Uitarea, un semn al unei slăbiri a memoriei sau există și beneficii?

uitarea

Dimensiune font:

| 13-11-2024 14:35

Uitarea, un semn al unei slăbiri a memoriei sau există și beneficii?


De ce uităm? Uitarea face parte din viața noastră de zi cu zi. Poate ai pățit să intri într-o cameră și să uiți de ce ai mers acolo sau poate cineva te salută pe stradă și nu-ți amintești numele persoanei.
Dar de ce uităm? Este acesta doar un semn al unei slăbiri a memoriei sau există și beneficii?


Iată de ce uităm!


Uitarea poate avea și un rol funcțional. Creierul nostru este bombardat constant cu informații și, dacă am reține fiecare detaliu, ar deveni tot mai dificil să păstrăm informațiile importante.
Un mod de a evita acest lucru este să nu acordăm o atenție deplină de la bun început. Laureatul Nobel Eric Kandel, dar și alți cercetători, au demonstrat că amintirile se formează când conexiunile (sinapsele) dintre celulele din creier (neuroni) se întăresc.


Acordarea atenției poate întări aceste conexiuni și susține astfel memoria. Același mecanism ne permite să uităm detaliile irelevante întâlnite zilnic. Deși odată cu înaintarea în vârstă ne distragem mai ușor și tulburările de memorie, precum Alzheimer, sunt asociate cu deficite de atenție, este necesar să putem uita detaliile neimportante pentru a crea amintiri.


Reamintirea unei amintiri poate duce uneori la schimbarea acesteia pentru a face față informațiilor noi. De exemplu, dacă drumul tău zilnic spre muncă implică aceleași străzi, probabil ai o amintire puternică a acestui traseu. Dar dacă, într-o zi de luni, una dintre străzile obișnuite este închisă și există un nou traseu, memoria ta trebuie să fie suficient de flexibilă pentru a încorpora aceste informații noi. Creierul face asta prin slăbirea unor conexiuni ale memoriei și întărirea unor noi conexiuni pentru a ține minte noul traseu.


De ce este important să uităm?


Evident, incapacitatea de a actualiza amintirile ar avea consecințe negative semnificative. În cazul PTSD (tulburarea de stres post-traumatic), incapacitatea de a uita sau de a actualiza o amintire traumatică înseamnă că persoana este constant reactivată de elemente din mediu care îi amintesc de trauma trăită.


De ce uităm? Se pare că nu toate amintirile sunt pierdute, ci doar inaccesibile temporar


Uneori, uitarea nu este cauzată de pierderea memoriei, ci de schimbări în capacitatea noastră de a accesa amintirile. Studiile pe rozătoare au demonstrat că amintirile uitate pot fi reamintite (sau reactivate) prin sprijinirea conexiunilor sinaptice menționate mai sus.
Rozătoarele au fost învățate să asocieze un stimul neutru (precum sunetul unui clopoțel) cu ceva neplăcut (precum un șoc ușor la picior). După mai multe repetări, rozătoarele au dezvoltat o „amintire a fricii” unde au reacționat la auzul clopoțelului ca și cum ar aștepta un șoc. Cercetătorii au reușit să izoleze conexiunile neuronale activate prin asocierea clopoțelului cu șocul în amigdala cerebrală.
Aceștia s-au întrebat apoi dacă activarea artificială a acestor neuroni ar face rozătoarele să reacționeze ca și cum s-ar aștepta la un șoc, chiar dacă nu exista nici clopoțel, nici șoc. Au făcut acest lucru folosind o tehnică numită stimulare optogenetică, care implică utilizarea luminii și a ingineriei genetice, demonstrând că era posibilă activarea (și ulterior inactivarea) unor astfel de amintiri.


Fenomenul „îmi stă pe limbă”


Un mod în care acest lucru poate fi relevant pentru oameni este fenomenul uitării temporare care nu este neapărat o pierdere de memorie. Revenind la exemplul anterior, când vezi pe cineva pe stradă și nu îți amintești numele, poate crezi că știi prima literă și îți vine în minte într-un moment. Acesta este cunoscut sub numele de fenomenul „îmi stă pe limbă”.


Atunci când a fost studiat inițial de psihologii americani Roger Brown și David McNeill în anii 1960, aceștia au raportat că abilitatea oamenilor de a identifica aspecte ale cuvântului lipsă era mai bună decât întâmplarea. Acest lucru sugerează că informația nu era complet uitată.


O teorie este că fenomenul apare ca urmare a slăbirii conexiunilor dintre cuvinte și semnificațiile lor în memorie, reflectând dificultatea de a-ți aminti informația dorită. Totuși, o altă posibilitate este că fenomenul i-ar putea semnala individului că informația nu este uitată, ci doar inaccesibilă temporar.
Acest lucru ar putea explica de ce fenomenul apare mai frecvent pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și devin mai informați, ceea ce înseamnă că creierul lor trebuie să filtreze mai multă informație pentru a-și aminti ceva. Fenomenul „îmi stă pe limbă” ar putea fi modul creierului de a ne spune că informația dorită nu este uitată și că perseverența poate duce la amintirea ei.


În concluzie, putem uita informații dintr-o multitudine de motive: pentru că nu am fost atenți, pentru că informația se deteriorează în timp, pentru a actualiza amintiri sau, uneori, pentru că informația uitată nu este complet pierdută, ci doar inaccesibilă. Toate aceste forme de uitare ajută creierul să funcționeze eficient și ne-au sprijinit supraviețuirea de-a lungul generațiilor.
Acest lucru nu minimizează efectele negative ale uitării severe, așa cum se întâmplă în bolile precum Alzheimer. Cu toate acestea, uitarea are avantajele sale evolutive.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Părinţi de adolescenţi. Cum abordăm problemele adolescenței contemporane
13/11/2024 16:03

Părinţi de adolescenţi. Cum abordăm problemele adolescentei contemporane Pentru a intelege universul adolescentilor, e nevoie să cunoastem cele 7 probleme mari cu care se confruntă orice adolescent conte ...

Rolul Inteligenței Artificiale în soluțiile pentru schimbările climatice
13/11/2024 12:42

Rolul Inteligentei Artificiale in solutiile pentru schimbările climatice Află cum inteligenta artificială transformă lupta impotriva schimbărilor climatice, oferind solutii inovative pentru reducerea e ...

Când ai nevoie de o saltea superortopedica?
13/11/2024 11:52

Cand ai nevoie de o saltea superortopedica?  Timpul de odihnă este esential pentru sănătatea fizică si mentală, iar una dintre componentele de bază ale unui somn de calitate este achizitionarea unei ...

Ritualul de beauty complet: ce trebuie să ai pe măsuța de toaletă
12/11/2024 14:35

Ritualul de beauty complet: ce trebuie să ai pe măsuta de toaletă Un ritual de beauty complet pentru ingrijirea pielii incepe cu o rutină de skin care atent creată şi se incheie cu un machiaj adecvat tip ...

De ce absorbția creatinei lichide poate fi mai rapidă decât varianta sub formă de pulbere?
12/11/2024 11:36

De ce absorbtia creatinei lichide poate fi mai rapidă decat varianta sub formă de pulbere? Poză de Li Sun pe Pexels.com În lumea suplimentelor sportive, creatina este deseori mentionată ca un aliat ...

 Cum să alegi invitațiile perfecte pentru nunta ta?
12/11/2024 11:18

 Cum să alegi invitatiile perfecte pentru nunta ta?  Alături de rochia de mireasă, invitatiile de nuntă sunt printre primele alegeri pe care le fac viitorii miri. Acestea reprezintă o mare parte ...

Merită să investești în electrocasnice de top?
12/11/2024 10:01

Merită să investesti in electrocasnice de top? Investitia in electrocasnice premium oferă avantaje substantiale pe termen lung. Acestea includ rezistentă sporită, consum redus de energie si caracteristic ...

Arta simplității
11/11/2024 18:37

Există o liniste aparte in simplitate, o frumusete tăcută in a lăsa deoparte ceea ce nu ne defineste cu adevărat. Trăim intr-o lume care ne indeamnă mereu să facem mai mult, să ne intrecem pe noi insin ...

  Eleganța toamnei. Accesorii care transformă ținutele în declarații de stil
10/11/2024 14:45

Accesoriile de toamnă au o magie aparte. Fiecare esarfă in nuante de cupru, fiecare pălărie cu boruri largi, fiecare pereche de mănusi de piele fină imbracă nu doar tinutele, ci si sufletul celui care le ...

Carbohidrați sau grăsimi, ce este mai bun la micul dejun?
10/11/2024 11:45

Un mic dejun bogat in carbohidrati pentru bărbati si unul bogat in grăsimi pentru femei ar fi modalitatea ideală de a incepe ziua, sugerează un nou studiu. Desi femeile stochează mai multe grăsimi decat b ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei