Polonia condiționează aderarea Ucrainei la UE și cere rezolvarea unui diferend istoric: „Nu poate lăsa netratată o rană”
Dimensiune font:
Viceprim-ministrul Poloniei, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, a susținut miercuri că nu este posibilă primirea Ucrainei în Uniunea Europeană cât timp Varșovia și Kievul nu vor găsi o rezolvare la disputa privind masacrul de la Volînia, săvârșit de naționaliștii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Wladislaw Kosiniak-Kamysz, care ocupă și funcția de ministru al Apărării în guvernul prim-ministrului Donald Tusk, a precizat la postul PolSat că „nu vor exista frontiere deschise şi nici schimburi comerciale la nivelul actual (cu Ucraina) dacă nu este soluţionată chestiunea Volîniei”.
„Daţi-mi voie să o spun clar: Ucraina nu se va alătura UE dacă nu este soluţionată chestiunea Volîniei", a declarat viceprim-ministrul polonez, fără a menționa cum.
Cu toate că Polonia „doreşte ca Ucraina să se dezvolte, nu poate lăsa netratată o rană care nu s-a cicatrizat", a mai declarat Kosiniak-Kamysz, care a numit masacrul de la Volînia drept „genocid".
„Masacrul de la Volînia” a avut loc între 1943 și 1945, în regiunea istorică Galicia (în prezent parte din Ucraina). În jur de 120.000 de civili polonezi au fost executați de naționaliștii ucraineni aflați sub conducerea lui Stepan Bandera, văzut ca erou național în Ucraina și criminal de război în Polonia.
Ucraina și Polonia au viziuni diferite asupra acestui eveniment istoric, care continuă să le afecteze relațiile bilaterale, în pofida alianței actuale în războiul cu Rusia, în timpul căruia Varșovia a ajuns un susținător militar al Kievului.
Un monument ce înfățișa copii polonezi trași în țeapă de un trident, simbol național al Ucrainei, a fost dezvelit joi, 11 iulie, în localitatea Domostawa din sudul Poloniei.
În cursul aceleiași zile, președintele Poloniei, Andrzej Duda a cerut ca numele Volînia să fie proiectat pe fața palatului prezidențial și a oferit publicității un mesaj în care susține că „viitorul trebuie construit pe adevăr”.
„Polonezii vor cere mereu o comemorare demnă (...) şi să fie realizate exhumările necesare", se arată în respectivul mesaj.
În anul 2022, guvernele de la Kiev și Varșovia au încheiat un acord care permitea Poloniei să reînceapă exhumările din gropile comune din vestul Ucrainei, însă acest demers nu a fost niciodată realizat din cauza războiului dezlănțuit de Rusia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau