„ Mulți tineri sunt aproape de burnout constant”

interviu-IS

Dimensiune font:

| 28-11-2024 20:55

 dialog cu psihologul Aditi Gheran


- Ce te-a determinat să alegi această profesie și cum s-a schimbat perspectiva ta asupra meseriei de psiholog pe parcursul anilor?

- Cred că primul motiv și cel mai puternic a fost fascinația mea față de oameni, iar al doilea, faptul că m-am „născut” în această profesie. Mama mea a fost un psiholog excepțional, iar tata este un doctor preocupat în permanență de binele pacienților săi. Îmi amintesc de discuțiile dintre ei; am fost crescută practic de doi oameni care și-au făcut cadou existența celorlalți și care s-au dedicat întrajutorării în momente de suferință, fie fizică, fie psihică, de cele mai multe ori ambele.

Discuțiile dintre ei, modul de analiză și de dialog armonios, mereu orientat spre cunoaștere și întrajutorare, au fost principalii mei motivatori. Deși, mai târziu, decizia mea a fost puțin contestată în interiorul familiei -- părinții mei mă visau scriitoare -- cred că cele două dimensiuni se pot îmbina mai târziu. Poate voi reuși să fac asta, așa cum face grozava Aurora Liiceanu sau pe plan internațional, Irving Yalom, Oliver Sacks etc.

- Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți ca psiholog al noii generații?

- Problemele noii generații nu diferă, la bază, de problemele vechii generații. De sute de ani, omul de sute de ani suferă de aceleași maladii și procese interioare, doar că modalitățile prin care se ajunge acolo sunt fundamental diferite. Ceea ce observ în rândul tinerilor cu care lucrez este o însingurare teribilă, dispariția comunităților, a „găștilor”, a bucuriei vizitelor și a întâlnirilor cu un „celălalt” pe care să îl simți ca pe o bază emoțională. Cred că vin din urmă generații învățate să trăiască insulare și izolate în propriile locuințe, în camere cu acces la o mare plajă de oameni „virtuali”. Cred că individul modern ajunge mai ușor la însingurare, alienare, depresie și anxietate deoarece a pierdut contactul cu ceilalți, cu natura și pentru că are zeci, dacă nu sute de nevoi artificiale prezentate la fiecare secundă, atât online, cât și în viața „reală” (un cuvânt din ce în ce mai greu de definit și de înțeles).

Suferim în continuare de o pandemie: cea a însingurării

- Cum percepi schimbările în modul în care oamenii privesc sănătatea mentală în societatea actuală?

- Văd o deschidere a oamenilor, în special a tinerilor, de a se documenta și de a începe să înțeleagă importanța covârșitoare a sănătății mentale. De a nu mai asocia mersul la psiholog cu o înfrângere pe plan personal, cu o „nebunie”, așa cum încă o prezintă o parte dintre oameni, ci ca pe un firesc, ca pe o igienă emoțională. Observ cum oamenii sunt din ce în ce mai deschiși să spună că merg la psiholog, să își compare experiențele între ei, să dezbată, să înțeleagă, eliberați de un mare, mare tabu.

- Care sunt cele mai frecvente probleme pentru care oamenii apelează la tine?

- Cele mai frecvente probleme au legătură cu anxietatea, depresia, lipsa de capacitate de a gestiona o despărțire, nesiguranța și frica legată de viitor. Citindu-l pe Cătălin Pavel în Arheologia iubirii, se pare că acestea sunt probleme cu care s-a confruntat umanitatea dintotdeauna, doar că au existat alte moduri de raportare la ele și alte etichete. Deși am evoluat enorm, maladiile de care suferă omul rămân neschimbate. Diferența este că acestea sunt acum mai accentuate de un mediu care nu ne face bine: graba, presiunea carierei, însingurarea, medierea digitală a relațiilor.

- Ai observat vreo schimbare în tipologia problemelor raportate înainte și după pandemie sau în funcție de contextul social actual?

- Da, cred că suferim în continuare de o pandemie: cea a însingurării. Am observat acest fenomen și în perioada în care predam la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Studenții înscriși înainte de pandemie formau grupuri, ieșeau după ore, socializau. După pandemie, simt că lucrurile s-au schimbat: tinerii sunt mai reticenți în a forma conexiuni, chiar și cu colegii de grupă. Cu atât mai puțin cu cei din ani sau grupe diferite. Simt un proces de rupere colectivă, de divizare.

- Există diferențe notabile între generații în ceea ce privește tipurile de dificultăți întâlnite?

- Diferențele țin, în primul rând, de mesajele cu care a crescut fiecare generație. De aceea, în primele ședințe, mă axez pe genograme și pe scoaterea la suprafață a mesajelor cu care „am crescut”. Dacă generația părinților mei a fost formată de mesaje precum „Munca este brățara de aur” sau „Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma”, generația mea a avut ca exemplu celebrele „garaje” din care au plecat oameni cu un vis (mă refer aici la Bill Gates, Steve Jobs etc.) și mesaje extrem de „vestice” de tipul „The sky is the limit” (Limita este cerul).

Unii au depășit limitele, alții încă încearcă să le stabilească. Oricum, ca psiholog, nu se cade să comentez conținutul acestor afirmații, deși ambele au efecte puternice asupra indivizilor.

Al doilea factor este, bineînțeles, mediul democratic, fundamental diferit de regimul precedent, când vine vorba despre lucrurile de care se poate bucura tânăra generație (călătorit, studii în străinătate) și despre deschiderea globală prin Internet.

Al treilea factor este că majoritatea dintre noi, milenialii, am mai auzit câte un „Te iubesc” de la părinții noștri, care au fost crescuți într-o cultură în care „copilul se pupă în somn” era regula. Iar acest lucru schimbă fundamental un om. Iubirea schimbă fundamental un om.

- Care sunt cele mai eficiente metode de intervenție pe care le-ai utilizat până acum?

- Cred că orice psiholog bun trebuie să aibă pregătite o serie de concepte pe care să le poată utiliza. Eu am avut și un mare noroc. După ce am terminat prima formare în CBT (Cognitive Behavioural Therapy – Terapie cognitiv-comportamentală), simțeam că ceva lipsește și m-am înscris la Iași, la Institutul de Cuplu și Familie, unde am urmat încă trei ani de formare în Terapie Sistemică. Acolo simt că mi-am pus bazele cu adevărat, intrând și înțelegând evoluția cronologică a modalităților terapeutice, instrumentele și conceptele din terapiile „canonizate” deja, dar și din cele care au apărut mai târziu, precum DBT, EFT, terapia narativă a lui Michael White, terapia structuralistă a lui Salvador Minuchin, terapia văzută prin prisma lui Murray Bowen sau a existențialiștilor. Acolo am învățat să gândesc în sistem, nu să privesc omul ca pe o barcă izolată pe un ocean. Am realizat că, dacă barca se scufundă, poate în mediul său a fost cândva o furtună sau poate că nu mai este nimeni care să o ajute să iasă la suprafață.

- Cum reușești să adaptezi tehnicile clasice de terapie la nevoile actuale ale clienților, mai ales în contextul tehnologiei și al ritmului rapid de viață?

- Tehnicile de terapie pe care le-am învățat provin, în general, de la figurile fondatoare ale psihoterapiei care în mijlocul secolului XX se aflau în Statele Unite. Și astăzi, figurile fondatoare fie s-au născut acolo, fie au cele mai multe proiecte și contribuții importante. Norocul Estului este că „problemele” mari, atât la nivel social, cât și individual, care ar putea fi catalogate drept moderne, apar mai întâi în societățile puternic dezvoltate. Astfel, în momentul în care aceste probleme ajung și la noi, dispunem deja de un arsenal puternic de studii și tehnici validate pe care le putem utiliza.

- Consideri că terapia online este la fel de eficientă ca cea față în față? Ce provocări și avantaje ai întâlnit în acest format?

- Eu am o mare încredere în terapia online. Da, cred că funcționează și că ne putem baza pe ea. Sigur, este diferită de cea fizică, dar nu înseamnă că nu poate oferi rezultate, mai ales că, uneori, este singura opțiune la care mulți oameni apelează. Lucrez cu tineri din toată lumea, tineri care de altfel nu și-ar permite ședințe în țările în care au ales să imigreze. Plus că terapia este și o chestiune care ține mult de limbă și de interpretare, iar cred că le este cel mai util și comod să realizeze ședințele în limba română.

- Ce impact consideri că au social media și tehnologia asupra sănătății mintale?

Depinde foarte mult de ce tip de conținut consumăm și pentru ce perioadă de timp. În general, efectele pot fi nocive ducând la deconectare, distanțare și scăderea capacității de concentrare, mai ales în ceea ce privește memoria de lucru, dar și în privința retenției informaționale pe termen lung. Ne poate însingura printr-o falsă senzație de conexiune, prin formarea relațiilor parasociale, ne poate împinge să ne comparam în permanență viețile cu ale altor persoane care aleg să afișeze tot felul de bunuri, vacanțe, realizări etc. Cred că, în sine, Social Media și Tehnologia depind foarte mult de scopul cu care le utilizăm. Și, în general, obiectivul poate deveni să fugim de noi, să ne distanțăm și să ne amorțim.

Suntem prinși în ideea de succes încât o lăsăm să ne devoreze din interior”

- Cum descrii relația dintre stresul profesional și sănătatea mentală a clienților tăi?

- Mulți tineri sunt aproape de burnout constant. Cred că acesta este un de facto capitalist. Cuvântul „carieră” se plimbă prin fața tuturor, este ispititor și atrăgător, chiar dacă ne este extrem de dificil să îl operaționalizăm. Replici precum „Hai și tu să devii milionar!”, „Cum poți face bani?” sunt de mare interes pentru tineri. Este o goană teribilă după succes și achiziție, iar asta duce de cele mai multe ori la oboseală cronică, epuizare, stres, nevoie de medicație care să înceapă de la „Stress Clean” și să ajungă în alte zone. Suntem prinși în ideea de succes încât o lăsăm să ne devoreze din interior.

- Ce ai învățat despre tine ca profesionist lucrând cu oameni din diverse medii?

- Faptul că toți oamenii căutăm lucruri similare doar că prin modalități diferite. Ni se spune cât de diferiți suntem și cum suntem irepetabili, indivizi cât se poate de unici, încât uităm cât de la fel suntem. Cât de mult ne dorim să fim iubiți, acceptați și văzuți în deplinătatea ființei noastre. Și asta încerc să fac zilnic: să văd oamenii. Nu să îi studiez rece și distant, ci să îi văd pentru ceea ce sunt, cu părțile lor frumoase și cu cele mai puțin „cosmetizate”.

Am ajuns de câteva ori aproape de ce numesc specialiștii oboseala de compasiune

- Care sunt resursele sau practicile care te ajută să te menții echilibrat din punct de vedere emoțional în meseria ta?

- Foarte bună întrebare. Cred că orice persoană care se expune la trauma vicariantă, fie că suntem noi sau specialiștii din domeniul medical, ar trebui să aibă o igienă emoțională suplimentară. Am ajuns de câteva ori aproape de ce numesc specialiștii „compassion fatigue” („oboseala de compasiune”), care este similară ca indicii cu burnout-ul. Cred că mai ales la început de drum ne confruntăm într-o mare măsură cu asta. Ce mă ajută pe mine este deconectarea prin citit, pictat, mersul constant la muzeele de artă, la galerii (și în Iași avem norocul fantastic să se fi deschis trei galerii excepționale - Artep, Borderline, ArtEast). Sincer real cred că ăsta mi-a fost colacul de salvare: afundarea într-o viață creativă, frumoasă, sensibilă și delicată. Încerc să implementez și sportul constant, meditația. Încerc.

A consemnat Maura ANGHEL

 

- Dacă ar fi să schimbi un singur lucru în modul în care oamenii percep psihologia, care ar fi acesta?

- Să le dau mai mult curaj și să le spun „că o să fie în regulă”, pentru că oamenii care resping imediat psihologia și spun că este neimportantă, irelevantă, cred că se tem să se uite în interior. Prin urmare, le-aș zâmbi și aș avea răbdare. Știu că nu ne putem uita cu ușurință în interiorul nostru când lucrurile nu sunt așa cum ne dorim. Sau când nici nu mai știm ce am putea să vedem.

 

 

Cuvântul carieră se plimbă prin fața tuturor, este ispititor și atrăgător, chiar dacă ne este extrem de dificil să îl operaționalizăm. Replici precum „Hai și tu să devii milionar!”, „Cum poți face bani?” sunt de mare interes pentru tineri. Este o goană teribilă după succes și achiziție, iar asta duce de cele mai multe ori la oboseală cronică, epuizare, stres, nevoie de medicație care să înceapă de la Stress Clean și să ajungă în alte zone. Suntem prinși în ideea de succes încât o lăsăm să ne devoreze din interior” - psiholog Aditi Gheran

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Selfie-urile provoacă disperarea medicilor ieșeni
28/11/2024 22:37

* medicii de la Spitalul „Sf.Maria” sunt ingrijoraţi că tot mai mulţi copii se electrocutează in timp ce incearcă să işi facă fotografii de pe vagoanele de tren * ingrijorarea medicilor este ...

Paradă militară și concert public, la Iași, de Ziua Națională
28/11/2024 22:35

Ziua Natională a Romaniei, duminică, 1 decembrie 2024, va fi marcată la laşi printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, dar şi prin deschiderea amenajărilor specifice organizate de Primăria Mu ...

Zeci de milioane de euro disponibile pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice
28/11/2024 22:34

* valoarea nerambursabilă a unui proiect este cuprinsă intre minim 300.000 euro si maximum 2.500.000 euro * in mod obligatoriu, proiectele trebuie să vizeze lucrări de reabilitare termică a elementelor de ...

Postumanism domestic. Scenă cu prieteni și pisici
28/11/2024 13:52

   ArtEast Gallery invită publicul vineri, 29 noiembrie, de la ora 18:00 la vernisajul expozitiei colective „Postumanism domestic. Scenă cu prieteni si pisici”, curatoriată de Dana Lung ...

Pinocchio – o lume fantastică pentru copii – premiera pentru copii la Sala Unirii
28/11/2024 13:50

Ateneul National din Iasi anuntă cu bucurie cea mai nouă premieră pentru copii, semnată de actrita si regizorul Erica Moldovan. Este vorba despre spectacolul Pinocchio, ce va avea loc vineri, 6 Decembrie 20 ...

Îmbrățișări de speranță. O Lumină în lupta pentru viață
28/11/2024 13:07

Într-un univers al provocărilor personale si al tăcerilor grele, Clubul Inner Wheel Iasi rămane un prieten ale cărui imbrătisări răman mereu in amintire. Într-o zi ce părea a fi obisnuită, ...

Piaţa muncii se contractă îngrijorător, la Iaşi
28/11/2024 12:45

După cum am anticipat, această perioadă de alegeri prezidenţiale şi parlamentare afectează negativ piaţa muncii. Cel puţin la Iaşi, contractarea a devenit ingrijorătoare, trendul negativ se menţine, ...

Liberat condiţionat, a trecut de la viol de minori la omor
28/11/2024 12:42

Mahmur după nuntă şi cu chef de sex, şi-a dus cumnata in pădure şi a violat-o Costel  Canaragiu (39 de ani) din Sineşti a ajuns unul din cei mai periculoşi infractori din judeţ. Individul are acu ...

Copil din Suceava, transportat cu un avion militar la Milano
28/11/2024 12:05

O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Romane a decolat, joi, din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, pentru transportul unui pacient pediatric de la Suceava la Milano. Potrivit MApN, pacientul este moni ...

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
28/11/2024 11:51

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU Medical Hub Ropharma, situată pe Strada Smardan, reprezintă o solutie inovatoare pentru profesionistii din domeniul sănătătii care caută spat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei