare. Am convingerea că, împreună, putem aduce mai multă valoare culturală Iașului”, a completat managerul interimar al ONRI, Daniel Șandru.
Momentul a fost urmat de o scurtă trecere în revistă a ultimelor realizări de la instituția de cultură din Dealul Tătărașilor. „La finalul lunii martie, Cinema Ateneu a primit din partea Centrului Naţional al Cinematografiei certificatul de clasificare pentru categoria 0, care atestă calitatea proiecţiilor cinematografice și condițiile de confort și siguranță oferite spectatorilor”, a declarat Andrei Giurgia, coordonatorul cinematografului. Tot Cinema Ateneu a primit, într-un interval de un an, suma de 8000 de euro de la Europa Cinemas, drept suport financiar suplimentar, numit suport excepțional Covid. Amintim că din decembrie 2018, Cinema Ateneu, primul cinematograf de stat înființat după 1990, face parte din rețeaua Europa Cinemas.
Un alt subiect prezentat în cadrul conferinței de presă a fost Orchestra de Tineret a Iașului, un proiect propus și lansat de Ateneu, în dorința de a înființa un centru de dezvoltare pentru tinerii instrumentiști ai orașului, unde să activeze în medii de formare și interpretare profesioniste.
„Ne dorim ca acest proiect, unic în regiunea de Nord-Est, să constituie o rampă de lansare pentru micile talente ale orașului către cele două orchestre profesioniste ale Iașului, orchestra Filarmonicii „Moldova” și cea a Operei Naționale”, a precizat Andrei Apreotesei.
„După experiența acumulată la Madrid, m-am reîntors în Iași cu ideea acestui proiect – Orchestra de Tineret, care și-a găsit casa la Ateneul Național din Iași. Orchestra de Tineret a Iașului cuprinde elevi și studenți ai școlilor ieșene cu profil muzical și chiar depășește granițele orașului”, a declarat Virgil Popa. Pe 27 aprilie, tinerii vor interpreta „Requiem-ul” de W. A. Mozart, alături de soliștii Operei Naționale Române Iași, Corul de Copii al Municipiului Iași și Corul Marii Uniri. La final, a fost prezentat programul artistic al Ateneului în luna mai, un calendar ce conține peste 30 de evenimente cultural-artistice. În luna mai, Ateneul vine în întâmpinare publicului cu două premiere de teatru, în data de 22, spectacole de teatru pentru cei mari și cei mici, la sediu și online, concerte corale și simfonice, expoziții de fotografii și sculptură, dar și un proiect de ecologizare „Pârtia de cultură”, aflat la ediția a II-a. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau