Puşcaşul marin care l-a ucis pe Osama ben Laden nu beneficiază de protecţie socială
Dimensiune font:
L-a văzut pe Osama ben Laden murind, după ce l-a împuşcat în cap: puşcaşul marin care l-a ucis pe teroristul numărul unu al planetei la Abbottabad (Pakistan), în mai 2011, este un tată de familie în vârstă de 35 de ani care a rămas fără protecţie socială după ce a ieşit din serviciul militar, conform AFP.
Într-un amplu interviu oferit revistei Esquire, sub acoperirea anonimatului, acest militar de elită, membru al grupului comando Team 6 din cadrul Navy Seals care a dus la bun sfârşit misiunea de a-l elimina pe Osama ascuns în inima Pakistanului, a vorbit despre viaţa sa de familie şi despre problemele cu care se confruntă după ce a ieşit din serviciul militar.
În vârsta de 35 de ani, după 16 ani petrecuţi în Marina americană, unde s-a înrolat la 19 ani după ce o fată i-a frânt inima, acest militar de elită s-a trezit fără pensie şi fără asigurare medicală pentru că nu şi-a servit ţara timp de 20 de ani, perioadă necesară pentru a beneficia de protecţie socială pe viaţă din partea statului american. Tată de familie, el continuă să trăiască alături de soţia sa de care este formal despărţit.
Acest veteran cu multiple misiuni în teatre de operaţiuni din întreaga lume, care a stat departe de ţară mai mult de 300 de zile pe an şi care a ucis singur aproximativ 30 de combatanţi inamici, a ales să se retragă din serviciul militar în vara anului trecut iar în prezent oferă consultanţă şi este plătit ca liber profesionist.
Momentul cheie al celei mai importante misiuni din viaţa lui este descris cu precizie şi sobrietate. Când a pătruns în camera lui Osama ben Laden totul s-a derulat cu repeziciune: "A fost ca un moment dintr-o misiune de antrenament. Era el, fără nicio îndoială (...) Memoria musculară se declanşează automat. Este el, o rafală scurtă şi gata".
Tot el este şi primul membru al comandoului care a pătruns în camera de la cel de-al treilea etaj al complexului. Temutul lider al Al-Qaida era în beznă. Nu putea vedea nimic. Militarii din echipă erau însă echipaţi cu ochelari pentru vedere nocturnă.
"Osama era acolo, în picioare, cu mâinile pe umerii unei femei pe care o împingea în faţa lui, nu exact spre direcţia în care mă aflam eu, ci spre direcţia vacarmului de pe coridor. Era cea mai tânără dintre soţiile sale, Amal", a mai povestit el.
A tras două gloanţe şi apoi încă unul, conform procedurilor, în capul celui mai căutat terorist al planetei. "Era mort. Nu mai mişca. L-am văzut trăgând pentru ultima oară aer în piept. Doar un reflex respirator pentru că era deja mort", a mai povestit eroul american care s-a declarat şi extrem de surprins de faptul că liderul terorist era un bărbat foarte înalt.
El a confirmat că nu s-a pus niciun moment problema să-l prindă pe Osama în viaţă, explicând că "toată lumea îl dorea mort, dar nimeni nu o spunea explicit: 'Avem de gând să-l omorâm pe acest tip'. Totul era implicit".
Pentru acest militar, misiunea de eliminare a lui ben Laden a început la 1 aprilie când, alături de colegii săi din unitatea specială 'Red squadron', a primit informaţia că trebuie să se pregătească de acţiune. În schimb, primele informaţii pe care le-a primit despre misiune erau fie foarte vagi, fie de-a dreptul neadevărate. "Ne-au spus despre nişte cabluri submarine şi despre seismul din Japonia, sau ceva de genul asta", a povestit el.
Iniţial a crezut că va fi trimis în Libia unde erau în plină desfăşurare evenimentele care au dus la îndepărtarea de la putere a colonelului Gaddafi, şi unde s-a gândit că era nevoie de el şi de camarazii săi pentru securizarea unor locaţii în care se aflau arme de distrugere în masă.
Abia câteva zile mai târziu a primit obiectivul misiunii. Era vorba despre Ben Laden şi Pakistan. "Au urmat apoi numeroase şedinţe de informare cu privire la obiectiv, susţinute în special de agentul CIA 'Maya', o femeie extraordinară", interpretată de actriţa Jessica Chastain în filmul "Zero Dark Thirty", realizat despre această acţiune comando.
Echipa de comando s-a antrenat apoi într-o replică a complexului rezidenţial în care se afla Osama ben Laden, replică amplasată într-o bază din Carolina de Nord şi apoi a pornit spre Jalalabad, în estul Afganistanului.
În seara în care a primit undă verde, după 90 de minute de zbor la bordul unui elicopter "invizibil", misiunea, "cea mai periculoasă din întreaga sa carieră", s-a derulat la fel ca sute de alte misiuni.
În timpul zborului de întoarcere a auzit vocea pilotului în interfon: "Nu aţi crezut niciodată probabil că o să vă spună cineva asta, dar bine că am ajuns în Afganistan". În toată această misiune nu a tras decât trei gloanţe. Apoi i-a dat încărcătorul armei sale agentului CIA Maya.AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau