Putin nu a renunțat la intenția sa de a ajunge cu trupele rusești în Republica Moldova
Dimensiune font:
„Transnistria, bumerangul împotriva Rusiei” titrează editorialistul Vitalie Călugăreanu în Deutsche Welle. Articolul face o analiză a riscurilor privind aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova ca urmare a luptelor în regiunea Kursk din Rusia, acolo unde se află stația de comprimare a gazelor naturale și de unde este livrat gratis gazul natural către regiunea transnistreană de către Federația Rusă.
Chiar dacă malul drept al Nistrului (Chișinăul) a renunțat în totalitate la gazul rusesc încă în iarna anului 2022, iar de doi ani cumpără, prin conducta conectată la România, întreaga cantitate necesară de gaz de pe piața europeană, Chișinăul totuși achiziționează, în prezent, 70% din necesarul de curent de la Centrala Cuciurgan, care funcționează pe bază de gaz rusesc și este controlată de regimul separatist pro-rus din stânga Nistrului, menționează editorialistul.
Ministrul Victor Parlicov spune că Chișinăul este pregătit pentru orice scenariu și dă asigurări că dacă Gazprom nu va mai livra gaz în regiunea transnistreană, partea dreaptă a Nistrului (Chișinăul) va cumpăra energie electrică de pe piața europeană, în timp ce Rusia va fi cea responsabilă de declanșarea unei crize în regiunea transnistreană a cărei capacitate economică, sustenabilitate și stabilitate poate fi afectată grav.
Roman Kostenko, parlamentar și colonel al Serviciului de Securitate al Ucrainei, menționează, într-un interviu acordat pentru Ukrayinska Pravda, că Vladimir Putin nu a renunțat la intenția sa de a ajunge cu trupele rusești în Republica Moldova. Potrivit lui, Rusia dorește să cucerească regiunile Mikolaiv și Odesa, accesul spre Transnistria, reprezentând, în acest sens, o problemă strategică pentru liderul de la Kremlin.
Perioada estimată
Estimând calendarul unui astfel de scenariu, deputatul a spus că „ar putea fi într-un an sau în 10 ani”. Totul depinde de modul în care se termină războiul. Cu toate acestea, deputatul a subliniat că negocierile cu Rusia sunt posibile numai atunci când inițiativa este de partea Ucrainei și agresorul suferă pierderi semnificative, și se află sub presiunea sancțiunilor.
Medvedev a avertizat recent Moldova
Moldova ar putea repeta soarta Ucrainei dacă autoritățile republicii dau vina pentru foametea din anii 1940 pe Uniunea Sovietică, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev. Așa a comentat el cuvintele președintelui Parlamentului moldovean, Igor Grosu, care a cerut recunoașterea foametei din Moldova din perioada postbelică 1946-1947 drept genocid
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau