Permisul de sănătate devine obligatoriu în Italia începând de vineri. Toți angajații vor trebui să prezinte certificatul la locul de muncă
Dimensiune font:
Măsura de obligativitate a permisului de sănătate se confruntă cu o puternică opoziție din partea a milioane de angajați, care riscă diferite pedepse dacă nu se conformează.
Începând de vineri, permisul de sănătate devine obligatoriu în Italia pentru toți angajații publici și privați, o măsură care ar trebui să încurajeze vaccinarea, dar care se confruntă cu opoziția a milioane de angajați. Prima țară europeană afectată de epidemie în februarie 2020, Italia, a adunat peste 130.000 de decese. Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie 2020 și peste 80% dintre persoanele de peste 12 ani sunt acum complet vaccinate (85% au primit cel puțin o doză).
Vaccinul este deja obligatoriu pentru personalul medical, iar permisul de sănătate pentru profesori. Totuși, pentru guvernul lui Mario Draghi, acest lucru nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare infecțioase susceptibile care pot perturba activitatea economică, așa cum sa întâmplat în 2020 și la începutul anului 2021. Pentru a încuraja vaccinarea, Executivul a aprobat extinderea permisului de sănătate de la 15 octombrie la toate locurile de muncă.
Proteste împotriva extinderii certificatului verde
Angajații care refuză să se conformeze riscă suspendarea plății și o amendă dacă sunt prinși la locul de muncă fără permisul sanitar. Aceștia nu pot cere tele-munca pentru a scăpa de obligativitate. Angajatorii care nu reușesc să efectueze controale se vor confrunta cu amenzi. Introdus în august pentru muzee sau restaurante, permisul de sănătate include fie un certificat de vaccinare, fie o dovadă de recuperare după contractarea Covid-19, sau un test negativ în ultimele 48 de ore.
Măsura a stârnit sâmbătă proteste violente la Roma, unde mii de oameni, inclusiv activiști de extrema dreaptă, au devastat sediul primei confederații sindicale CGIL și au agresat lucrătorii din domeniul sănătății într-un spital. Unii manifestanți au vorbit de demisii și greve pentru a scăpa de măsură.
"Nu avem multe alternative, greva sau testul, altfel vom fi suspendați", a declarat Davide, un tehnician din Verona.
Potrivit unei estimări a Ministerului Funcției Publice, aproximativ 250.000 din cei 3,2 milioane de angajați nu sunt vaccinați (7,8%), dar în sectorul privat această cifră se ridică la aproximativ 2,2 milioane de persoane.
Principala confederație patronală, Confindustria, susține cu tărie decizia guvernului și respinge „șantajul” care ar putea fi exercitat de muncitori calificați importanți pentru o companie. Pentru Maurizio Stirpe, vicepreședinte al Confindustria, „nu trebuie să plătim testul celor care refuză să fie vaccinați, oamenii trebuie să fie obligați să își facă față responsabilităților”, precizează Sudouest.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau