„Din nefericire, avem foarte mulți tineri care nu știu să muncească pentru că nu au făcut-o vreodată!”

Screenshot (136)

Dimensiune font:

| 13-11-2024 16:37

* dialog cu Florin Rașcu, consilier municipal, candidat PSD pentru un loc în Parlamentul României

- Domnule Rașcu, sunteți consilier municipal într-unul dintre cele mai mari orașe ale României, un oraș care a rămas fără viceprimari, a cărui soartă o tot complică, din nefericire, aritmetica politică... Ne puteți spune ce calcule se fac pentru o majoritate care să înceapă să lucreze pentru Iași?

- La momentul de față, încă mai sunt de învestit anumiți consilieri care vor face parte din Consiliul Local Municipal. Cred că în jur de șapte colegi trebuie să depună jurământul, după care vom ajunge și la anumite negocieri, discuții, să vedem ce alianțe se pot face în interiorul Consiliului Local, alianțe care vor da și cei doi viceprimari de care are nevoie Iașul, însă mai este timp până acolo.

- Ați inițiat discuții cu celelalte partide în vederea creării unei alianțe pe baza căreia PSD să poată obține un post de viceprimar?

- Nu avem discuții oficiale pentru constituirea unui Consiliu Local într-o alianță și să dăm un viceprimar. Deocamdată, acest fapt nu reprezintă o urgență, deși ar fi foarte bine să se înceapă mandatul cu doi viceprimar, cu tot Consiliul Local constituit… Suntem într-o perioadă electorală, așteptăm să vedem ce se va întâmpla și la alegerile prezidențiale, dar și la alegerile parlamentare, după care vom avea o imagine de ansamblu, mai clară, și vom ști exact de ce avem nevoie. Contează foarte mult ceea ce se va întâmpla și la București, de alianțele care se vor crea acolo, fără doar și poate. Nu este un imperativ, dar se va ține cont în mod cert și de ceea ce se va întâmplă acolo.

- Candidați pentru un loc în Parlamentul României, la alegerile din decembrie. Care ar fi motivul acestei decizii, dat fiind faptul că ați urcat pe scena politică de puțină vreme, mai exact de doi ani?

- Sunt peste 2 ani! Mă apropii de 3 ani, mă simt bătrân deja! Da, vrem să facem mai mult și cred că se poate mai mult. Tocmai de aceea, vreau să-mi pun experiența la dispoziția oamenilor. Sunt foarte multe lucruri de care România are nevoie… Vrem să investim în educație. Eu sunt produsul învățământului privat și aș vrea să fac mai mult pentru acest domeniu dacă voi ajunge în Parlament.

- În ce sens?

- Noi avem un parcurs extrem de dificil în a înființa chiar și o grădiniță privată, nu mai vorbesc de școli. Am înființat, știți prea bine, un complex școlar, de la grădiniță până la liceu și mi-ar plăcea să pot facilita înființarea de instituții de învățământ private în domeniul universitar, unde stăm foarte rău. Avem doar două universități private la Iași, care gâfâie să poată rezista pentru că nu au un ajutor de la stat. Aceste universități, prin propriile eforturi, prin propriile surse financiare, reușesc să meargă mai departe, deși de pe o zi pe alta, căci se descurcă foarte greu. Avem foarte mult de lucru în ideea aceasta. Apoi, în sănătate, trebuie să investim foarte mult și să-i ajutăm pe oameni, dar și în zona aceasta privată.

- Aveți, evident, o listă cu proiecte pe care vreți să le transformați în legi... Ce-ar trebui să știe ieșenii despre intențiile dvs pentru perioada următoare, mă refer la inițiativele legislative...?

- Nu doar eu, ci și toți colegii mei care vom merge acolo vrem în mod special să producem legi pentru dezvoltarea zonei, pentru ceea ce înseamnă infrastructura mare din România, pentru că nu poți să te dezvolți ca țară dacă nu ai infrastructură rutieră. Plecăm de aici și nu facem doar promisiuni, nu vizăm doar electoratul Partidului Social Democrat, ci tot electoratul din România și noi confirmăm. Săptămâna trecută am fost la Focșani, la inaugurare a unui segment de autostradă, de 11km, iar până la finalul anului vom mai inaugural încă 130 km de autostradă. Suntem oamenii care livrăm! Iată că Spitalul Regional de Urgență prinde contur, cei care merg acolo pot vedea deja cum s-a avansat și s-a lucrat în mod impecabil acolo. Da, continuăm cu ceea ce înseamnă învățământ, ceea ce înseamnă educație și ne referim aici la învățământul dual, pentru că vrem ca tinerii să poată învăța o meserie. Dacă vrei astăzi să-ți repari o pereche de încălțăminte în Iași, efectiv nu găsești unde sau găsești foarte greu, dacă vrei să repari un ceas, la fel...

- Sunt tot mai necesare astfel de măsuri, evident…

- Este nevoie ca noi să putem facilita parteneriate între instituțiile de învățământ, între oamenii de afaceri și între primării, iar aceste parteneriate să poată ajuta tinerii, pe de o parte, să învețe o meserie, iar pe de altă parte să poată avea acces la acea meserie după ce termină. Dacă duci un copil la școală și l-ai învățat să facă ceva, dar dacă el nu are de lucru după aceea, tu, ca stat, ai investit degeaba în el. De ce? El va trebui să plece din țară, iar investiția făcută în școlarizarea sa o va fructifica în altă parte. Și noi știm foarte bine asta, căci am făcut lucrul acesta ani la rând, iar oamenii noștri calificați sunt astăzi în străinătate, muncind în diferite țări pentru a-și putea crea un trai mai bun pentru ei și pentru familiile lor.

- Nu e ușor de urnit lucrurile în politică, nici la Putere, nici în Opoziție, iar perioada ultimilor ani demonstrează acest silogism... Cum ar putea beneficia Iașul de investițiile pe care nu le-a avut, deși la Putere s-au perindat principalele forțe politice ale momentului?

- Iașul va resimți, cred eu, cât de curând, ceea ce se întâmplă în zona politică și Partidul Social Democrat, așa cum spuneam mai devreme, chiar reușește să livreze. Da, dacă ani le rând nu s-au livrat obiective, iată că Moldova - că vorbim nu doar de Iași, va avea două autostrăzi prin care se conectează cu restul țării, cu Europa. Da, vor veni investitorii aici, pentru că au la ce să vină. Adică le creez posibilitate să vină, să investească aici. Noi avem o capacitate imensă de forță de muncă, dacă o vom califica… Și spuneam mai devreme de învățământul dual, o bucurie imensă pentru noi. Știu că există o diferență între ceea ce oferă România, la momentul de față, ca și salarizare, și ceea ce se întâmplă în exterior, în afara granițelor. Este adevărat că noi nu putem concura, poate, cu Germania, peste noapte, nu putem oferi același salariu. Dar vreau să vă spun un lucru: între a câștiga 2.000 euro în Germania și a câștiga 1.500 euro la Iași, în mod cert, acel tânăr român care lucrează în străinătate ar veni să muncească pentru 1.500 euro acasă. Așa ar fi alături de familie, nu va plăti chiria acolo, își va putea vedea crescând copiii sub ochii lui. Sunt avantaje pe care le ai atunci când când stai acasă, iar România are capacitate să producă atât locuri de muncă, cât și forță de muncă înalt calificată.

- Asta ne dorim cu toții și cel mai important e ca tinerii plecați să poată găsi aici un loc de muncă plătit cu ceea ce spuneți dumneavoastră, cu 1.500 euro, căci nu e atât de ușor, astăzi...

-  Să știți, eu găsesc foarte mulți oameni care chiar câștigă asta. Îmi povestea cineva că ar vrea să ia la muncă, cu ziua, un meseriaș, și nu mai poți să-i dai sub 300 lei pe zi. Oamenii aceștia sunt foarte mulți și mai vin la lucru sub prețul acesta. Ei știu ce reușesc să producă și eu cred că vom găsi astfel de locuri de muncă, în care oamenii chiar să fie foarte bine plătiți. Trebuie doar ca noi să producem lucrurile acestea de muncă, să dezvoltăm. Și vorbim aici despre și nu se vorbește de azi, de ieri, de pre-reindustrializare României. Să creezi locuri de muncă în care să poți crea profit și să-ți poți permite să dai niște salarii.

- Se vorbește de reindustrializarea țării, dar cu cine se va putea realiza acest proiect, din moment ce e foarte, foarte greu de găsit astăzi chiar și un sudor?

- Tehnologizarea face ca meseriile de bază să nu mai fie ce au fost acum 20-30 de ani. Tinerii aceștia, dacă ar intra în contact cu ceea ce se întâmplă la momentul de față în industrie, nu doar că ar înțelege cât este de folos, dar le-ar fi și drag să lucreze acolo, pentru că munca poate fi mult mai ușoară atunci când lucrezi cu tehnologie, ai performante și asta vrem să facem pentru ei. Să știți că noi avem în zonă foarte mulți tineri care nu muncesc. Din nefericire, avem foarte mulți tineri care nu știu să muncească pentru că nu au făcut-o vreodată! Nu putem să facem doar zona aceasta de uman, avem nevoie de un învățământ tehnic prin care oamenii aceștia să iasă ca forță de muncă calificată și vrem să facem lucrul acesta, căci avem foarte mulți tineri care pot fi pregătiți în această direcție. Avem oamenii aceștia, trebuie doar să le creăm contextual.

- Ce credeți că ar fi de schimbat la nivel macroeconomic aici, în special, pentru ca boom-ul prevestit să devină realitate și, mai important, să-i facă pe cei plecați de ani bună să revină acasă?

- Cei plecați reprezintă o forță de muncă calificată. Au plecat de aici pregătiți, au învățat lucruri noi acolo, au o experiență acumulată... Ar fi bine să se reîntoarcă, dar între timp noi trebuie să pregătim forța de muncă de aici. Această industrializare a României poate să creeze un context în care cei care sunt plecați să se întoarcă în țară și ne dorim tare mult să facem lucrul acesta. Știu foarte mulți oameni care sunt plecați, ei nu sunt foarte confortabili acolo, oamenii nu stau de drag acolo, stau de nevoie, pentru că, în cazul în acre ar avea acasă ce să facă, ce să lucreze, să câștige un salariu decent, oameni chiar ar veni acasă și noi trebuie să creăm condiții. Îmi spunea domnul rector al Universității Tehnice, Dan Cașcaval, că anul acesta au crescut înscrierile la Facultatea de Chimie doar pentru că s-a zvonit despre o investiție majoră într-un combinat chimic, în zonă. Imaginați-vă ce ar însemna să dezvoltăm siderurgia în zonă! Noi aducem fier din Turcia, aducem din Ucraina, aducem de peste tot, însă putem să lucrăm aici, la noi în țară. Importăm celuloză, peste 40.000 de tone anual, pe când noi o putem prelucra aici. Orice e posibil în viitorul apropiat, dacă ne mobilizăm, dacă vom depăși luptele acestea de de oameni mici, să stăm toată ziua în certuri politice… Haideți să ne dăm mâna, să folosim fiecare potențialul pe care-l avem și să înțelegem că doar împreună putem să realizăm lucrurile pe care, până la urmă, oamenii, indiferent că sunt de stânga, de dreapta, de centru, le așteaptă.

- Ieșenii au o bogată ofertă în ceea ce privește candidații pentru alegerile parlamentare. De ce ar alege lista social-democrată de la Iași?

- Este foarte adevărat că Partidul Social Democrat, de-a lungul timpului, a fost blamat și n-aș vrea să să fiu neapărat subiectiv, dar în mod nedrept. Dacă ne uităm, Partidul Social Democrat rămâne totuși cel mai mare partid din România, după Revoluție. Oare de ce românii aleg partidul acesta? Atât de rău este și tot pe el îl aleg, la fiecare rundă de alegeri? Nu! Îl aleg pentru că Partidul Social Democrat chiar a făcut ceva pentru țara aceasta. Vorbim, totuși, de singurul partid care reușește să dea un vicepreședinte la Parlamentul European, n-am avut altul până acum, de un de un partid care reușește să dea un vicepreședinte al Comisiei Europene, n-am avut de la un an partid până azi, vorbim de de un partid care face parte din al doilea cel mai mare grup parlamentar din Parlamentul European… Vorbim de un partid care reușește să-i țină pe medici în țară… PSD este cel care a făcut posibil ca dascălii să ducă o viață decentă, să nu le fie rușine că sunt profesori, un partid care produce creștere economică... Nu toate partidele au capacitate aceasta. Trebuie să ai capacitatea să produci ceva pentru țară și singurul partid, în momentul de față, care a demonstrat că are capacitatea aceasta este Partidul Social Democrat.

- Sunteți optimist… Totuși, care ar fi cea mai mare temere a dumneavoastră legată de acest județ?

- Nu știu dacă aș putea să-i spun temere, dar este destul de riscant ca prezenta clasă politică din județul acesta să continue într-o ceartă permanentă, cum s-a întâmplat până acum, să nu reușim să creăm o echipă care să muncească pentru oameni. După ce se încheie alegerile, nu mai există electorat de stânga, de dreapta, de centru, ci există oameni care așteaptă de la administrație să producă ceva pentru ei. Și aici trag un semnal de alarmă pentru toți politicienii care au intrat în administrație, să înțeleagă nevoia de de a se coaliza, de a pune în comun fiecare capacitatea pe care o are să poată livra ceva pentru oameni.

(Comandat de Partidul Social Democrat – PSD  Iași. Executat de Ziarul Evenimentul SRL, portal: www.ziarulevenimentul.ro, CMF: 11240017)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
'Vă jucați cu focul' – Rusia amenință NATO cu un război direct dacă Ucraina primește arme cu rază lungă de acțiune
14/11/2024 00:23

Moscova va considera acordarea permisiunii Kievului de a lovi in adancimea teritoriului Rusiei drept intrarea tărilor membre NATO in conflictul armat direct, iar răspunsul Federatiei Ruse la o decizie corespu ...

CTP s-a enervat după ce George Simion a descins în platoul Antena 3: Mă văd nevoit să renunț la votul pentu Kelemen Hunor
14/11/2024 00:22

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-a enervat după dezbaterea de ieri de la Antena 3. CTP spune că nu va mai vota cu Kelemen Hunor, asa cum anuntase in urmă cu ceva timp, ci va fi nevoit să voteze cu unicu ...

Ciolacu îi cere demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI: „A atras un serviciu de informaţii în campania electorală”
14/11/2024 00:17

Premierul Marcel Ciolacu ii cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătand că il depăşeşte funcţia şi p ...

Situație controversată la audierea Roxanei Mînzatu în PE. Europarlamentarii români îi susțin în continuare candidatura
14/11/2024 00:15

Europarlamentarii romani din grupurile ECR, S&D si Renew Europe si-au exprimat sprijinul fată de Roxana Minzatu, comisarul roman desemnat, in ciuda problemelor apărute in cadrul audierii sale in Parlamentul E ...

Europarlamentarul PSD Dan Nica: 10.000 de gălățeni din combinatul siderurgic cer răspunsuri de la Comisia Europeană
14/11/2024 00:14

Europarlamentarul PSD Dan Nica a adresat intrebări Comisiei Europene, in numele a 10.000 de angajati din combinatul siderurgic din Galati, in cadrul audierii Vicepresedintelui Executiv desemnat al Comisiei Eur ...

România ar putea intra terestru în Spațiul Schengen în martie: Dan Nica anunță progrese în negocierile cu Austria
14/11/2024 00:13

Eurodeputatul PSD Dan Nica a declarat că Romania ar putea obtine accesul terestru in Spatiul Schengen in luna martie a anului viitor, in contextul unor schimbări de atitudine din partea Austriei. „In Parla ...

Cine este liderul PNL care a confirmat oficial alianța cu AUR. A șocat audiența cu anunțul fără echivoc: “Și cu Șoșoacă aș face alianță”
14/11/2024 00:11

In dezbaterile “Un presedinte in fata natiunii”, primarul liberal al Slatinei, Mario De Mezzo, a declarat marti seară faptul că invită public, din nou, consilierii locali AUR din Slatina să facă aliant ...

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu premierul Marii Britanii, Keir Starmer
14/11/2024 00:10

Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, s-a intalnit, miercuri, la Londra, cu premierul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Keir Starmer, la reşedinţa acestuia din 10 Downing Street, Londra. C ...

George Simion confirmă în direct: 'Blatul PSD-AUR este real'
13/11/2024 11:50

Intr-o interventie in direct George Simion a recunoscut existenta unei intelegeri tacite intre PSD si AUR pentru a-i asigura accesul in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Simion a confirmat autentici ...

NIMIC sau cele 26 de minciuni sfruntate ale   - PNL Iași
13/11/2024 11:16

Bogdan Cojocaru, presedintele PSD Iasi prezintă concret minciunile spuse iesenilor de penelistul Costel Alexe incă din campania electorală pentru alegerile locale din 2020. „Iată proiectele promise ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei