Percheziții la o grupare de trafic de migranți; doi lideri au fost arestați deja
Dimensiune font:
Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală şi cu sprijinul EUROPOL, au făcut, luni, opt percheziţii în judeţele Bacău, Alba şi Hunedoara, într-un dosar de trafic de migranţi. Nouă persoane, cetăţeni români şi indieni, sunt suspectate în acest caz, doi cetăţeni indieni, lideri ai grupării, fiind deja arestaţi, iar restul de şapte persoane urmând să fie audiate la DIICOT, informează News.ro.
Potrivit DIICOT, în 30 septembrie 2019, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, în cooperare cu poliţiştii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere, s-au sesizat din oficiu cu privire la o grupare formată din cetăţeni români şi indieni, care, începând cu luna septembrie 2019, ar fi îndrumat, transportat şi adăpostit mai multe persoane de cetăţenie indiană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.
"Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională ar fi fost coordonată de mai mulţi cetăţeni indieni, o parte dintre aceştia stabiliţi în România, care ar fi creat o filieră infracţională bine organizată, cu ramificaţii în mai multe state din estul Europei, cu scopul traficării migranţilor de origine indiană, în state europene precum Portugalia, Italia sau Germania", arată sursa citată.
Migranţii erau fie cetăţeni indieni sosiţi legal în Serbia, prin intermediul curselor aeriene, traficaţi în România prin zona verde şi, ulterior, trecuţi fraudulos în Ungaria, fie cetăţeni indieni aflaţi în România cu vize legale de muncă, racolaţi în scopul accesării în mod fraudulos a statelor europene şi traficaţi în acest sens de membrii grupării.
Potrivit Poliţiei Române, în cazul migranţilor care treceau ilegal frontiera în România, aceştia erau preluaţi de membrii grupării aflaţi pe teritoriul României, transferaţi şi adăpostiţi în spaţii închiriate în municipiul Bucureşti, înainte de organizarea transportului cu destinaţia Europa de Vest, via Ungaria-Austria-Germania. Din Capitală, migranţii erau transferaţi spre zonele limitrofe frontierei de vest, fiind adăpostiţi temporar în spaţii închiriate în judeţele Arad şi Timiş. Ulterior, ei erau preluaţi şi ascunşi în autoturisme în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.
Dacă în ceea ce priveşte recrutarea, transferul, adăpostirea migranţilor de naţionalitate indiană, aceste acţiuni erau realizate de membri ai grupării cetăţeni indieni, în transportul efectiv al migranţilor peste frontiera de stat a României sunt implicaţi alţi membri, de regulă cetăţeni români.
În baza delegării DIICOT, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu poliţiştii de frontieră, au depistat mai multe transporturi ilegale de migranţi, în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României.
În 4 noiembrie 2020, unul dintre liderii indieni ai grupării infracţionale a fost reţinut şi ulterior arestat în cauză. În 8 ianuarie 2021, acelaşi lucru s-a întâmplat cu privire la al doilea lider indian al grupării.
În documentarea activităţii infracţionale a grupării, au fost reţinute 4 incidente de traficare ilegală a migranţilor indieni, cu peste 30 de migranţi ilegali, o parte dintre aceştia fiind prinşi la graniţa româno-ungară, ascunşi în mijloace de transport marfă, în condiţii care le-ar fi putut periclita viaţa şi integritatea corporală.
"În ceea ce priveşte sumele de bani percepute migranţilor, acestea erau cuprinse între 3000 şi 6000 de euro, în funcţie de ţara de destinaţie", precizează IGPR.
În urma celor 8 percheziţii domiciliare făcute luni şi a două percheziţii asupra a două autoturisme, poliţiştii au ridicat 20 de telefoane mobile, un pistol cu mecanism de acţionare pe gaze şi cartuşe metalice interzis la deţinere, 4.000 de lei, 445 de euro, 600 de lire sterline, trei pliculeţe cu seminţe de cânepă şi instrucţiuni de plantaţie cannabis indoor, precum şi înscrisuri.
Totodată, au fost puse în aplicare 7 mandate de aducere, cele şapte persoane urmând a fi duse la sediul DIICOT, în vederea audierii de către procurorul de caz şi luării de măsuri legale.
Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
La acţiune, au participat poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.
"Pentru documentarea cauzei, a fost utilizat aportul EUROPOL şi s-a efectuat un schimb constant de informaţii cu partenerii din Germania, Ungaria, Austria, Portugalia, Italia, Cehia şi Polonia. În vederea eficientizării fluxului informaţional şi a stabilirii activităţilor punctuale, autorităţile din statele menţionate au participat la 4 întâlniri de coordonare sub egida EUROPOL. În plus, EUROPOL a trimis la faţa locului o echipă mobilă, pentru verificarea în timp real – on the spot a datelor şi informaţiilor obţinute în urma desfăşurării activităţilor din teren", mai arată DIICOT.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau