Polonia, obligată să achite 1 milion de euro/ zi până la desființarea secției speciale pentru anchetarea judecătorilor
Dimensiune font:
Curtea Europeană de Justiție a decretat miercuri, 27 octombrie, ca Polonia să achite Comisiei Europene o amendă de 1 milion/ zi până la desființarea unei secții speciale pentru anchetarea magistraților similară cu cea a României.
Este vorba despre Camera Disciplinară din subordinea Curții Supreme a Poloniei, concepută cu scopul special de anchetare a judecătorilor.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a transmis în nenumărate rânduri că mecanismul disciplinar subminează dreptul comunitar și a avertizat că va declanșa procedura de infringment împotriva Poloniei dacă nu se va conforma.
Deși a promis de mai multe ori că secția specială va fi desființată, Polonia nu s-a ținut de cuvânt, ajungând astăzi în situația de a achita o amendă colosală până la remedierea derapajului legislativ.
"Vicepreședintele Curții obligă Polonia să plătească Comisiei Europene o penalitate cu titlu obligatoriu de 1 000 000 EUR pe zi, începând cu data în care Polonia a primit ordinul (6 octombrie 2021) și până în momentul în care statul membru respectiv se conformează
cu obligațiile care decurg din ordinul din 14 iulie 2021 sau, în caz de nerespectare, până la data pronunțării hotărârii definitive", se arată în decizia Curții de Justiţie a Uniunii Europene.
La 14 iulie, CJUE a dispus ca Polonia să pună capăt imediat activităţilor camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for "nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă" şi nu este "ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive".
Tribunalul constituţional polonez a sfidat însă Bruxellesul şi a apreciat că măsurile provizorii decretate de CJUE "nu sunt conforme" cu constituţia poloneză, iar ca urmare Comisia Europeană a dat termen Varşoviei până pe 16 august să promită că va respecta deciziile CJUE, sub ameninţarea sancţiunilor financiare.
România este și ea la un pas de intrarea în procedură de infringement pentru ignorarea cu bună știință a unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a postat în seara zilei de sâmbătă, 23 octombrie, un mesaj pe Twitter în care oficializează faptul că România a primit o somație extrem de gravă, premergătoare intrării în procedura de infrigment.
"Comisia a trimis o scrisoare României cu privire la decizia Curții sale constituționale din 8 iunie 2021. Această decizie ridică îngrijorări cu privire la aplicarea hotărârii Curții Europene de Justiție din 18 mai 2021. România are patru săptămâni la dispoziție să trimită clarificări", se arată în postarea comisarului Didier Reynders.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau