Liberty Galați repornește singurul furnal din țară cu un sprijin guvernamental de 70 de milioane de euro. Producția e sub semnul întrebării

Dimensiune font:

| 15-04-2025 20:36

 Combinatul Liberty Galați încearcă să repornească, cu un credit de capital de lucru, singurul furnal operațional din țară. Acesta este inactiv de aproape un an. Activitatea siderurgică este însă este sub semnul întrebării, din cauza materiei prime insuficiente.

Muncitori pe platforma de turnare a Furnalului 5, singurul operațional la Combinatul siderurgic din Galați. De zece luni activitatea sa este oprită.

Soarta combinatului siderurgic Liberty Galați se joacă, la propriu, în aceste zile, într-o atmosferă tot mai fierbinte din cauza întârzierii plăților către angajați și furnizori.

Încercările de repornire a singurului furnal operațional de pe platformă și din țară beneficiază de sprijin guvernamental.

„În momentul de față, cei de la Liberty au primit din partea statului un credit pentru capital de lucru. În urmă cu două săptămâni a trecut memorandumul prin guvern și urmează să primească 350 de milioane (de lei n.r.) exclusiv pentru capital de lucru și în două-trei săptămâni o să repornească furnalul din Galați”, declara Bogdan Ivan, ministrul Economiei, pe 11 martie, pentru Europa Liberă.

Anunțat de mai bine de o lună, creditul nu a fost încă accesat pentru că unitatea siderurgică nu a îndeplinit nici până acum toate criteriile din contract.

„Sunt niște condiții care nu au fost rezolvate de către acționari dar până miercuri (16 aprilie, n.r.) se vor îndeplini”, au declarat reprezentanți ai Liberty Galați din top management pentru Europa Liberă, fără a dori să specifice și despre ce anume e vorba.

Din cele 70 de milioane de euro, 10 milioane ar fi folosite pentru plata salariilor pentru martie.

Diferența de aproape 60 de milioane de euro e destinată achiziției de materie primă. Aici este și marea problemă: stocul actual asigură funcționarea pentru două-trei săptămâni.

Dacă stocul de marfă nu va fi completat, activitatea furnalului se va opri din nou, iar o nouă repornire e dificilă: încălzirea lui durează aproape o lună.

„Sunt făcute comenzi de noi materii prime, dar e prematur să vorbim de asigurarea unei continuități. O nouă oprire a furnalului ar putea fi și ultima. Poate că pare mult, dar 60 de milioane de euro, cât ar putea intra în achiziția de materii prime (din creditul garantat de stat, n.r.) nu înseamnă mare lucru”, susțin reprezentanți din conducerea Liberty Galați cu care a discutat Europa Liberă sub protecția anonimatului.

Aceiași reprezentanți afirmă că „nevoia valorică de materii prime într-o lună e de peste 100 de milioane de euro”.

„Să ai liniște, că nu te oprești, ar trebui să ai un capital de lucru de trei luni, cel puțin, ceea ce ar însemna 300 de milioane de euro”, adaugă aceștia.

Vestea bună ar fi că, de aproximativ două săptămâni, pe platforma siderurgică gălățeană sunt angajați ai companiei austriece Linde Gas, care au început operațiunile de încălzire a furnalului. Durează însă aproximativ o lună pentru a-l aduce la aproximativ 1.900 grade Celsius și a-l face operațional.

  

Reprezentanții Liberty Galați cu care a discutat Europa Liberă susțin că un termen realistic de pornire efectivă a Furnalului 5 ar putea fi după 28 aprilie: „Între timp, așteptăm să vină zecile de mii de tone de minereu de fier, de cocs, cărbune energetic sau fier vechi”.

În vreme ce conducerea așteaptă să repornească producția de oțel, sistată deja de zece luni, angajații au parte de noi întârzieri salariale, la fel ca în fiecare lună din acest an.

La lichidarea care trebuia plătită pe 10 aprilie se adaugă, conform contractului colectiv de muncă, primele de Paște ori bonurile de masă.

Reprezentanții Liberty Galați cu care a discutat Europa Liberă au declarat că toate drepturile vor fi onorate în a doua jumătate a acestei săptămâni, cel mai probabil începând de joi.

Istoricul Furnalului 5, cel mai mare din Europa

Construit în perioada 1975 – 1978, Furnalul nr. 5 era, la momentul punerii în funcțiune, cel mai mare furnal operațional din Europa.

Are un volum de 2.400 mc şi are o capacitate de producție de 5.500 tone pe zi.

Poate produce singur cât furnalele trei și patru de pe platformă, considerate de dimensiuni medii. De mai mult de zece ani este singurul operațional.

Instalația a trecut printr-o revizie capitală în 2011, în urma unor investiții de 80 milioane de euro.

În fiecare din cele trei schimburi, la Furnalul 5 lucrează 70 de siderurgiști. Importanța lui este deosebită pentru că el generează materia primă prelucrată apoi în laminoare și oțelării: fonta și oțelul.

Bomba economică și socială pe care stă Galațiul

Un eventual colaps al combinatului ar genera o undă de șoc în economie, iar o alta, la fel de puternică, se va resimți în oraș din punct de vedere social.

„Situația combinatului de la Galați este una critică nu doar pentru economia județului, ci și pentru stabilitatea socială a comunității”, declara în urmă cu o lună Andreea Naggar, prefectul județului Galați, pentru Europa Liberă.

Direct, ar lovi în familiile celor aproape 5.000 de angajați și în cele peste 1.500 de companii care au relații comerciale cu platforma siderurgică.

Aceasta nu produce însă doar oțel, ci este responsabilă și de ce a mai rămas din termoficarea municipiului (6.000 de consumatori casnici și 37 de sedii de instituții publice) și de aprovizionarea cu apă a jumătate din orașul de la Dunăre. La recensământul din 2021, Galațiul număra 218.000 locuitori.

„Priza de apă de la Dunăre este controlată de combinat, după privatizarea din 2001. Reprezintă o vulnerabilitate majoră, dacă activitatea combinatului s-ar opri complet”, mai spune Andreea Naggar.

„Din punct de vedere tehnic, sunt analizate mai multe scenarii, inclusiv să montăm două pompe de apă ale noastre, cu care să ne detașăm de pompa pe care Liberty o are acolo”, arată Naggar care ar fi una dintre soluții.

Alta variantă, analizată de Primăria Galați, este preluarea fizică a Prizei de Apă din proprietatea combinatului, în schimbul datoriilor pe care compania le are față de municipalitate.

Altă problemă este generată de rețelele de electricitate din combinat, care deservesc peste o sută de companii din partea de nord a platformei. Colapsul colosului siderurgic ar însemna și tăierea accesului la energie pentru aceste firme.

Săptămânal, Prefectura Galați organizează întâlniri la care participă reprezentanții Liberty Galați, ai municipalității și ai principalelor sectoare vizate de problemele combinatului. Soluțiile se lasă încă așteptate, având în vedere complexitatea problemei.

Cifrele dezastrului de la Liberty Galați

Europa Liberă a încercat în repetate rânduri, inclusiv în cazul acestui articol, să discute cu conducerea combinatului, mai ales că problemele sale nu afectează doar mediul de afaceri, ci și angajații și comunitatea locală.

Nu am reușit.

În urmă cu o lună, avocatul Remus Borza, în calitate de coordonator Euro Insol, firmă care se ocupă de concordatul preventiv al Liberty Galați, alături de compania Sierra Quadrant, făcea câteva precizări pentru Europa Liberă.

Conform acestuia, combinatul a înregistrat în 2024 datorii de 4 miliarde de lei și totalizează, în prezent, datorii de 4,4 miliarde lei (aproape 0,9 miliarde euro).

Pandemia, criza energetică și obligațiile de mediu sunt considerați principalii factori externi ai dezastrului. Doar certificatele de mediu ar ajunge la aproximativ 70 de milioane de euro pe an.

„Politica comunitară a Green Deal-ului (Pactul Ecologic European, respectiv un set de inițiative politice ale Comisiei Europene cu scopul general de a face Europa climatică neutră în 2050, n.r.) a adus nu doar pentru oțelul românesc, ci și pentru oțelul european, o problemă de competitivitate, în sensul în care e imposibil să concureze oțelul care provine din piața asiatică, India, China sau nordul Africii”, a explicat Borza pentru Europa Liberă.

Schema de personal mare, mai ales la nivelul personalului TESA (tehnic, economic, social și administrativ) și erorile de management sunt însă factorii interni.

La zece zile de la declararea concordatului preventiv, echipa coordonată de Borza analizase 148 de contracte.

„Sunt multe total dezavantajoase pentru Liberty și încercăm să le aducem într-un echilibru”, mai spunea atunci avocatul.

Unul dintre ele, de exemplu, prevede o taxă lunară minimă de 1,5 milioane euro pentru o materie primă utilizată la furnal, indiferent dacă acesta este sau nu activ. Cum Furnalul 5, singurul funcțional, este oprit de zece luni, combinatul are de achitat 15 milioane de euro, deși nu a beneficiat de nimic.

 

„Sunt foarte multe contracte cu acest mecanism în care se plătește o taxă fixă de la 1,5 milioane euro la câteva sute de mii de euro. E uzual, dar nu neapărat echitabil, pentru că, până la urmă, într-un contract trebuie să plătești contravaloarea unor servicii prestate sau contravaloarea unor produse ori materiale livrate”, spunea Remus Borza pentru Europa Liberă.

Lor li se adaugă importuri de materii prime cu prețuri mai mari decât cele de pe piață și cu penalități exagerate. „Mă refer la minereu de fier, cărbune energetic, cocs, chiar și fier vechi, produse aglomerate vitale în procesul de producție”, făcea o scurtă enumerare avocatul.

Conform acestuia, în prezent, costurile fixe ale combinatului sunt de 15 milioane de euro lunar, chiar dacă în acea lună nu ar produce nimic. Mai mult de jumătate din sumă reprezintă bugetul de salarii.

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
Fondurile de investiții din România anticipează stagnare economică în 2025, dar un an bun pentru achiziții și fuziuni
29/04/2025 15:00

Doar 24% dintre firmele de Private Equity (PE) din Romania mai anticipează o crestere economică in acest an, fată de 73% in 2024, potrivit celui mai recent studiu Roland Berger. Desi perceptia economică s- ...

Capitala, aproape fără șomeri. Cum arată piața muncii pe județe
29/04/2025 14:39

 Agentia Municipală pentru Ocuparea Fortei de Muncă Bucuresti anunta, la finalul lunii martie 2025, că rata somajului a fost de 0,63% in Municipiul Bucuresti, conform unui comunicat transmis marti, 29 a ...

Câți bani primesc în plus pensionarii care au lucrat în grupe de muncă. Noua formulă de calcul
29/04/2025 13:52

 Recalcularea pensiilor se face după o nouă formulă incepand cu 1 septembrie 2024. Potrivit Casei Nationale de Pensii, două milioane de pensii au crescut cu sume intre 1 leu si 500 de lei, iar alte dou ...

Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
29/04/2025 11:50

Pe 30 iunie este data limită la care expiră plafonarea preturilor la RCA, energie si unele alimente. Marcel Ciolacu a lăsat să se inteleagă că se pot găsi resurse doar pentru subventia facturilor la ener ...

Spania a restabilit peste o treime din rețeaua electrică, după o pană de proporții care a paralizat țara
29/04/2025 08:56

La aproape nouă ore după declansarea unei intreruperi masive in alimentarea cu energie electrică, peste 35% din reteaua de electricitate a fost repusă in functiune in Spania, a anuntat operatorul national d ...

Chinezii deturnează producția Coca-Cola pentru România. Nouă megafabrică în Ungaria!
28/04/2025 16:03

Grupul chinez CPMC, prin subsidiara Benepack Hungary, a ales orasul Makó din Ungaria pentru o investitie majoră de 74 milioane euro. Noua fabrică va produce anual pană la un miliard de doze de alumini ...

Este cel mai mare salariu din România! În 2024, a încasat lunar 57.000 de euro!
28/04/2025 12:07

Christina Verchere, CEO al Petrom, a avut cel mai mare salariu din Romania. Aceasta a incasat 57.000 de euro in 2024, devenind astfel una dintre cele mai bine plătite persoane din Romania. De altfel, acesta es ...

Sumele minime și maxime ce trebuie să le ai pe card! Ce economii sunt necesare în funcție de vârstă
28/04/2025 12:00

Au fost publicate sumele minime si maxime ce trebuie să le ai pe card! Sumele economisite diferă in functie de obiceiurile financiare ale fiecărei persoane. Contul curent este folosit pentru gestionarea veni ...

„România va intra, în câteva săptămâni, în sevraj”
28/04/2025 10:19

* „Romania a fost ca un tip care a mancat si a băut cativa ani pe datorie, la restaurant” - specialistii sustin că situatia Romaniei din acest an este cu mult mai gravă decat cea a Greciei din an ...

Bula imobiliară se sparge! „În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor”
28/04/2025 06:22

* „În perioada 2020-2023 am avut o anomalie economică. Dobanzile de referintă ale băncilor centrale au fost aproape de zero la sută. Acest lucru a dus la scumpirea apartamentelor, deoarece multi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei