28 noiembrie 1918 - UNIREA BUCOVINEI cu ROMÂNIA
Dimensiune font:
Ziua de 28 noiembrie 1918 reprezintă un moment de importanță majoră pentru istoria României Mari: Unirea Bucovinei cu Regatul României, realipirea părţii de nord a vechii Moldove, ruptă din trupul ţării după războiul ruso-turc desfăşurat între 1768 şi 1774. După ce jumătatea estică a Moldovei se adăugase singurei patrii a tuturor românilor, în primăvara aceluiaşi an, unirea Bucovinei a fost pasul care a precedat, cronologic, unirea Transilvaniei, la 1 Decembrie 1918, împlinindu-se cel mai înalt ideal: o singură ţară pentru întreaga suflare românească, cu o „întindere împărătească”, aşa cum avea să spună marele filosof Lucian Blaga.
Astfel, după aproape un secol şi jumătate de stăpânire străină, cu o Biserică dezlipită instituţional de cea a românilor de dincolo de graniţele imperiului, reorganizată şi cu o viaţă monahală redusă la desfăşurarea ei în doar trei mănăstiri, în Bucovina, precum şi în Basarabia sau Transilvania, minunea păstrării identităţii, chiar şi în perioade ostile, s-a împlinit, iar perioada exilului, a despărţirii, a fost o probă de foc, prin care s-a trecut prin contribuţia unor personalităţi de seamă ale Bucovinei, care au simţit fiorul luptei pentru naţiune, credinţă şi limbă.
Regele Ferdinand I a consfinţit actul unirii Bucovinei cu România, prin decretul din 18/31 decembrie 1918: „Bucovina, în cuprinsul graniţelor sale istorice este şi rămâne de-a pururea unită cu Regatul României”. Parlamentul român, întrunit în şedinţă solemnă, la 29 decembrie 1919, a confirmat actul Unirii.
În perioada imediat următoare, s-au făcut eforturi mari pentru ca acest act al unirii să fie recunoscut pe plan internaţional, ceea ce s-a produs după negocierile din cadrul Conferinței de Pace de la Paris.
Ziua Bucovinei este sărbătorită, începând cu anul 2015, la 28 noiembrie, fiind instituită prin Legea 250/2015, păstrându-se vie amintirea momentelor istorice şi a personalităţilor care au contribuit la realizarea acestui mare moment în istoria poporului român.
În faţa unor mărturii despărţite doar de timp, dar unite deplin prin aceeaşi înţelegere a istoriei, suntem datori să nu uităm şi să nu încetăm să ne iubim valorile care ne definesc, păstrând vie memoria oamenilor, locurilor şi evenimentelor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau